“ΠΑΣΧΑ 2016 … στο ΠΛΩΜΑΡΙ !!”-Όλες οι παραδοσιακές εκδηλώσεις στο Πλωμάρι

ΦΩΤΟ plomarinews.gr
ΠΑΣΧΑ 2016 … στο ΠΛΩΜΑΡΙ !!”


Κατόπιν του αιτήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλωμαρίου “ΤΟ ΠΟΛΙΟΝ” προς την Οργανωτική Επιτροπή, παρουσιάζεται η πρόταση που κατατέθηκε από το Σύλλογο και αφορά στα πασχαλινά έθιμα του Πλωμαρίου.  


Β. “ΠΑΣΧΑ 2016 … στο ΠΛΩΜΑΡΙ !!”

Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «ΤΟ ΠΟΛΙΟΝ».  

ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΠΛΩΜΑΡΙ
     

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ, 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Μετά τη σταύρωση, ο επισκέπτης που επιθυμεί μπορεί να παραβρεθεί στον ολονύκτιο στολισμό των επιταφίων.


ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Το πρωί, περιήγηση σε κάθε μια εκκλησία του Πλωμαρίου χωριστά, για προσκύνημα στους στολισμένους Επιτάφιους. Στη συνέχεια αναβίωση του εθίμου της περιφοράς του Επιταφίου, σύμφωνα με το οποίο τα μικρά παιδιά με αυτοσχέδια, στολισμένα με άνθη καλάθια, ακολουθούν την περιφορά του επιταφίου ως άλλες μυροφόρες.

Το απόγευμα, ψαλμός «Το μοιρολόι της Παναγίας». Η παράδοση θέλει τη μέρα εκείνη, το κοινό να συγκεντρώνεται για να ψάλει το θρήνο, συμπαραστεκόμενο στο θείο δράμα. Το έθιμο αυτό διεξάγεται στις εκκλησίες τόσο στο Πλωμάρι όσο και στα γραφικά χωριά του. Στους παρευρισκόμενους επισκέπτες, μπορούν να μοιραστούν καταγραμμένα τα λόγια.

Το βράδυ, συνάντηση των επιταφίων της κάθε ενορίας του Πλωμαρίου στην κεντρική Πλατεία. 


ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ, 1 MAΪΟΥ 2016

Η Δευτερανάσταση, ειδικά στο Πλωμάρι, γίνεται το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, στη συνοικία σύμβολο της πλωμαρίτικης ναυτοσύνης, τον Ταρσανά, όπου μετά την εκκλησία, οι ιερείς ακολουθούμενοι από το εκκλησίασμα πηγαίνουν σε παραθαλάσσια εξέδρα σπιτιού. Μετά από σύντομη ψαλμωδία, προχωρούν στη ρίψη του «ποτηριού», όπου το κοινό, με θέρμη και χιουμοριστική διάθεση, το διεκδικεί. Η Δευτεροανάσταση γινόταν πάντα παραδοσιακά το απόγευμα, για να προλάβουν να έρθουν οι ναυτικοί με τα ιστιοφόρα καΐκια τους από τα απέναντι μικρασιατικά λιμάνια, όπου συνήθως βρισκόντουσαν και έπρεπε να περιμένουν τον ευνοϊκό απογευματινό θαλασσινό αέρα για το ταξίδι τους.


ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ, 2 ΜΑΪΟΥ 2016

Το απόγευμα, παραδοσιακό έθιμο «Κούνιες», σύμφωνα με το οποίο στήνονται μικρά αυτοσχέδια καθίσματα, για την αιώρηση του κοινού σε κλίμα εορταστικό.

Τα έθιμα ολοκληρώνονται την πρώτη μέρα της Διακαινησίμου εβδομάδας, με τη Γιορτή του Αγίου Γεωργίου στα ξωκλήσια του Άνω Χωριού, Αυλακιού, Λαγκάδας, με μουσικοχορευτικά δρώμενα, που λαμβάνουν τόπο στα ελαιοκτήματα του Πλωμαρίου.