Όλη η ιστορική επίσκεψη Πάπα στην Λέσβο- Δείτε όλα όσα κατέγραψε το Lesvospost.com (ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ)

Ολοκληρώθηκε η ιστορική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο.

Το αεροπλάνο της Alitalia που μεταφέρει τον Ποντίφηκα στο Βατικανό ξεκίνησε το ταξίδι του στις 15:25. Μαζί με τον Πάπα, αναχώρησαν από τη Μυτιλήνη και 12 πρόσφυγες, τρεις οικογένειες, τους οποίους ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας ζήτησε να πάρει μαζί του. Επιλέχθηκαν με κλήρωση. 

Ο Πάπας Φραγκίσκος έφθασε για επίσημη επίσκεψη στη Μυτιλήνη το Σάββατο το πρωί. Το αεροσκάφος που μετέφερε τον Πάπα Φραγκίσκο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, όπου τον υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου.

Ο Πάπας έγινε δεκτός με τιμές αρχηγού κράτους και αμέσως μετά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων του Βατικανού και της Ελλάδας, οι θρησκευτικοί ηγέτες και ο πρωθυπουργός μετέβησαν σε αίθουσα του αεροδρομίου της Μυτιλήνης.

Στο αεροδρόμιο επίσης βρισκόταν η ηγεσία στην Ελλάδα της Καθολικής Εκκλησίας, ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, η Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.


Ακολούθησε συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει περήφανος για τη στάση του ελληνικού λαού, που παρά το γεγονός ότι υπέφερε από τα σκληρά μέτρα λιτότητας, έδειξε την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες, την ώρα που κάποιοι εταίροι μας, στο όνομα της χριστιανικής Ευρώπης ύψωναν φράχτες.

Στη συνέχεια είχαν μια σύντομη συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος κι έπειτα ο Σεβασμιότατος Πρόεδρος της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Φραγκίσκος Παπαμανώλης.
Είχε προηγηθεί συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο, κατά την οποία συζήτησαν το ζήτημα του προσφυγικού. Και οι τρεις επεσήμαναν την ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία για να μην αναγκάζονται οι άνθρωποι να εγκαταλείπουν τις εστίες τους.

Λίγο μετά την άφιξή του στη Μυτιλήνη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, στο αεροδρόμιο του νησιού, όπου θα υποδεχθεί τον Πάπα Φραγκίσκο, στις 10:20.

Πάπας Φραγκίσκος, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έφθασαν στο κέντρο υποδοχής στη Μόρια το πρωί του Σαββάτου, όπου τους υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Εκεί τους περίμεναν και ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, τα οποία οι τρεις Προκαθήμενοι χαιρέτησαν δια χειραψίας, ενώ είχαν και σύντομο διάλογο μαζί τους. 

Οι πρόσφυγες που βρίσκονται στο κέντρο της Μόριας, υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό τους τρεις Προκαθήμενους, ενώ κάποιοι από αυτούς κρατούσαν και σημαίες της Συρίας, αλλά και πλακάτ με συνθήματα σχετικά με το άνοιγμα των συνόρων, με τη βοήθεια που χρειάζονται οι ίδιοι και οι συμπατριώτες τους, ενώ φώναζαν συνθήματα για την ελευθερία.

Συγκινητική ήταν και η στιγμή όταν μια ομάδα παιδιών τραγούδησε ενώπιον των τριών Προκαθημένων, ένα τραγούδι από την πατρίδα τους
Οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες συνομίλησαν με πρόσφυγες που βρίσκονται στο κέντρο κράτησης στη Μόρια, άκουσαν με προσοχή τις ιστορίες τους και την αγωνία τους για το πότε θα τελειώσει ο Γολγοθάς τους και στη συνέχεια υπέγραψαν κοινή διακήρυξη για το προσφυγικό.

Μετά το γεύμα τους με οικογένειες προσφύγων στη Μόρια, Πάπας Φραγκίσκος, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατευθύνθηκαν στο λιμάνι του νησιού, όπου ο Ποντίφηκας ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη που έδειξε στους πρόσφυγες.


Οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι, πρόσωπα, ονόματα, ιστορίες επανέλαβε ο Πάπας Φραγκίσκος από το λιμάνι της Μυτιλήνης και πρόσθεσε πως σε αυτά τα χώματα χτυπά ακόμη η καρδιά μιας ανθρωπότητας που ξέρει να αναγνωρίζει πρώτα από όλα τον αδελφό και την αδελφή, που ξέρει να χτίζει γέφυρες, είπε ο Πάπας απευθυνόμενος στους κατοίκους της Μυτιλήνης, σημειώνοντας με νόημα πως τα φράγματα οδηγούν σε διαιρέσεις.
Ακολούθησε κοινή δέηση για τους πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο, κι ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους.

Στη συνέχεια οι Προκαθήμενοι έριξαν στη θάλασσα στεφάνια, θέλοντας με αυτή τη συμβολική κίνηση να τιμήσουν τη μνήμη όλων εκείνων των ανθρώπων που χάθηκαν στα παγωμένα νερά του Αιγαίου.

Ο κ. Ιερώνυμος έκανε λόγο για «χρεοκοπία» της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης στην Ευρώπη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μόνο όσοι δουν τα μάτια αυτών των μικρών παιδιών που συναντήσαμε στον καταυλισμό προσφύγων, θα μπορέσουν να αντιληφθούν αμέσως το πλήρες μέγεθος της “χρεοκοπίας” της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης που επιδεικνύει η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους και όχι μόνον. 
Καμαρώνω για τους Έλληνες οι οποίοι, παρά τις δυσκολίες που περνούν, βοηθούν τους πρόσφυγες ώστε να γίνει ο Γολγοθάς τους ελαφρύτερος, ο ανηφορικός τους δρόμος λιγότερο τραχύς».


«Η Μεσόγειος δεν θα πρέπει να γίνει ένας τάφος, είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, ανταλλαγής απόψεων και διαλόγου. Πρέπει να γίνει θάλασσα ειρήνης», είπε από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και απευθυνόμενος στους πρόσφυγες τόνισε: «Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ανοίξουμε τα μάτια και τις καρδιές του κόσμου».

Μαζί με τον Πάπα Φραγκίσκο, μετά την ιστορική επίσκεψή του στη Λέσβο, αναχώρησαν και 12 πρόσφυγες που μέχρι σήμερα διέμεναν στον καταυλισμό του Δήμου, στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης.


Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται διεθνή ΜΜΕ, ο ίδιος ο  Ποντίφικας είχε ζητήσει μέσω αξιωματούχων του, να υπάρξει μια έντονα συμβολική ενέργεια κατά την επίσκεψή του, και να επιστρέψει στο Βατικανό μαζί με 12 πρόσφυγες.

Η συγκεκριμένη κίνηση «μεταφράζεται» από πολλούς αναλυτές ως εκδήλωση της δυσαρέσκειάς του για την ακολουθουμένη πολιτική και πρακτική, αλλά και ως μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Το lesvospost με τον ανταποκριτή του Στεφάνου Γεώργιο , μετέδωσε την ιστορική επίσκεψη του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη Μυτιλήνη, με την οποία εστάλη οικουμενικό μήνυμα για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στην προσφυγική κρίση.





Το Lesvospost.com κατέγραψε όλη την ιστορική επίσκεψη με live περιγραφή λεπτό προς λεπτό με εικόνες και βίντεο. Την επιμέλεια- Σύνταξη είχαν οι ειδικοί συνεργάτες του lesvospost.com Δημήτρης Μαλλιαρός (Ιδιοκτήτης plomarinews.gr,) και Φραντζής Καραδουκας (Ιδιοκτήτης 24-ores.com)

Την Ανταπόκριση από την περιοδεία του Πάπα έκαναν οι Γεώργιος Στεφάνου (Δ/ντης- αρχισυντάκτης LesvosPost.com), Σαχινι Μαριλενα, Στεφάνου Ευστράτιος, Κων/νος Στεφάνου (Ρεπόρτερ LesvosPost.com)