Έκρυθμη η κατάσταση στην Μορια- Καρέ Καρέ τα επεισόδια όπως τα κατέγραψε το lesvospost (ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ)

Σοβαρά επεισόδια βρίσκονται σε εξέλιξη στο κέντρο κράτησης προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου.
Επεισόδια και ταραχές λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Κράτησης Προσφύγων στη Μόρια όπου από νωρίς το απόγευμα υπήρξε διαμαρτυρία ανήλικων προσφύγων για «παράνομη κράτησή» τους και για απορρίψεις αιτήσεων ασύλου.


Σύμφωνα με πληροφορίες η εξέγερση ξεκίνησε περίπου στις 4 το απόγευμα από την πτέρυγα των ανήλικων κρατούμενων μεταναστών και γρήγορα επεκτάθηκαν σε όλες σχεδόν τις πτέρυγες.

Τα επεισόδια επεκτάθηκαν σύντομα σε όλο τον χώρο του καταυλισμού, με τους μετανάστες να ανάβουν φωτιές και να βάζουν οδοφράγματα ενώ από την πλευρά τους οι αστυνομικές δυνάμεις, κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών, κατέβαλαν προσπάθειες να σταματήσουν τα επεισόδια και να μην ξεφύγουν πέρα από τα όρια του καταυλισμού.

Αργά το απόγευμα το Κέντρο Κράτησης της Μόριας εκκενώθηκε από ανθρώπους των ΜΚΟ και των διαφόρων οργανώσεων, ενώ μονάδα των ΜΑΤ προχώρησε σε επιχείρηση για την επιβολή της τάξης εντός του χώρου του καταυλισμού.

Στο κέντρο κράτησης βρέθηκαν αργά το απόγευμα και ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός αλλά και η περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου για να εκτιμήσουν την κατάσταση όπου και συνομίλησαν με τους διοικητές της Π.Υ και της Αστυνομίας.

Έξω από το Κέντρο υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη χωρίς ωστόσο να χρειαστεί να παρέμβει, ενώ έχουν απομακρυνθεί από το χώρο και μέλη ΜΚΟ για την αποφυγή επεισοδίων. Η ένταση συνεχίζεται και μέχρι αυτή την ώρα.

Πληροφορίες αναφέρουν για 7 τραυματίες μετανάστες,  2 από αυτούς γυναίκες όπου μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Μυτιλήνης με κρίση πανικού.

Πληροφορίες επίσης αναφέρουν για 2 αστυνομικούς που τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια των συμπλοκών

Το lesvospsot.com συνομίλησε με εθελοντή από ΜΚΟ που βρίσκονταν λίγο πριν αρχίσουν τα επεισόδια στο κεντρο, και μας δήλωσε ότι μετανάστες είχαν παραβιάσει σκηνή οργάνωσης και είχαν εναποθέσει μέσα πολλά πολεμοφόδια, όπως ξύλα, πέτρες, σίδερα κτλ, όπου τα βρήκε ο ίδιος και τα παρέδωσε στις αστυνομικές αρχές

Να σημειωθεί επίσης ότι μέσα στο κέντρο κράτησης έχουν γίνει εκτεταμένες ζημίες σε γραφεία, σκηνές και εξοπλισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες που συνέλεξε το Lesvospot.com ο κος Μουζαλας είχε δώσει εντολή από την ώρα που άρχιζαν τα επεισόδια να μην γίνει «ντου» των ΜΑΤ μέσα στο κέντρο κράτησης και να μην γίνει χρήση βίας.


Επίσης  αξίζει να σημειώσουμε ότι πολλοί μετανάστες ακόμα και χωρίς χαρτιά έχουν φύγει προς άγνωστη κατεύθυνση από το κέντρο κράτησης την ώρα που γινόταν οι συμπλοκές

Οι μετανάστες που κρατούνται στη Μόρια πάντως διαμαρτύρονται για τις επικείμενες επαναπροωθήσεις μεταναστών στην Τουρκία.

Για ότι νεότερο θα σας ενημερώσουμε άμεσα…

Δείτε τα πλάνα που κατέγραψε το lesvospost.com το απόγευμα από τον καταυλισμό


Δείτε βίντεο από τα επεισόδια







ΦΩΤΟ: Lesvospost.com και twitter

Ένταση και με Μουζαλα

 Ένταση είχε σημειωθεί στον καταυλισμό της Μόριας πιο πριν όταν ομάδα προσφύγων και παράνομων μεταναστών προπηλάκισε τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Επίθεση με μπουκάλια με νερό δέχθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στον καταυλισμό της Μόριας στη Μυτιλήνη, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Το περιστατικό σημειώθηκε ενώ είχαν προηγηθεί φραστικές αντεγκλήσεις από την πλευρά των προσφύγων οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό και τις επαναπροωθήσεις στην Τουρκία.

Ωστόσο παρά τις προσπάθειες των παρευρισκομένων να ηρεμήσουν τα πνεύματα, οι μετανάστες δεν κατάφεραν να πειστούν, με αποτέλεσμα να εκτοξεύσουν μπουκάλια με νερό εναντίον του υπουργού. 

Οι μετανάστες που βρίσκονται εκεί δεν δίστασαν να επιτεθούν και στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και την συνοδεία του, που επισκέφτηκαν νωρίτερα τον καταυλισμό. Ο ίδιος ο υπουργός δεν τραυματίστηκε, αλλά δέχτηκε μπουκάλια με νερό πάνω του από τους οργισμένους μετανάστες.