Σταύρος Ψαρόπουλος για Grexit «Όλοι λένε ότι κέρδισαν, αλλά δεν κέρδισε κανείς»

Επιφυλακτικός για το αν δόθηκε πραγματικά λύση στο αδιέξοδο του ελληνικού ποδοσφαίρου παρουσιάστηκε ο Σταύρος Ψαρόπουλος.


Μιλώντας στον ΣΠΟΡ FM 94,6 ο πρόεδρος της ΕΠΣ Λέσβου είπε ότι δε νίκησε κανείς 

Περισσότερο επικοινωνιακή παρά ουσιαστική θεωρεί τη λύση που δόθηκε στο αδιέξοδο του ελληνικού ποδοσφαίρου ο Σταύρος Ψαρόπουλος.

Μιλώντας στον ΣΠΟΡ FM 94,6 και τους Γιώργο Χελάκη-Σωτήρη Κωσταβάρα, ο πρόεδρος της ΕΠΣ Λέσβου χαρακτήρισε θετικό ότι αποφεύχθηκαν οι συνέπειες του Grexit.

Τόνισε ωστόσο ότι «έγιναν πράγματα για να είναι όλοι ευχαριστημένοι και να λένε όλοι ότι κέρδισαν», εκφράζοντας την άποψη ότι τελικά «δεν κέρδισε κανείς».

Τέλος αναφέρθηκε και στο εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ, σημειώνοντας ότι είναι αναγκαίο ν’ αλλάξει, καθώς με το υπάρχον καθεστώς ουσιαστικά δεν υπάρχει αντιπολίτευση


Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Ψαρόπουλος

Για την αποφυγή του Grexit: «Το ότι προέκυψε μια συμφωνία είναι θετικό. Ήταν υποχρεωτικό γιατί αλίμονο αν φτάναμε στα άκρα και στις συνέπειες ενός Grexit. Αμφιβάλλω όμως κατά πόσο αυτό που έγινε είναι λύση. Για να υπάρξει μια συμφωνία πρέπει να καλύπτονται όλα τα θέματα του ποδοσφαίρου, από το ερασιτεχνικό ως το επαγγελματικό επίπεδο. Να μη βλέπουμε ομάδες να αποχωρούν από τη Σούπερ Λίγκα στο μέσο της σεζόν ή να μην στηρίζεται από πουθενά το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο».

Για την επόμενη μέρα: «Είναι προς όφελος του ποδοσφαίρου ότι δεν φτάσαμε στο Grexit. Το θέμα όμως είναι πόσο μπορεί η Πολιτεία να παρεμβαίνει στο ποδόσφαιρο και πόσο μπορεί η ΕΠΟ να λειτουργεί με σεβασμό στους νόμους του κράτους. Φτάσαμε ως εδώ γιατί ψηφίστηκε πέρυσι ο νόμος που ορίζει ότι ο υφυπουργός μπορεί να σταματά διοργανώσεις. Ρώτησα λοιπόν τον εκπρόσωπο των διεθνών ομοσπονδιών που ήταν εκείνες όταν ψηφιζόταν αυτός ο νόμος. Χαθήκαμε, μου λέει, στη μετάφραση. Αν είναι δυνατόν… Και η ΕΠΟ πού χάθηκε;

Γι’ αυτό λέω ότι γίνονται κάποια πράγματα πρόχειρα για να είναι όλοι ευχαριστημένοι και να λένε όλοι ότι έχουν κερδίσει. Κατά τη γνώμη μου, δεν έχει κερδίσει καμία πλευρά. Με την προσωρινή αυτή αναστολή της έντασης το ποδόσφαιρο ίσως μπαίνει σε μια διαδικασία όπου δεν θα έχουμε τέτοια φαινόμενα. Όλοι οι φορείς όμως πρέπει να ξεκαθαρίσουν τις εκκρεμότητες και να μπουν κάποιες βάσεις ώστε να μην κρίνεται αν το ποδόσφαιρο πάει καλά ή όχι από τους διαιτητές. Εμάς περισσότερο μας ενδιαφέρει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και αυτό έχει αφεθεί έρμαιο και στην τσέπη ηρώων παραγόντων».

Για το αν πιστεύει ότι η ΕΠΟ χειρίστηκε σωστά τα εσωτερικά της θέματα ως τώρα: «Όχι και το λέω κάθετα. Αυτό όμως δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Δηλαδή αν αύριο παραιτηθεί ο Γκιρτζίκης λύθηκε το πρόβλημα του ποδοσφαίρου; Είμαι 26 χρόνια πρόεδρος της ΕΠΣ Λέσβου, που σημαίνει ότι κάποιοι δεν ενδιαφέρονται να πάρουν θέση. Αν είναι δυνατόν ενόψει των εκλογών της ΕΠΟ να γίνονται αυτά τα αίσχη που ακούω ότι γίνονται. Δηλαδή το καλοκαίρι θα αρχίσουμε να σκοτωνόμαστε»;

Για το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ: «Κάποτε ψηφίζαμε 57 άνθρωποι. Μόνη της η ΕΠΟ -προκειμένου να διευρύνει την εκλογική βάση- το έκανε 180. Τώρα αν έρχεται κάποιος και λέει να ψηφίζουν 5.000, θα δούμε ακόμα χειρότερα φαινόμενα. Να διαλύονται ενώσεις εκ των έσω.

Υπήρξα στο συμβούλιο της ΕΠΟ το 1997 ως το 2000. Τότε ήταν πολύ καλύτερη η διαδικασία, υπήρχαν συζητήσεις και κόντρες, αλλά έβγαινε ένα αποτέλεσμα. Τώρα που άλλαξε το σύστημα δεν υπάρχει αντιπολίτευση στην ΕΠΟ. Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι πόσοι ψηφίζουν, αλλά ποιο είναι το εκλογικό σύστημα που θα δώσει καλύτερη εκπροσώπηση της αντιπολίτευσης στο Δ.Σ. Όταν υπάρχει αντιπολίτευση, τότε και η συμπολίτευση προσπαθεί περισσότερο να κάνει καλύτερα τα πράγματα. Εγώ είμαι κάθετα υπέρ αλλαγής του συστήματος, ώστε να εκπροσωπούνται καλύτερα όλες οι τάσεις που υπάρχουν στο ποδόσφαιρο».