Στην ιστοσελίδα “GREEK GASTRONOMY GUIDE” η Λέσβος

Εδώ και λίγες ημέρες, η Λέσβος συμπεριλαμβάνεται μαζί με άλλες 19 περιοχές της Ελλάδας, στο “GREEK GASTRONOMY GUIDE”, την ελληνική ιστοσελίδα που παρουσιάζει τους γαστρονομικούς θησαυρούς της χώρας και επιμελείται ο διακεκριμένος συγγραφέας και επιχειρηματίας, μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Γιώργος Πίττας.


Ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, συγχαίρει και ευχαριστεί τον κ. Γιώργο Πίττα για τη σπουδαία και μεθοδική εργασία του στο νησί, την οποία συνέδραμε ο Πρόεδρος της Δ/Κ Μυτιλήνης Πάνος Πίτσιος, με την παροχή συμβουλευτικής και υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Υπενθυμίζεται ότι το “GREEK GASTRONOMY GUIDE”, είναι ένας πανελλήνιος γαστρονομικός οδηγός και έχει ως βασικό στόχο να αναδείξει το γαστρονομικό πλούτο, καθώς και την ιδιαιτερότητα των τοπικών προϊόντων και της τοπικής κουζίνας, σε μια προσπάθεια στρατηγικής διασύνδεσης του τουριστικού προϊόντος, με τον πρωτογενή και μεταποιητικό τομέα του κάθε τόπου. 

Η βασική φιλοσοφία που διέπει τον οδηγό, είναι ότι η κουζίνα & τα παραδοσιακά προϊόντα του κλάδου τροφίμων & ποτών του κάθε τόπου, αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία του τοπικού πολιτισμού και της κουλτούρας ενός τουριστικού προορισμού. Το φαγητό και η μαγειρική τέχνη που το αναδεικνύει, αποτελούν μέρος της πολιτισμικής ταυτότητας ενός τόπου.

Έχοντας δυναμικό χαρακτήρα, αφού συνεχώς μπορούν να προστίθενται νέα στοιχεία, ο σημαντικός αυτός δίγλωσσος οδηγός της Ελλάδας, αναδεικνύει την τοπική διατροφική παράδοση, ως κινητήρια δύναμη της τουριστικής ανάπτυξης, περιλαμβάνοντας εκτός από θέματα αμιγώς γαστρονομικού ενδιαφέροντος και ύλη που μόνο έμμεση σχέση έχει με τη γαστρονομία και η οποία άπτεται της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, των εικαστικών τεχνών, του φυσικού περιβάλλοντος, κ.α.

Μετά από ένα δεκαήμερο έρευνας στη Μυτιλήνη και τη Λέσβο γενικότερα, ο κ. Γιώργος Πίττας, κατέγραψε σε πρώτη φάση 35 θέματα, τα οποία εκτός του γενικού οδοιπορικού (www.greekgastronomyguide.gr/odoiporiko-sti-lesvo), αναφέρονται σε προϊόντα, παραγωγούς, αντιπροσωπευτικές επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων & ποτών, μονάδες εστίασης & ξενοδοχείας, καφενεία, μουσεία, χαρακτηριστικά νεοκλασικά διατηρητέα οικήματα, κ.α., ολοκληρώνοντας το πρώτο τμήμα του αφιερώματος στη γαστρονομία της Λέσβου, το οποίο αναρτήθηκε στο “greekgastronomyguide.gr”.

Πάνος Μιχ. Πίτσιος

Πρόεδρος Δ/Κ Μυτιλήνης