Στο ετήσιο συνέδριο «EXPOSEC-DEFENCE WORLD» που διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

Στο ετήσιο συνέδριο «EXPOSEC-DEFENCE WORLD» που διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με τίτλο «Η Ελλάδα στο Επίκεντρο Γεωπολιτικών και Μεταναστευτικών Εξελίξεων- Η Ασφάλεια στη Ν.Α. Ευρώπη», μίλησε χθες η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου.


Συμμετέχοντας στην ενότητα «Υποδομές Υποδοχής Προσφύγων (Hot Spots)– Ελληνική Πραγματικότητα & Διεθνής Εμπειρία», η Περιφερειάρχης παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: 

«Η μετατροπή των Ανοιχτών Κέντρων Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης σε Δομές Πρώτης Υποδοχής Καταγραφής και Ταυτοποίησης Προσωρινής Φιλοξενίας με ιδιότυπο χαρακτήρα περιορισμού  της ελεύθερης μετακίνησης  με την παροχή στοιχειωδών  αλλά κατ’ ελάχιστο επαρκών (με τη συνδρομή όλων μας πολλές φορές) εξυπηρετήσεων, διαμορφώνουν μια εικόνα σαφώς διαφοροποιημένη από αυτή που μεταδίδουν τα ΜΜΕ για την Ειδομένη και τον Πειραιά. Παρά τα πολλά και υπαρκτά προβλήματα οι υποδομές που δημιουργήθηκαν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και η εμπειρία του  προσωπικού που απασχολείται,  καθιστά  δυνατή τη διαχείριση των αιχμών και των ειδικών προβλημάτων που παρουσιάζονται,  χωρίς όμως να είναι εφικτό πάντα να αποφεύγονται πλήρως οι εντάσεις, όπως στην περίπτωση της Χίου, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι προσδοκίες των ανθρώπων τροφοδοτούνται και από τη μη υπεύθυνη στάση μη θεσμικών παραγόντων».

Η κα. Καλογήρου υποστήριξε ότι οι τοπικές κοινωνίες των νησιών του Βορείου Αιγαίου επέδειξαν μέχρι σήμερα αξιοθαύμαστη ωριμότητα, αντιστάθηκαν στις λίγες φωνές ξενοφοβίας και ρατσισμού και έδωσαν παραδείγματα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Περιφέρεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση του προσφυγικού- μεταναστευτικού, ενώ επεσήμανε ότι οι επιπτώσεις στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, είναι ήδη εμφανείς  με αποτέλεσμα τα προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες να τείνουν να μετατραπούν σε δομικά με μακροχρόνιες επιπτώσεις.


«Για το λόγο αυτό έχουμε ζητήσει τη σύνταξη και εφαρμογή ενός ειδικού πλαισίου/προγράμματος στήριξης για αντιμετώπιση με ολοκληρωμένο, συνεκτικό και στρατηγικό τρόπο των συνεπειών του προσφυγικού ζητήματος ως μιας νέας πραγματικότητας που επαναπροσδιορίζει το αναπτυξιακό γίγνεσθαι των νησιών μας. Ένα πρόγραμμα όμως που θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί με νέους πόρους και όχι με ανακατανομή των υφιστάμενων του ΠΕΠ», είπε η κα. Καλογήρου και κατέληξε: «Εμείς οφείλουμε  να συνεχίσουμε  την προσπάθεια, με συνέπεια στις διεθνείς μας υποχρεώσεις, με σθεναρή διεκδίκηση ισοκατανομής των βαρών στις χώρες της Ευρωπαϊκής   Ένωσης, με εθνική ενότητα με αλληλεγγύη και ανθρωπιά».