Οι πασχαλινές εκδηλώσεις στην Μυτιλήνη-Δείτε το φυλλάδιο των εκδηλώσεων

ΠΑΣΧΑ 2016 … στη ΜΥΤΙΛΗΝΗ”


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ



ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ, 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016


Ξωκλήσι Παναγίας Αμαλής, ώρα 10 μ.μ.: Μετάβαση με πούλμαν ή Ι.Χ. αυτοκίνητα στο βυζαντινό ξωκλήσι της Παναγίας, στην Αμαλή (διατηρητέο μνημείο, μέσα σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους). Στο ξωκλήσι αυτό, σύμφωνα με την παράδοση, μεταβαίνουν οι πιστοί που παρακολουθούν την Ακολουθία των Παθών στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας (στο ομώνυμο χωριό), μετά το 12ο Ευαγγέλιο. Εκεί τελείται σύντομη ακολουθία, μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα και ακολουθεί η περιφορά του “Εσταυρωμένου”. Στη συνέχεια θα προσφερθεί “κρασοψυχιά”.

Όσοι δημότες ή επισκέπτες θέλουν να μεταβούν στην Αμαλή με πούλμαν, δεν έχουν παρά να βρίσκονται στην Πλατεία Σαπφούς στις 10 μ.μ. Ωστόσο, καλό θα είναι να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή, στα τηλέφωνα 22510 22143, 22510 61916 & 6983 113002.

Προσκύνημα στα ξωκλήσια των Λουτρών, από τις 10 μ.μ. μέχρι το πρωί:

Παραδοσιακά, οι κάτοικοι των Λουτρών, παρέες – παρέες προσκυνούν τα δεκάδες ξωκλήσια της περιοχής, μέχρι το χάραμα.       

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Σύμφωνα με την παράδοση, το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, οι πιστοί γυρίζουν από εκκλησιά σε εκκλησιά της πόλης και των γύρω χωριών, προσκυνούν τους Επιτάφιους και “αποφαίνονται” για τον καλύτερα στολισμένο. Σύμφωνα με το “έθιμο” αυτό, έξι ομάδες – επιτροπές θα μεταβούν στις 30 εκκλησίες της πόλης και των χωριών της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης (Ταξιάρχες, Αγία Μαρίνα, Πληγώνι, Λουτρά, Σκάλα Λουτρών, Αλυφαντά, Πυργί, Παναγιούδα, Πάμφιλα, Αφάλωνας, Μόρια), με σκοπό να επιλέξουν τους 3 ωραιότερα στολισμένους Επιτάφιους. Η επιβράβευσή τους θα είναι η προβολή τους σε έντυπα, τηλεόραση, ιστοσελίδες και face book.

Όσοι δημότες επιθυμούν να συμμετάσχουν στις επιτροπές που θα συγκροτηθούν, μπορούν να το δηλώσουν στα τηλέφωνα 22510 22143, 22510 61916 & 6983 113002. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.   

Ερμού (Παλιά Αγορά, πλησίον Γενί Τζαμί), ώρα 2 μ.μ.: Μετά την απόλυση των Ακολουθιών στις εκκλησίες και μόλις ανοίξουν τα μαγαζιά, επί τόπου παρασκευή και προσφορά του πατροπαράδοτου και καθιερωμένου νηστίσιμου φαγητού της ημέρας αυτής, της ανάλαδης φακής, που συμβολίζει τα “δάκρυα της Παναγιάς”.  

Προαύλιοι χώροι Νοσοκομείου και Γηροκομείου Μυτιλήνης, ώρα 3 μ.μ.:

Παρακολούθηση της παραδοσιακής περιφοράς των Επιταφίων των δύο ιδρυμάτων, με τη συνοδεία της μπάντας του Στρατού.          

Το βράδυ, γύρω στις 7 μ.μ., παρακολούθηση της Ακολουθίας του Επιταφίου, σε έναν από τους ιερούς ναούς της πόλης ή των γύρω χωριών. Στη συνέχεια, γύρω στις 9 μ.μ., συγκέντρωση των πιστών στην Πλατεία Σαπφούς (Προκυμαία), όπου θα συναντηθούν οι Επιτάφιοι των κεντρικών εκκλησιών της πόλης, σε μια επιβλητική τελετή των “Εγκωμίων του Κυρίου”. Οι ψαλμωδίες, οι δεήσεις, η μπάντα του Στρατού και … το “εσωτερικό λιμάνι” της πόλης, θα συμβάλλουν στη δημιουργία μιας    κατανυκτικής ατμόσφαιρας, που αρμόζει στη Μεγάλη Παρασκευή. Θα προσφερθεί το “αντίδωρο του Επιταφίου” (ή “κρασοψυχιά”).   


ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ, 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Το πρωί (γύρω στις 8:30 π.μ.), θεία λειτουργία στη Μητρόπολη της Μυτιλήνης ή σε έναν από τους ιερούς ναούς της πόλης και των γύρω χωριών. Κυριαρχεί το παραδοσιακό έθιμο της κρούσης των στασιδιών και της ρίψης βαγιόφυλων και λεμονόφυλων.

Ερμού (Στοά Βεκρέλη), ώρα 11 π.μ.:

Παρουσίαση & αναπαράσταση από νοικοκυρές της Μυτιλήνης, του τρόπου που γινόταν το “βάψιμο” και η “διακόσμηση” των πασχαλινών αυγών, με τον παραδοσιακό λεσβιακό τρόπο (επιμέλεια Βαγγέλης Χατζημανώλης & Ειρήνη Παράσχου).

Επίδειξη και βράβευση των πιο ωραίων και πρωτότυπων λαμπριάτικων  συνόλων (κουλούρα με βαμμένα αυγά, αυγά βαμμένα και τοποθετημένα σε πανεράκια, κούπες, φρουτιέρες, κ.λπ.), που θα παρουσιαστούν έτοιμα εκείνη τη στιγμή. Οι κάτοχοι των τριών καλύτερων “συνόλων”, θα βραβευθούν με μία καλλωπισμένη αναστάσιμη λαμπάδα και μια κουλούρα.  

Όσες νοικοκυρές επιθυμούν, μπορούν να φέρουν επιτόπου στις 10:30 π.μ. έτοιμα τα “λαμπριάτικα σύνολα” που θα έχουν φτιάξει. Επίσης μπορούν να ενημερώσουν από πριν, στα τηλέφωνα 22510 22143, 22510 61916 & 6983 113002.

Προσφορά στους διερχόμενους πιστούς της πατροπαράδοτης κουλούρας (τσουρέκι), με κόκκινο αυγό για την Ανάσταση.    

Ναυμαχίας Έλλης, Επάνω Σκάλα (Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου), ώρα 11:00 μ.μ.: “Ανάσταση του Κυρίου”. Το “Χριστός Ανέστη” για πρώτη φορά θα ψαλθεί πάνω στη θάλασσα του αρχαίου λιμανιού της Μυτιλήνης, σ’ ένα κατανυκτικό και επιβλητικό αναστάσιμο περιβάλλον, με “σκηνικό” τον αρχαίο λιμενοβραχίονα, τη Μικρασιάτισα Μάνα, το βόρειο τμήμα του μεσαιωνικού κάστρου και πολλά άλλα !!! Θα ακολουθήσουν προσφορά στους πιστούς της αναστάσιμης κουλούρας και το έθιμο του τσουγκρίσματος των αυγών.    


ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ, 1 MAΪΟΥ 2016

Μητροπολιτικός Ναός Μυτιλήνης, ώρα 11 π.μ.: Εσπερινός της Αγάπης (Δευτερανάσταση), με την ανάγνωση σε πολλές ξένες γλώσσες του Ευαγγελίου. Η “ρίψη του Χρυσού Ποτηριού της Ανάστασης” που ακολουθεί στον αύλειο χώρο του Ναού, από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Ιάκωβο, είναι ένα πατρογονικό έθιμο που κρατάει από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και αναβιώνει κάθε χρόνο τη μέρα αυτή. Στη συνέχεια έξω από το ναό, στο “τρίγωνο” Μητροπόλεως & Ερμού, θα προσφερθεί τσουρέκι.   


ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ, 2 ΜΑΪΟΥ 2016

Άλσος “Τσαμάκια”, ώρα 11 π.μ.: Λαϊκό πασχαλινό παραδοσιακό γλέντι, με αναπαράσταση του Πασχαλιάτικου λεσβιακού εθίμου “Οι Κούνιες”.

Οι "κούνιες" είναι ένα έθιμο που γινόταν τα παλιά χρόνια στη Λέσβο, ενώ σε ορισμένα χωριά γίνεται ακόμη και σήμερα, τη Λαμπροβδομάδα και γενικότερα όσο διαρκεί το "Χριστός Ανέστη".

Το έθιμο περιλαμβάνει ξεχωριστά τραγούδια, δίστιχα ή τετράστιχα, ερωτικά ή σκωπτικά ή "τσατίσματα" και καταλήγει σε πολλά ευτράπελα με πανηγυριώτικο χαρακτήρα, κεράσματα και πολύ κέφι. Θα αναπαρασταθεί στις κούνιες που θα έχουν στηθεί, από εθελοντές και ερασιτέχνες ηθοποιούς, ενώ στη συνέχεια θα μπορέσει να λάβει μέρος και το κοινό που θα παρευρεθεί. Στους συμμετέχοντες θα προσφερθούν μπριζόλες και παϊδάκια αρνιών, που θα ψήνονται επιτόπου σε ψησταριές και άφθονο κρασί. Επίσης θα διεξαχθεί διαγωνισμός τσουγκρίσματος αυγών, με έπαθλο ένα αρνί. Θα ακολουθήσει πασχαλινό γλέντι με παραδοσιακή νησιώτικη μουσική, χορούς και τραγούδια από λαϊκό μουσικό συγκρότημα, σ' αυτό το πασχαλιάτικο και ανοιξιάτικο Μυτιληνιό πανηγύρι.

Όσοι θέλουν να γλεντήσουν στις “Κούνιες”, δεν έχουν παρά να φέρουν μαζί τους στα Τσαμάκια, μια “κουρελού” (ή σκαμνάκια) για να καθίσουν κατάχαμα στο δάσος, τους δικούς τους μεζέδες και λίγα γερά πασχαλινά αυγά για το διαγωνισμό.     

Λουτρά (πλατεία χωριού), ώρα 9 μ.μ.: Γλέντι με μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και παραδοσιακή ζωντανή μουσική, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λουτρών “Το λιοστάσι” και τη Δημοτική Κοινότητα Λουτρών, προς τιμή του εορτάζοντος Αγίου Γεωργίου.       
           

Συνδιοργάνωση – συμμετέχοντες φορείς στην Οργανωτική Επιτροπή: 

Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης  
Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης, Δήμου Λέσβου  
Ν.Π.Δ.Δ. Τουρισμού, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Δήμου Λέσβου
Αντιδημαρχία Εθελοντισμού & Νέας Γενιάς, Δήμου Λέσβου
Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Τουρισμού, Δήμου Λέσβου 
Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης
Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου
Ένωση Τουριστικών & Ναυτικών Πρακτόρων Λέσβου
Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Λέσβου
Εθελοντές – δημότες Μυτιλήνης 

Συντονιστική Επιτροπή Διοργάνωσης Εκδηλώσεων 

Δημήτρης Αβαγιανός, Χριστιάνα Αντωνέλλη, Κώστας Αστυρακάκης, Μαρία Βαμβακίτη, Μαριάνθη Βέτσικα, Αγγέλα Γαλετάκη, Νίκη Ζουμπούλη, Αθηνά Ιωσηφέλλη, Νίκος Ιωσηφέλλης, Παναγιώτης Καφές, Βασίλης Μαμώλης, Κλεονίκη Μαρμάρου, Γιάννης Μολυβιάτης, Ραλλού Μπάγια, Αντώνης Νέστωρας, Παναγιώτης Παρασκευαϊδης, Ειρήνη Παράσχου, Πάνος Πίτσιος, Δημήτρης Τελωνιάτης, Βαγγέλης Χατζημανώλης 


ΧΟΡΗΓΟΙ    

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ – ΑΡΤΟΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ

“VASILIKI’s BAKERY” * “ΓΑΡΔΕΝΙΑ” * “ΓΕΝΙΤΣΑΡΙΩΤΗΣ” * “ΚΕΝΤΡΙΚΟΝ” * ”ΛΟΥΓΚΑΝΟ” * “MELISSA” * “ΠΑΝΤΑΖΗΣ” * “ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ” * “ΦΛΟΚΑΚΙ” * “ΦΟΥΡΝΟΣ ΜΕ ΞΥΛΑ”  

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ      

ΗΧΩ Α.Ε.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ “Ο ΑΛΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ”
ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ (Ι.Ο.Μ.) 
ΛΕΣΒΙΑΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ (ΛΟΙΑΘ)  
ΟΜΙΛΟΣ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΛΕΣΒΟΥ (Ο.Φ.Σ.Λ.)
ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΣΒΟΥ 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΑΛΙΕΩΝ ΛΕΣΒΟΥ  “Ο ΤΡΙΤΩΝ”   
ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΝΕΟΤΗΤΑΣ  
ΧΟΡΟΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ “DANZA PASION”

Με εκτίμηση,

Πάνος Μιχ. Πίτσιος
Πρόεδρος Δ/Κ Μυτιλήνης

Εκπρόσωπος Οργανωτικής Επιτροπής.