Πίσω στην Λέσβο Πακιστανός που απελάθηκε χτες - Δεν τον δέχτηκαν οι τούρκικες αρχές για αδιευκρίνιστους λόγους

Συνολικά την Παρασκευή επαναπροωθήθηκαν από τη Λέσβο στην Τουρκία 124 μετανάστες οι οποίοι δεν υπέβαλαν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα.


Η επιστροφή τους πραγματοποιήθηκε μέσω του λιμένα του Δικελί, με διαδοχικές αναχωρήσεις πλοίων ναυλωμένων από τη Frontex. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε το Συντονιστικό για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ένας εξ αυτών, υπήκοος Πακιστάν, δεν έγινε δεκτός από τις τουρκικές αρχές, για λόγους που δεν έχουν επαρκώς ακόμα διευκρινιστεί και ήδη βρίσκεται πίσω στη Λέσβο.

Στη Μυτιλήνη είχαν από πριν μεταφερθεί 50 προς επιστροφή μετανάστες από την Κω και 29 από τη Σάμο.

Στο λιμάνι της Μυτιλήνης έπεσαν το πρωί της Παρασκευής τέσσερις ακτιβιστές στην προσπάθειά τους να σταματήσουν πλοίο που μετέφερε μετανάστες στο Δικελί. Οι ακτιβιστές προσήχθησαν και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

Παρά τις προσπάθειές τους να σταματήσουν το πλοίο, αυτό συνέχισε την πορεία του.

Στη Χίο δεδομένης της ασφυκτικής κατάστασης που επικρατεί 250 μετανάστες και πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στη Λέρο, προκειμένου να μείνουν στο hot spot του νησιού. 

Εκεί οι άνθρωποι αποβιβάστηκαν μετ' εμποδίων καθώς ομάδα κατοίκων του νησιού της Λέρου, ύστερα και από σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, έσπευσε στο λιμάνι για να εμποδίσει την αποβίβαση, με αποτέλεσμα το πλοίο να χρειαστεί να προσεγγίσει σε άλλη πλευρά του λιμανιού.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλλιας εξέφρασε την αντίθεσή του για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στο νησί, από άλλα νησιά, καλώντας σε κινητοποιήσεις την τοπική κοινωνία.


Οι εντάσεις πάντως είναι καθημερινό πλέον φαινόμενο όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες, αρνούμενοι να πάνε σε κέντρα φιλοξενίας και με την ελπίδα ότι κάτι θα γίνει σύντομα και θα μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στον Βόρεια Ευρώπη.

Για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους, έχουν διατεθεί στα κέντρα φιλοξενίας 23 ιατροί και 13 νοσηλευτές, ενώ οι ανάγκες καλύπτονται περιοδικά με ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων (π.χ. παιδίατροι, γυναικολόγοι, ψυχίατροι).

Ειδικότερα:

Στη Λέσβο διαμένουν 3.185 άτομα

Στη Χίο 1.285
Στη Σάμο 569
Στη Λέρο 95
Στο Σχιστό 1.950
Στο Λαύριο 398
Στη Μαλακάσα 1.100
Στη Ριτσώνα 870
Στα Διαβατά 2.100
Στη Νέα Καβάλα Κιλκίς 3.549
Στο Χέρσο Κιλκίς 3.980
Στον Άγιο Ανδρέα 116
Στο Κουτσόχερο 1.838
Στα Δολιανά 209
Στον Κατσικά 1.118
Στη Φιλιππιάδα 640
Στα Καλύβια Πιερίας 360
Στη Νέα Χράνη 290
Στο Κτήμα Ηρακλή 177
Στα Γιαννιτσά 1.041
Στη Βέροια 400
Στην Κυλλήνη 340 και
Στην Αλεξάνδρεια (στρατόπεδο Τχη (ΜΧ) Γ. Πελάγου 306
Στην Κω αναμένεται η έναρξη λειτουργίας του κέντρου.

Συνολικά στην επικράτεια βρίσκονταν 52.666 άτομα, όπως φαίνεται στο γράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου.