Κοινωνικό Παντοπωλείο στην Καλλονή στην μνήμη του Παπά Στρατη- Πως θα ωφεληθούν οι κάτοικοι της Βόρειας Λέσβου

O Δήμαρχος Λέσβου Σπυρίδων Γαληνός σας προσκαλεί στα εγκαίνια του Κοινωνικού Παντοπωλείου «Αποστολή του Παπα -Στρατή» που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 15 Απριλίου 2016 και ώρα 17:00 στην Καλλονή Λέσβου


Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος  Αθηνών και πάσης Ελλάδος
κ.κ. Ιερώνυμος Β’

Ως γνωστόν, με πρωτοβουλία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, δια μέσου της Οργάνωσης «ΑΠΟΣΤΟΛΗ»,   ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ  ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, δημιουργείται Κοινωνικό Παντοπωλείο την Καλλονή, με την ονομασία: «Αποστολή του Παπά-Στρατή, Κοινωνικό Παντοπωλείο Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών & Δήμου Λέσβου»,  εις μνήμην του παπά Στρατή, του οποίου έργο ζωής ήταν η προσφορά και η αλληλεγγύη στο δοκιμαζόμενο συνάνθρωπο.

Ως Δήμος Λέσβου, πέρα από την παραχώρηση του χώρου στέγασης του εν λόγω Κοινωνικού Παντοπωλείου, με την επιμέλεια του κ. Βέρρου, τοπικού Αντιδημάρχου, έχουμε προχωρήσει και σε συνεργασία με τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή», προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και σωστή λειτουργία του.

Έτσι, με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, εγκρίθηκε ο Κανονισμός Λειτουργίας του Παντοπωλείου, ο οποίος είναι σε πλήρη εναρμόνιση με τον Κανονισμό Λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου μας.  

Προκειμένου να ενημερωθούν οι κάτοικοι της Καλλονής και των γύρω περιοχών, οι οποίοι επιθυμούν να εγγραφούν ωφελούμενοι του εν λόγω Κοινωνικού Παντοπωλείου, δημοσιοποιούμε τον Κανονισμό Λειτουργίας του. (επισυνπ. στο παρόν.). Ενημερώνουμε επίσης, ότι οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν από Τρίτη 19 Απριλίου 2016, να καταθέτουν τις αιτήσεις τους στο γραφείο των υπαλλήλων του Ν.Π.Δ.Δ «Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου», Κοινωνικών Λειτουργών της δομής μας «Βοήθεια στο Σπίτι», στην Καλλονή. 

            «Οφείλουμε ως Δήμος Λέσβου, ένα Μεγάλο Ευχαριστώ,  στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και στην Φιλανθρωπική της Οργάνωση ΑΠΟΣΤΟΛΗ, για την σημαντική αυτή πρωτοβουλία ίδρυσης του Κοινωνικού Παντοπωλείου στην Καλλονή, πρώτα απ’ όλα γιατί συνδράμει ενεργά στην αντιμετώπιση της φτώχειας των Δημοτών μας, αλλά και γιατί μαζί με το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου μας, το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Ιεράς Μητρόπολης Μυτιλήνης καθώς και το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πλωμαρίου, σε συνεργασία όπως έχουμε ήδη πράξει,  όλοι μαζί θα καταφέρουμε περισσότερα προς όφελος των Δημοτών μας.

Πάνω απ’ όλα όμως αποδεικνύεται ξανά, ο σημαντικός ρόλος, ιστορικά αποδεδειγμένος, που μπορεί και πρέπει να έχει η Εκκλησία σε στιγμές κρίσης  του Ελληνισμού. Σήμερα σε μια εποχή γενικής κατάρρευσης και σύγχυσης, μας είναι πολύτιμο το παράδειγμα της. Είμαι σίγουρη ότι ο παπά- Στρατής, και μετά θάνατον, νοιώθει δικαιωμένος», δήλωσε σχετικά η Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του  Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, κα Αναστασία Αντωνέλη. 

       ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

O Δήμαρχος Λέσβου Σπυρίδων Γαληνός σας προσκαλεί στα εγκαίνια του Κοινωνικού Παντοπωλείου «Αποστολή του Παπα -Στρατή» που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 15 Απριλίου 2016 και ώρα 17:00 στην Καλλονή Λέσβου

Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος  Αθηνών και πάσης Ελλάδος
κ.κ. Ιερώνυμος Β’


ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

    Κανονισμός Λειτουργίας         


                                                                              

«Αποστολή του Παπά-Στρατή, Κοινωνικό Παντοπωλείο Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών & Δήμου Λέσβου»

Στην σημερινή εποχή όπου η φτώχεια μαστίζει την κοινωνία, τα εισοδήματα των ανθρώπων συρρικνώνονται και ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι εμφανής, η παρουσία της πολιτείας δίπλα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη καθίσταται αναγκαία. Αρωγός στην προσπάθεια αυτή είναι και η εκκλησία βοηθώντας με πολλούς τρόπους. Στα πλαίσια αυτής της  προσπάθειας για την καταπολέμηση της φτώχειας και τον κοινωνικό αποκλεισμό, ο Δήμος Λέσβου δια του Ν.Π.Δ.Δ."ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ" και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, μέσω του Φιλανθρωπικού Οργανισμού  «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» αποφάσισαν  από κοινού τη δημιουργία ενός «Κοινωνικού Παντοπωλείου», που θα λειτουργήσει στην Καλλονή Λέσβου προκειμένου να καλύψει πρωτογενείς ανάγκες επιβίωσης σε 200 οικογένειες, άπορες, πολύτεκνες και μονογονεϊκές με ανήλικα και ενήλικα παιδιά καθώς και μοναχικών ανθρώπων,  που πραγματικά χρειάζονται βοήθεια.

Το  «Κοινωνικό Παντοπωλείο» θα στεγάζεται στην Καλλονή Λέσβου σε ακίνητο ιδιοκτησίας του Δήμου που έχει παραχωρηθεί στον Φιλανθρωπικό Οργανισμό «ΑΠΟΣΤΟΛΗ»  και έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για το σκοπό αυτό. Η λειτουργία και οργάνωση του Κοινωνικού Παντοπωλείου διέπεται από τους εξής όρους:


1. Ονομασία
«Αποστολή του Παπά-Στρατή», Κοινωνικό Παντοπωλείο Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών & Δήμου Λέσβου


2. Σκοπός

Σκοπός του «Κοινωνικού Παντοπωλείου» είναι η κάλυψη πρωτογενών αναγκών επιβίωσης σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, για χρονικό διάστημα εξάμηνο  (6) μηνών και με δυνατότητα παράτασης του χρόνου αυτού μετά από επανέλεγχο των προϋποθέσεων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η επανένταξη τους.

3. Οργάνωση - λειτουργία

  Τριμελής Επιτροπή  που αποτελείται απo δύο κοινωνικούς λειτουργούς του Ν.Π.Δ.Δ.   "ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ" και έναν υπάλληλο της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» είναι αρμόδια για τον έλεγχο των δικαιολογητικών, την αξιολόγηση και τη σύνταξη του τελικού καταλόγου των δικαιούχων.

Η συγκέντρωση όλων των αιτημάτων των προσώπων που θέλουν να εξυπηρετηθούν από το «Κοινωνικό Παντοπωλείο», θα γίνεται από εργαζόμενους στο Ν.Π.Δ.Δ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ» και πιο συγκεριμένα,  από τους Κοινωνικούς Λειτουργούς  του Προγράμματος του Προγράμματος «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» Δημοτικής Ενότητας Καλλονής, που εδρεύει στην Καλλονή, οι οποίοι θα συγκεντρώνουν όλα τα αιτήματα των ενδιαφερομένων. Σε κάθε περίπτωση ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας  ή ο οριζόμενος από αυτόν Δημοτικός Σύμβουλος ή εργαζόμενος από το  Ν.Π.Δ.Δ."ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ"  καθώς και ο Υπεύθυνος Γενικός Διευθυντής της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» έχουν το δικαίωμα   να ελέγξουν τον τελικό πίνακα κατάταξης. Σε περίπτωση διαφωνίας των μελών της επιτροπής συναποφασίζουν ο Αντιδήμαρχος ή ο οριζόμενος από αυτόν Δημοτικός Σύμβουλος καθώς και ο Υπεύθυνος Γενικός Διευθυντής της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» ή ειδικώς εξουσιοδοτημένο από αυτόν πρόσωπο

Τα στοιχεία τόσο των αιτούντων όσο και των τελικών δικαιούχων είναι απόρρητα, τα διαχειρίζονται  η τριμελής επιτροπή του  Ν.Π.Δ.Δ.   "ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ" και της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ», τα οποία τηρούν σε ηλεκτρονική  μορφή, και μπορούν να έχουν πρόσβαση  από το Δήμο Λέσβου ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας ή οριζόμενος από τον Αντιδήμαρχο  και από την   «ΑΠΟΣΤΟΛΗ»  ο Γενικός Διευθυντής αυτής ή ειδικώς εξουσιοδοτημένο από αυτόν πρόσωπο. Τα αρχεία θα τηρούνται σε υπολογιστή που θα βρίσκεται σε χώρο που θα οριστεί προσεχώς.

4. Ωράριο Λειτουργίας.
Το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» λειτουργεί δύο φορές την εβδομάδα, την Τρίτη και την Πέμπτη, επί οκταώρου βάσεως, δηλαδή από  της 9:00 ως και τις  17:00 και στελεχώνεται από ένα υπάλληλο ή αν κριθεί αναγκαίο από δύο  υπαλλήλους  της  «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ», οι οποίοι έχουν και την ευθύνη της λειτουργίας του.
Ο υπάλληλος είναι υποχρεωμένος να τηρεί ηλεκτρονικό αρχείο με τις επισκέψεις του κάθε δικαιούχου καθώς και με την καταγραφή των παροχών που αντιστοιχούν στους δικαιούχους ανά μήνα. Αν δεν είναι εφικτή η ηλεκτρονική τήρηση του αρχείου θα τηρείται σχετικό βιβλίο.
Ο υπάλληλος είναι αρμόδιος για την ταυτοποίηση του προσώπου- δικαιούχου ή, σε περιπτώσεις που η αυτοπρόσωπη εμφάνιση καθίσταται αδύνατη, του προσώπου που έχει εξουσιοδοτηθεί για την παραλαβή των παροχών από το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» .
Οι δικαιούχοι μπορούν να  έχουν πρόσβαση στις παροχές του κοινωνικού παντοπωλείου, αυτοπροσώπως και μόνο με την επίδειξη «Ειδικής Κάρτας» την οποία τους χορηγεί η  «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» σε συνεργασία με το Ν.Π.Δ.Δ. "ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ",και σε περιπτώσεις που η αυτοπρόσωπη εμφάνιση είναι αποδεδειγμένα αδύνατη (όπως πχ. αναπηρία , υπερήλικες κλπ) θα έχουν πρόσβαση αντί των δικαιούχων άτομα ειδικά εξουσιοδοτημένα από τους δικαιούχους. Ο Δήμος Λέσβου μέσω του Ν.Π.Δ.Δ.   "ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ", θα διαθέτει, εφόσον αυτό είναι εφικτό,  έναν έως δύο κοινωνικούς λειτουργούς ή ψυχολόγους , που θα στηρίζουν επιστημονικά και θα βοηθούν τις οικογένειες.

5. Παροχές

Οι παροχές που παρέχονται από το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» είναι τυποποιημένα είδη διατροφής  καθώς και κάποια είδη προσωπικής υγιεινής σε συνάρτηση με την εκάστοτε δυνατότητα του Οργανισμού. Ενδεικτική λίστα προϊόντων:

Ελαιόλαδο -βούτυρο
Γάλα (και παιδικό)
Αλεύρι
Ζυμαρικά
Ρύζι
Όσπρια
Ζάχαρη-καφές
Μαρμελάδα-μέλι
Παιδικές Τροφές
Αλάτι, ξύδι, κονσέρβες ντομάτας , κονσέρβες
Απορρυπαντικά
Χαρτικά (υγείας, χαρτοπετσέτες, πάνες βρεφικές, σερβιέτες)

Είδη υγιεινής

Τα προϊόντα του «Κοινωνικού Παντοπωλείου», τα οποία  επιλέγονται με αποκλειστική ευθύνη της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ», παρέχονται στους δικαιούχους δωρεάν και καλύπτουν συνολικά διακόσιους δικαιούχους-οικογένειες του Δήμου Λέσβου, υπό την προϋπόθεση ότι ο συνολικός αριθμός των προσώπων που θα εξυπηρετούνται δεν θα υπερβαίνει συνολικά τους πεντακόσιους (500). 

Κανένας δικαιούχος δεν μπορεί να λάβει μέρος στο πρόγραμμα του «Κοινωνικού Παντοπωλείου» σε περισσότερα από ένα εξάμηνα, εκτός αν η επιτροπή με αιτιολογημένη απόφασή της κρίνει, ότι συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι για την κατάταξή του και στο επόμενο τετράμηνο από αυτό που μετείχε, καταθέτοντας εκ νέου τα δικαιολογητικά που προβλέπονται από τον παρόντα κανονισμό.
 Οι δικαιούχοι μπορούν να εναλλάσσονται κάθε έξι   μήνες έτσι ώστε να είναι δυνατή η έρευνα και η εξέταση τυχόν μεταβολών της αρχικής τους κατάστασης , σε περίπτωση βέβαια που δεν υπάρχουν νέοι δικαιούχοι .

Το συγκεκριμένο όριο βοήθειας κάθε δικαιούχου καθορίζεται ανάλογα με τις ανάγκες του και με βάση τα κριτήρια που περιγράφονται αναλυτικά στην επόμενη παράγραφο και αξιολογούνται κάθε φορά από την επιτροπή.

Τα προϊόντα παραλαμβάνονται από τον υπεύθυνο υπάλληλο του «Κοινωνικού Παντοπωλείου», ελέγχονται για την κατάστασή στην οποία βρίσκονται και καταγράφονται.

Τα προϊόντα τοποθετούνται σε χώρο κατάλληλο για αποθήκευση τροφίμων, θα πρέπει να τοποθετούνται δε σωστά στα ράφια ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να πέσουν και να σπάσουν ή να ανοίξει η συσκευασία τους. Επίσης θα πρέπει να βρίσκονται σε άριστη κατάσταση για κατανάλωση, να μην έχουν λήξει, να ελέγχονται τακτικά για τυχόν αλλοιώσεις, να τοποθετούνται σε ξεχωριστά ράφια τα τρόφιμα από τα απορρυπαντικά κλπ.

Ο υπάλληλος είναι υπεύθυνος και για την τοποθέτησή τους στην σωστή τους θέση, ώστε να διευκολύνονται  έτσι οι δικαιούχοι.


6. Κριτήρια δικαιούχων-διαδικασία επιλογής.

Για τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων καθίσταται  αναγκαία η επιλογή συγκεκριμένων όρων και προϋποθέσεων βάσει των οποίων η επιτροπή θα κρίνει ποιοί από τους αιτούντες αποκτούν το δικαίωμα εξυπηρέτησης από το «Κοινωνικό Παντοπωλείο». Τα κριτήρια αυτά είναι:

  1. Η εντοπιότητα

Δικαιούχοι είναι μόνο οι δημότες-κάτοικοι και οι κάτοικοι του Δήμου Λέσβου.
Οικογενειακή κατάσταση
Εξετάζονται οι παρακάτω κατηγορίες:
Πολύτεκνες οικογένειες με ανήλικα παιδιά.
Πολύτεκνες οικογένειες με ανήλικα παιδιά και ενήλικα παιδιά.

Πολύτεκνες οικογένειες με ενήλικα παιδιά που δεν εργάζονται και δεν αποκτούν εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή.

Μονογονεϊκές οικογένειες με ανήλικα παιδιά.

Μονογονεϊκές με ανήλικα παιδιά και ενήλικα παιδιά,  που δεν εργάζονται και δεν αποκτούν εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή.

Μονογονεϊκές οικογένειες  με ενήλικα παιδιά, που δεν εργάζονται και δεν αποκτούν εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή.

Μοναχικά άτομα άνω των 65 χρόνων.
Οικογένειες με ανήλικα παιδιά.
Οικογένειες με ανήλικα  και ενήλικα παιδιά.
Οικογένειες με ενήλικα παιδιά.
Εργασία

Η  επαγγελματική κατάσταση του ατόμου ή των μελών της οικογένειάς του που απαιτείται για τις παροχές του «Κοινωνικού Παντοπωλείου»:

Άνεργος
Συνταξιούχος
Εργαζόμενος
Οικονομική και περιουσιακή κατάσταση
Η οικονομική και περιουσιακή κατάσταση του ατόμου ή των μελών της οικογένειάς του που απαιτείται για τις παροχές του «Κοινωνικού Παντοπωλείου:
Για ένα άτομο: εισόδημα μέχρι 3.000 ευρώ
Για δύο άτομα: εισόδημα μέχρι 4.500 ευρώ
Για τρία άτομα: εισόδημα μέχρι 5.400 ευρώ
Για τέσσερα άτομα: εισόδημα μέχρι 6.300 ευρώ
Για πέντε άτομα: εισόδημα μέχρι 7.200 ευρώ
Για έξι άτομα: εισόδημα μέχρι 8.100 ευρώ
Για επτά άτομα: εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ

Σε περίπτωση πολυμελούς οικογένειας πέραν των επτά ατόμων το ποσό των 9.000 ευρώ  θα προσαυξάνεται κατά 900 ευρώ για κάθε επιπλέον άτομο στην οικογένεια.


Στέγαση
Ενοίκιο
Ιδιοκατοίκηση
Φιλοξενούμενος
Άστεγος
Κατάσταση Υγείας

Για την κατάσταση της υγείας των δικαιούχων εξετάζονται προβλήματα παθολογικά ή ψυχολογικά, συμπεριλαμβανομένων και  των ουσιοεξαρτήσεων. Η κατάσταση της υγείας, σε περιπτώσεις που υπάρχουν δικαιούχοι με προβλήματα υγείας, θα πρέπει να προκύπτει από σχετική γνωμάτευση ή πιστοποιητικό Δημοσίου Νοσοκομείου.

Παρεχόμενα προϊόντα

Τα προϊόντα που θα παρέχονται σε διμελή οικογένεια ενδεικτικά μηνιαίως                                                                                                                                                                                                είναι τα κάτωθι:

ΕΙΔΟΣ
ΠΟΣΟΤΗΤΑ (τεμάχια)
ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ 500 gr
6
ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΠΑΣΤΑ 500 gr
4
ΡΥΖΙ 500 gr
2
ΦΑΚΕΣ 500 gr
2
ΡΕΒΥΘΙΑ 500 gr
2
ΖΑΧΑΡΗ 1Kg
3
ΓΑΛΑ 1Lt
15
ΑΛΕΥΡΙ 1Kg
4
TOMATA PASATA 500 gr
4
ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΕΤΡΙΑ 500 gr
2
ΛΑΔΙ 1 Lt
3
ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
*
ΚΑΦΕΣ
*
ΕΙΔΗ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
*

*Οι ποσότητες σ’ αυτά τα είδη θα διαμορφώνονται βάσει των αναγκών των αιτούντων

Δικαιολογητικά εγγραφής

Για την αίτηση του δικαιούχου στο πρόγραμμα του «Κοινωνικού Παντοπωλείου» απαιτούνται τα παρακάτω δικαιολογητικά:

Αίτηση του ενδιαφερομένου. (επισυναπτόμενο αρχείο)
Η αίτηση υποβάλλεται σε ειδικό έντυπο στους αρμόδιους υπαλλήλους Κοινωνικούς Λειτουργούς του Προγράμματος «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ», Δημοτικής Ενότητας Καλλονής μαζί με τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
Αντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου (για όλους)& Άδεια Διαμονής σε ισχύ (μόνο για αλλοδαπούς Τρίτων Χωρών)

Εκκαθαριστικό Φορολογίας,  τρέχοντος Οικονομικού έτους  (για όλους)

Πιστοποίηση διεύθυνσης κατοικίας με αντίγραφο πρόσφατουΛογαριασμού ΔΕΗ ή ΕΥΔΑΠ ή τηλεφωνίας (κινητής ή σταθερής) στο όνομα του αιτούντα ή συμβόλαιο ενοικίασης κατοικίας σε ισχύ μαζί με λογαριασμό στο όνομα του ιδιοκτήτη (για όλους)

Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης.

Πρόσφατη ΒΕΒΑΙΩΣΗ Ανεργίας από ΟΑΕΔ για κάθε άνεργο μέλος της οικογένειας που δηλώνετε.

Πιστοποιητικό Αναπηρίας σε ισχύ από αρμόδια επιτροπή (μόνο για αναπηρία 67% και άνω)

Δικαιώματα και υποχρεώσεις των δικαιούχων

Οι δικαιούχοι έχουν δικαίωμα χρήσης των υπηρεσιών του «Κοινωνικού Παντοπωλείου» με την επίδειξη της «Ειδικής Κάρτας» και της αστυνομικής τους ταυτότητας στον αρμόδιο υπάλληλο. Στις περιπτώσεις που η αυτοπρόσωπη εμφάνιση είναι αποδεδειγμένα αδύνατη, ο δικαιούχος εξουσιοδοτεί συγκεκριμένο πρόσωπο για την παραλαβή των παροχών.

Οι δικαιούχοι έχουν δικαίωμα χρήσης των υπηρεσιών του «Κοινωνικού Παντοπωλείου» για χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών.

Δικαίωμα επανεγγραφής μετά την λήξη του πρώτου εξαμήνου, έχουν  εφόσον δεν υπάρχουν αιτήσεις νέων δικαιούχων και εφόσον προσκομίσουν εκ νέου τα απαραίτητα δικαιολογητικά .
Αρμόδια για την έγκριση της επανένταξής τους στο πρόγραμμα του «Κοινωνικού Παντοπωλείου» είναι η τριμελής επιτροπή . 

Οι δικαιούχοι είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την φύλαξη της «Ειδικής Κάρτας» που τους χορηγείται από την «ΑΠΟΣΤΟΛΗ».

Σε περίπτωση απώλειας της κάρτας οφείλουν να ενημερώσουν αμέσως τον υπάλληλο του «Κοινωνικού Παντοπωλείου» για την ακύρωσή της και για την αντικατάστασή της.

Η «Ειδική Κάρτα» ανήκει αποκλειστικά στον αναγραφόμενο σε αυτή δικαιούχο και απαγορεύεται η μεταβίβαση της σε  οποιαδήποτε άλλο πρόσωπο. Σε περίπτωση που η αυτοπρόσωπη εμφάνιση του δικαιούχου είναι αδύνατη, η  «Ειδική Κάρτα» εκδίδεται στο όνομα του εξουσιοδοτημένου από τον δικαιούχο προσώπου.

Οι δικαιούχοι μπορούν να χρησιμοποιούν και να επιδεικνύουν την «Ειδική Κάρτα» αποκλειστικά και μόνο στο «Κοινωνικό Παντοπωλείο». Η χρήση της κάρτας αυτής απαγορεύεται σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία.

Οι δικαιούχοι οφείλουν να προσκομίσουν οποιοδήποτε άλλο δικαιολογητικό ή αποδεικτικό τους ζητηθεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Ν.Π.Δ.Δ.   "ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ", αλλά και την διμελή επιτροπή.

Τέλος οι δικαιούχοι οφείλουν να σέβονται τον υπάλληλο του «Κοινωνικού Παντοπωλείου» και τους χώρους αυτού.

Η επιτροπή έχει δικαίωμα να αποφασίσει την διακοπή της παροχής σε όποιον δικαιούχο:
Δεν εμπίπτει στις προϋποθέσεις για τις προαναφερόμενες παροχές,

Δεν συμμορφώνεται με  παρόντα κανονισμό,

Εξαντλήσει την ημερομηνία που έχει δικαίωμα για τις παραπάνω παροχές και αρνηθεί την επανένταξή του,

Δημιουργήσει προβλήματα στον  υπάλληλο του κοινωνικού παντοπωλείου.


Ανάλογα με το πόσο σοβαρή κρίνεται η παράβασή του, η διαγραφή του μπορεί να είναι οριστική και να μην έχει πλέον ξανά δικαίωμα στις προσφερόμενες από το κοινωνικό παντοπωλείο παροχές.