Ο ξεχωριστός επιτάφιος της Λέσβου- Επιτάφιος κέντημα στον Άγιο Γεώργιο Κάτω Χαλικα Μυτιλήνης (ΦΩΤΟ)

Κάθε χρόνο οι ιεροί Ναοί προσπαθούν να στολίσουν όσο πιο όμορφα και με μυρωδάτα άνθη της άνοιξης τους Επιταφίους, θέλοντας να τιμήσουν τον λυτρωτή Χριστό που έπαθε για την σωτηρίου του Ανθρώπου.


Τα λευκά, τα κόκκινα και τα μωβ λουλούδια συνήθως κυριαρχούν αποτυπώνοντας τον χρωματισμό της ψυχικής διάθεσης των πιστών.

Ωστόσο δεν θα ήταν δυνατόν να μην κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά σε έναν Επιτάφιο που ο στολισμός του θυμίζει ένα κέντημα ή ένα ψηφιδωτό από άνθη.

Πρόκειται για τον Επιτάφιο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Κατω Χαλικα Μυτιλήνης, στον στολισμό συμμετέχει ομαδα της ενορίας.

Ούτε ένας ούτε δύο, αλλά δεκάδες άτομα πήραν μέρος στον στολισμό του πολλές εθελόντριες,εθελοντές και μικρά παιδιά. Δούλεψαν νυχθημερόν. Τους είχαν πει ότι αυτό που σκέφτηκαν ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί. Εκείνες πείσμωσαν και κατάφεραν να ολοκληρώσουν το όνειρό τους: να φτιάξουν ένα μοναδικό και πανέμορφο Επιτάφιο.

Τοποθέτησαν τις χάντρες και τα λουλούδια σε καρφιτσάκια, μια πολύ λεπτή και επίπονη εργασία, και στη συνέχεια κεντούν κυριολεκτικά τις χειροποίητες παραστάσεις που τοποθετούνται σε διάφορα σημεία του κουβουκλίου και γύρω τους «κεντούν» τα λευκά λουλούδια δημιουργώντας ένα έργο τέχνης. Ένας επιτάφιος που ο στολισμός του θυμίζει ένα κέντημα ή ένα ψηφιδωτό από άνθη. 

Την όλη προσπάθεια επιβλέπει πάντοτε με πατρικό ενδιαφέρον ο εφημέριος του Ναού π. Γρηγόριος Πολύμος..

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την πραγματοποίηση του στολισμού όλο και περισσότεροι ενορίτες εκφράζουν την επιθυμία τους να βοηθήσουν.

Το απόγευμα θα δημοσιεύσουμε το οδοιπορικό μας από τα επιτάφια σχεδόν όλης της Λέσβου

Μπορείτε να μας στείλετε και τις δικές σας φωτογραφίες από τον Επιτάφιο της ενορίας σας στο lesvosPost@gmail.com  η στις ομάδες μας στο facebook LesvosPost.com και LesvosPost.com official


Ρεπορτάζ-ΦΩΤΟ Μαριλενα Σαχινι (Ρεπόρτερ-συνεργάτης LesvosPost.com)