Το Καραβάνι Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο!

Ο Πολυπολιτισμικός Θίασος ΑΝΑΣΑ «Ένα Καραβάνι Χωρίς Σύνορα» στη Λέσβο με βιωματικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς!


Ο Πολυπολιτισμικός Θίασος ΑΝΑΣΑ και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης A/θμιας Εκπ/σης Ν. Λέσβου, στο πλαίσιο του βιωματικού εκπαιδευτικού προγράμματος «Ένα Καραβάνι Χωρίς Σύνορα» διοργανώνουν σεμινάριο για εκπαιδευτικούς A/θμιας Εκπ/σης στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης (Θ. Χατζημιχαήλ 2), την Τρίτη 19 Απριλίου 2016, ώρες 18:30-21:30.

Πρόγραμμα σεμιναρίου:

Καλωσόρισμα και παρουσίαση του Πολιτιστικού Κέντρου ANASA
Παρουσίαση του προγράμματος «Πολυπολιτισμικός θίασος ΑΝΑΣΑ: Ένα καραβάνι χωρίς σύνορα»
Παιχνίδια γνωριμίας και ρυθμικά παιχνίδια
Θεατροπερπατήματα με τη συνοδεία αφρικάνικου τυμπάνου
Παγωμένες εικόνες ανά ομάδες
Βαλίτσα εξερεύνησης
Αφήγηση της ιστορίας της Ειρήνης
Ζωγραφική
Διάλειμμα
Παιδαγωγική ανάλυση
Συζήτηση

Το σεμινάριο βασίζεται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες «Ειρήνη» – Η ιστορία ενός παιδιού πρόσφυγα (www.unhcr.gr/ekpaideysi/ekpaideytiko-yliko/eirini.html). Η Ειρήνη είναι ένα μικρό κορίτσι, το οποίο, βλέποντας τις φλόγες να πέφτουν από τον ουρανό, αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι της. Στην αρχή βιώνει την ανασφάλεια και την απόρριψη περνώντας από το χωριό, το δάσος, τη χώρα των Πετροφάγων, τη χώρα με τις Μεταξωτές Ουρές, τη χώρα των Μουτζουρωμένων Κορακιών, τη χώρα των Αχόρταγων, τις παράγκες των φτωχών ανθρώπων. Τελικά η μικρή Ειρήνη βρίσκει προστασία, αγάπη και ζεστασιά στο πιο απίθανο μέρος, σε ένα τεράστιο δέντρο όπου ζει η οικογένεια του Καλόκαρδου.
Το έργο «Πολυπολιτισμικός θίασος ΑΝΑΣΑ: Ένα Καραβάνι Χωρίς Σύνορα» που υλοποιεί το Πολιτιστικό Κέντρο Αφρικάνικης Τέχνης και Πολιτισμών ANASA (www.anasa.org.gr/caravan) από τον Σεπτέμβριο του 2015 ως τον Απρίλιο του 2016 χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες» (www.weareallcitizens.gr), το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη (www.bodossaki.gr). Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Το έργο περιελάμβανε τη δημιουργία πολυπολιτισμικού θιάσου που συνδιαμόρφωσε και υλοποίησε πολιτιστικό πρόγραμμα παιδαγωγικού, βιωματικού και διαδραστικού χαρακτήρα σε σχολεία πρωτίστως σε απομακρυσμένες περιοχές, περιοχές εισόδου προσφύγων, με σκοπούς την εξάλειψη των διακρίσεων, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, και την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα προσφύγων, αιτούντων άσυλο & μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών & ασυνόδευτων ανηλίκων. Ο θίασος περιελάμβανε ομάδες κρουστών, τραγουδιού, χορού, εικαστικών, θεάτρου / αφήγησης. Με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, υλοποίησε σε κάθε δημοτικό σχολείο που συμμετείχε στο έργο τριήμερο πρόγραμμα με εργαστήρια και ανοιχτή παράσταση στο τέλος για τους γονείς και το ευρύτερο κοινό. Όλες οι ομάδες ήταν μικτές (Έλληνες & πρόσφυγες / μετανάστες, γυναίκες & άντρες) για την αμοιβαία εκμάθηση και διάδοση της γνώσης, την ενίσχυση του διαπολιτισμικού διαλόγου, την ενδυνάμωση, ανάπτυξη ικανοτήτων και ομαλή ένταξη προσφύγων / μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, και την προώθηση της ισότητας των φύλων.

Προηγούμενοι σταθμοί του Καραβανιού Χωρίς Σύνορα:

9-11 Νοεμβρίου 2015: Αθήνα (Νέος Κόσμος), 117ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
18-20 Νοεμβρίου 2015: Αθήνα (Νέος Κόσμος), 117ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
25-27 Νοεμβρίου 2015: Λέσβος, 1ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
30 Νοεμβρίου - 4 Δεκεμβρίου 2015: Χίος, 3ο Δημοτικό Σχολείο Χίου & Σχολικό Κέντρο Καρδαμύλων
9-11 Δεκεμβρίου 2015: Κως, Δημοτικό Σχολείο Ζηπαρίου
16-18 Δεκεμβρίου 2015: Σάμος, Δημοτικό Σχολείο Μυτιληνιών
13-15 Ιανουαρίου 2016: Ρόδος, Δημοτικό Σχολείο Λάρδου
20-22 Ιανουαρίου 2016: Χαλάνδρι, 5ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου
27-29 Ιανουαρίου 2016: Έβρος, Δημοτικό Σχολείο Απαλού
16-18 Φεβρουαρίου 2016: Αθήνα (Κολωνός), 67ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
24-26 Φεβρουαρίου 2016: Αθήνα (Πατήσια), 44ο & 152ο Δημοτικά Σχολεία Αθηνών (Ζώνη Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας Πατησίων)
12 Απριλίου 2016: Κάλυμνος, Δημοτικό Σχολείο Πόλεως Καλύμνου


Επικοινωνία: Μιχάλης Αφολάνιο, συντονιστής του έργου και του Πολιτιστικού Κέντρου ANASA, e-mail: info@anasa.org.gr, τηλέφωνο: 6932382313. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα: www.anasa.org.gr/caravan