«Πρόσφυγες ήμασταν, πρόσφυγες είναι» στο Δημοτικό Σχολείο Λουτρών Λέσβου (ΦΩΤΟ)

«Πρόσφυγες ήμασταν, πρόσφυγες είναι»


Στο πλαίσιο της δραστηριότητας «Υποδεχόμαστε τους πρόσφυγες, υποστηρίζουμε τους ανθρώπους», που εκπονείται από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτ/θμιας και Δευτ/θμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, το Δημοτικό Σχολείο Λουτρών Λέσβου πραγματοποίησε, στις 20 Απριλίου, την εκδήλωση «Πρόσφυγες ήμασταν, πρόσφυγες είναι».

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν δραματοποιημένα κείμενα των παιδιών για τον πόλεμο, την ειρήνη, την προσφυγιά και τη μετανάστευση διαχρονικά, μαζί με μουσική και τραγούδια. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους Μικρασιάτες πρόσφυγες, οι απόγονοι των οποίων κατοικούν στην περιοχή. Παρουσιάστηκαν συνεντεύξεις ηλικιωμένων προσφύγων, σχετικό οπτικό και ακουστικό υλικό.

Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο της εκδήλωσης ήταν η πρόσκληση και η παρουσία οικογενειών προσφύγων Σύριων, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην καθημερινότητα που ζούσαν στη χώρα τους πριν τον πόλεμο, την καταστροφή που έζησαν, τις περιπλανήσεις τους σε γειτονικές χώρες και τον τρόπο με τον οποίο ήρθαν στη Λέσβο.


Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την τοπική Κοινότητα και το Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης, συγκίνησε όσους παραβρέθηκαν σ’ αυτή τη ξεχωριστή εκδήλωση για τον πόνο της προσφυγιάς και τον άνθρωπο.