Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο


Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ευχαρίστησε το πλήρωμα του πλοίου BONN για το σημαντικό έργο τους και τόνισε ότι η ανάπτυξη του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο κάνει την διαφορά στις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο κ Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι τα πλοία του ΝΑΤΟ αναπτύχθηκαν στο Αιγαίο μέσα σε λίγες ώρες, μετά από κοινή αίτηση από την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Γερμανία. 

Σημείωσε ότι παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες σε καθημερινή βάση για να βοηθήσουν την Τουρκία, την Ελλάδα και την Frontex, στην διακοπή της εμπορίας ανθρώπων και της παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο.

Ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε ποιες ειναι οι περιοχές όπου το ΝΑΤΟ έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο απο την στιγμή της ανάπτυξης του στο Αιγαίο τον Φεβρουάριο.


Τόνισε ότι οι πληροφορίες που συλλέγονται από τα πλοία του ΝΑΤΟ επέτρεψαν στην Ελλάδα, στην Τουρκία και στη FRONTEX να αναλάβουν δράση για να σπάσει το "επιχειρηματικό μοντέλο" που ειχαν αναπτυξει οι διακινητές ανθρώπων. Πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ παρέχει μια πρόσθετη πλατφόρμα για τη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα, στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την πρόσφυγική και μετανάστευτική κρίση.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε επίσης με τον υποναύαρχο Jörg Klein, Διοικητή, SNMG2 για να συζητήσουν τις τρέχουσες δραστηριότητες της BONN. Μίλησε με το προσωπικό της SNMG2 και Έλληνες και Τούρκους αξιωματικούς επί της BONN. Παρατήρησε, επίσης, ελιγμούς τριών φρεγατών, ΤΕΕ Gokova, ΣΠΕΤΣΑΙ και HNLMS VAN AMSTEL.

Νωρίτερα ο ΓΓ συναντήθηκε με τον Τουρκο πρόεδρο Ερντογάν ενω αυριο θα εχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Πηγη NATO.int,
onalert.gr