Εγκαίνια Κέντρου Ενημέρωσης Ιστορίας & Ναυτικής Παράδοσης στον Μουδρο Λήμνου

Εγκαίνια Κέντρου Ενημέρωσης Ιστορίας & Ναυτικής Παράδοσης


Παρουσία εκπροσώπων προξενικών αρχών, του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού, της Περιφέρειας, της Δημοτικής Αρχής, του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτρης Μαρινάκης και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποίησαν την, Πέμπτη 21 Απριλίου τα εγκαίνια του Κέντρου Ενημέρωσης, Ιστορίας και Ναυτικής Παράδοσης Μούδρου.

Ειδικότερα, την τελετή των εγκαινίων, η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα της επετείου των 101 χρόνων από τη Μάχη της Καλλίπολης,  τίμησαν με την παρουσία τους η Πρόξενος της Αυστραλίας στην Ελλάδα κ.  Sue Burgess, ο Πρόξενος της Νέας Ζηλανδίας στην Ελλάδα κ. Κωνσταντίνος Κοτσιλίνης ο Γενικός Γραμματέας  Απόδημου Ελληνισμού κ. Μιχαήλ Κόκκινος , ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Αδαμίδης, η εκπρόσωπος της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα κ. Μαρί Ζοζέ Βασιλικού, ο Έπαρχος Λήμνου κ. Ευάγγελος Γιαρμαδούρος, ο Λιμενάρχης Μύρινας κ. Γιώργος Αρβανίτης,  ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Μαυροθαλασσίτης, ο Αντιπρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου υποστράτηγος Ιωάννης Καμνής, ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Σακαρίκος, η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Δέσποινα Κατσανέρη, η Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λήμνου κ. Φωτεινή Στεφανιδάκη, ο Πρόεδρος της ΑΜΚΕ Λήμνος Τουριστική κ. Δημήτρης Σφενδύλης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι των Anzac από τη Λήμνο» κ. Στέλιος Μάντζαρης, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας και οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Μούδρου, κ. Ιωάννης Κατωμερίτης, Πορτιανού κ. Σπύρος Μανιάτης και Καμινίων κ. Αναστασία Καλαθά.

Ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτρης Μαρινάκης ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του κατά την τελετή των εγκαινίων:

«Νιώθω ιδιαίτερη τιμή που εγκαινιάζω αυτό το πολύ σημαντικό έργο, στο κτήριο του παλιού σχολείου του Μούδρου που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και χρησιμοποιήθηκε ως δημοτικό σχολείο και ως ειρηνοδικείο.

Η μεταμόρφωσή του σε Κέντρο Ενημέρωσης Ιστορίας και Ναυτικής Παράδοσης είχε ως αποτέλεσμα να χτίσουμε ακόμα μια γέφυρα με το παρελθόν, δίνοντας έμφαση σε πολύτιμα κομμάτια της ιστορίας του τόπου μας.

Το Κέντρο Ενημέρωσης Ιστορίας και Ναυτικής Παράδοσης Μούδρου έχει στόχο να ενημερώσει τους επισκέπτες για τις σημαντικές αυτές ιστορικές περιόδους,  χρησιμοποιώντας τα πιο σύγχρονα μέσα. Προσφέρει ένα μοναδικό ιστορικό ταξίδι,  με τη χρήση πλούσιου εποπτικού υλικού, εκθεμάτων, οπτικοακουστικών προβολών και διαδραστικών εφαρμογών.

Θα είναι έτσι ο αδιάψευστος μάρτυρας της  μεγάλης ιστορικής μας παρακαταθήκης και θεματοφύλακας της ιστορικής μνήμης όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά και όλων των λαών που υποδέχθηκε η φιλόξενη αυτή γη».

Ο κ. Μαρινάκης έκανε επίσης ειδική αναφορά στην προηγούμενη δημοτική αρχή και τον τέως Δήμαρχο κ. Αντώνη Χατζηδιαμαντή, που οραματίστηκε τη δημιουργία του έργου.
Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ. Μιχαήλ Κόκκινος ανέφερε μιλώντας στην εκδήλωση των εγκαινίων: «Ο λαός αυτός έχει μάθει να μην ξεχνά. Σήμερα κρατάτε συνεχή και αέναη την ιστορική μνήμη που είναι ταυτισμένη με αυτόν τον τόπο, με την ιστορία σας, με ένα κομμάτι της ψυχής σας. Αυτό το αριστούργημα είναι κάτι που ανήκει στο λαό της Λήμνου, την ελληνική ιστορία και την παγκόσμια ιστορία».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tetragon, αναδόχου εταιρείας που υλοποίησε το έργο του Κέντρου Ενημέρωσης κ. Παναγιώτης Ιωαννίδης και ο συλλέκτης κ. Βασίλειος Νικόλτσιος, ο οποίος συνέβαλε στην ολοκλήρωσή του, αναφέρθηκαν στα εκθέματα και παρουσίασαν τις θεματικές ενότητες που περιλαμβάνει.

Ο κ. Ιωαννίδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην καταλυτική επίδραση των ανθρώπων της περιοχής του Μούδρου και στην σχέση τους με τους άλλους λαούς κατά τα ιστορικά γεγονότα που παρουσιάζονται. «Αναδεικνύουμε αυτή τη σχέση και την εικόνα αυτών των απλών ανθρώπων».
Λίγα λόγια για το έργο:

Το Κέντρο Ενημέρωσης Ιστορίας και Ναυτικής Παράδοσης, το οποίο υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση του επιχειρησιακού προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου  2007-2013, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, στεγάζεται στο κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου του Μούδρου.
Αποτελεί ένα "μικρό μουσείο" που φιλοξενεί θεματικές ενότητες οι οποίες σχετίζονται με την πολεμική και ναυτική ιστορία του τόπου, καλύπτοντας ιστορικά την περίοδο από τις αρχές μέχρι και τα μέσα του 20ού αιώνα.

Στον χώρο του κέντρου αναπτύσσονται οι θεματικές ενότητες:

Η συμβολή του λιμανιού του Μούδρου ως βάσης του Ελληνικού Στόλου στην απελευθέρωση του Έθνους

Τα ιστορικά στιγμιότυπα από τους Βαλκανικούς πολέμους και τις θρυλικές ναυμαχίες, τους σπουδαίους ανθρώπους που συνέβαλλαν στις ιστορικές εξελίξεις, όπως ο ναύαρχος Κουντουριώτης

Η απελευθέρωση των νησιών του Αιγαίου

Η σημασία του Μούδρου στον Α' παγκόσμιο πόλεμο ως ναυτικής βάσης και κέντρο επιμελητείας του ανατολικού μετώπου των δυνάμεων της Αντάντ

Το εκστρατευτικό σώμα του ANZAC στη Λήμνο και στην Καλλίπολη

Οι κοινωνικές μεταβολές στον ντόπιο πληθυσμό την περίοδο 1912-1923

Η Λήμνος, τόπος εγκατάστασης των προσφύγων της Μ. Ασίας


Ο ιστορικός ρόλος του Μούδρου σκιαγραφείται μέσα από πλούσιο εποπτικό υλικό, φωτογραφίες εποχής, ιστορικά έγγραφα, αντικείμενα της Συλλογής Β. Νικόλτσιου, προβολές βίντεο, διαδραστικές εφαρμογές και διοράματα.