Απίστευτη απάντηση του Γιαννελλη στα Νέα Της Λέσβου…που κακώς δόθηκε σε όλα τα ΜΜΕ «Δεν θα μετατρέψουμε σε ρουχαδικο το Κρυσταλ»

Με μια επιστολή απάντηση στα Νέα της Λέσβου (η οποία κακώς δόθηκε σε όλα τα ΜΜΕ) απαντά ο Γ.Γ.Α.Ν.Π κος Γιαννελλης σε ρεπορτάζ των Νέων της Λέσβου σχετικά με το Κρυσταλ.


Ο κος Γιαννελλης εμμέσως πλην σαφώς λέει ότι δεν τον ενδιαφέρει η επένδυση του επιχειρηματία και τα χρήματα που έχει ξοδέψει ώστε να λειτουργήσει ως κατάστημα ενδυμάτων το Κρυσταλ, αλλά τον ενδιαφέρει να παραμείνει κλειστό….η να γίνει καφενείο… Τα συμπεράσματα δικά σας από την παρακάτω επιστολή:

Κύριε Διευθυντά,

Πιστεύουμε ότι το κείμενο που δημοσιεύθηκε στο υπ' αριθμ. 1383/31-3-2016 φύλλο της έγκριτης εφημερίδας σας, με τον τίτλο ο “ευαίσθητος” κ. Γιαννέλλης, δεν απηχεί και τις απόψεις της διεύθυνσης της εφημερίδας σας, αφού αγνοείται παντελώς το καθολικό αίτημα των συμπολιτών μας, για την διατήρηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, που φροντίσαμε οι ίδιοι στα χρόνια που πέρασαν να την καταστρέψουμε. Και βέβαια η ευθύνη μας είναι βαριά.

Είναι πρωτάκουστο να ενδιαφέρεται ο συντάξας το άρθρο σας μονάχα για τον επιχειρηματία που έκανε τόσα έξοδα, ώστε να μεταβάλει το κόσμημα αυτό της πόλης μας σε «ρουχάδικο»,  αλλά όχι για τη βιτρίνα της και μάλιστα για ένα παραδοσιακό κτήριο δίπλα στο καύχημά μας που λέγεται «Παννελήνιο»! Ασφαλώς και νοιαζόμαστε για τον επιχειρηματία, όμως το πρόβλημα είναι ότι απαραδέκτως η τράπεζα στην οποία ανήκει το κτήριο επέτρεψε να γίνει «ρουχάδικο» και όχι παραδοσιακό καφενείο, που είχε τη δυνατότητα να το πράξει. Το επιχείρημα ότι θα χαθούν θέσεις εργασίας αν δεν γίνει «ρουχάδικο» είναι αστείο. Ας δει ο συντάκτης σας στο όμορο “Πανελλήνιο” πόσοι εργάζονται και τι έσοδα φέρνει στο κράτος και θα αντιληφθεί το λάθος του.

Αλλά γράφονται και περίεργα πράγματα ότι δήθεν κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να παραμείνει “παραδοσιακό καφενείο”. Είναι τεράστιο ψέμα, γιατί ο συντάκτης σας αγνοεί ότι εκατοντάδες συμπολίτες μας έφτασαν με έξοδά τους μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας, για να αποτρέψουν την αλλαγή χρήσης του «Κρυστάλ».

Επίσης, ο συντάκτης ξεχνά ότι επί Υπουργείας του κ. Αριστοτέλη Παυλίδη ο νυν Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ως τότε βουλευτής έκανε τεράστιο αγώνα για να παραμείνουν τα δύο αδελφά καφενεία «Πανελλήνιον και Κρυστάλ» με την παλιά τους χρήση ως καφενεία. Είναι άπειρες οι δημοσιεύσεις του στον τύπο αλλά και οι τότε εμφανίσεις του στα ΜΜΕ.

Αποτέλεσμα να επιτευχθεί τουλάχιστον για το «Πανελλήνιον», που όλοι σήμερα χαιρόμαστε να παραμείνει όπως αρχικά ήταν. Πραγματικά, μετά την αρνητική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που απέρριψε για τυπικούς λόγους το αίτημα εκατοντάδων συμπολιτών μας να παραμείνει το «Κρυστάλ» με την παλιά του παραδοσιακή μορφή απογοητευτήκαμε όλοι. Η τράπεζα στην οποία ανήκει το «Κρυστάλ» μέχρι σήμερα το άφηνε κλειστό, όλοι δε ελπίζαμε ότι οι ιθύνοντές της θα έχουν την ευαισθησία να το λειτουργήσουν με την παλιά του μορφή ως καφενείο.

Συνεπώς αν μη τι άλλο  είναι «ανοίκειο» να χαρακτηρίζετε ειρωνικά ως «ευαίσθητους» το σύνολο των συμπολιτών μας που απαιτούν να παραμείνει το «Κρυστάλ» ως καφενείο, όπως λειτουργούσε για πάνω από μισό αιώνα. Όσο αφορά τον επιχειρηματία ο οποίος επέλεξε να κάνει μια αξιοπρεπή εργασία αυτός δεν έχει καμία ευθύνη. Το πρόβλημα ανήκει στην ιδιοκτήτρια τράπεζα, η οποία είχε τη δυνατότητα να το εκμισθώσει ως καφενείο και δεν το έπραξε. Οι λόγοι για τους οποίους ζητείται να επανεξεταστεί η υπόθεση είναι:

Τα κτήρια του «Πανελληνίου» και του «Κρυστάλ» είναι όχι απλώς όμορα, αλλά δίδυμα και αποτελούν ενιαίο σύνολο, οπότε η διατήρηση της παραδοσιακής χρήσης τους ως καφενείων συμβάλλει, στην  ουσιαστική διατήρηση της αρχιτεκτονικής τους μορφολογίας.

Για το λόγο αυτό και η χρήση τους πρέπει να έχει ενιαία αντιμετώπιση, ενώ με την απόφαση επέκτασης χρήσης μόνο του «Κρυστάλ» καταργείται στην ουσία ο χαρακτηρισμός του εν λόγω κτηρίου ως διατηρητέου.

Το συγκεκριμένο κτήριο έχει τεράστια ιστορική και πολιτισμική αξία, δεδομένου ότι απ' εκεί παρήλασαν σπουδαίες προσωπικότητες του πολιτικού και πνευματικού χώρου, όπως ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Στράτης Μυριβήλης, ο Ηλίας Βενέζης και πολλοί άλλοι - γι' αυτό άλλωστε συνεχίζει να αποτελεί πάγιο αίτημα πολιτών της Μυτιλήνης η επαναλειτουργία του «Κρυστάλ» ως καφενείου.
Μάλιστα η διατήρηση του όμορου διδύμου καφενείου «Πανελλήνιον» στην παλαιά του μορφή προσελκύει καθημερινά πλήθος ντόπιων και ξένων τουριστών, ενώ με την αλλαγή χρήσης του «Κρυστάλ» χάνεται μέρος της ιστορική μνήμης της πόλης.

Η προσπάθεια της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής είναι να παραμείνει το «Κρυστάλ» ως καφενείο. Θα επιμείνουμε σε αυτό και είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε την αμέριστη συμπαράσταση όλων των συμπολιτών μας, καθώς του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου. Εννοείται και την συμπαράσταση της Διεύθυνσης της έγκριτης εφημερίδα σας. 


Από το Γραφείο του Γενικού Γραμματέα