Στα περσινά επίπεδα οι τιμές για το πασχαλινό τραπέζι στην Λέσβο- Πάσχα με 7,20€ για το αρνί και 7,80 ευρώ για το κατσίκι

Στα περσινά επίπεδα ως προς τις κατώτατες τιμές και ακριβότερο ως προς τις ανώτατες τιμές καταγράφει το κόστος για το φετινό πασχαλινό τραπέζι το Τμήμα Εμπορίου της Περιφέρειας, κατά την καθιερωμένη τιμοληψία λόγω των ημερών η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα.


Ο πασχαλινός οβελίας παρά την αισθητή φέτος μείωση της τιμής παραγωγού καταγράφεται ακριβότερος από πέρυσι ως προς τις κατώτατες τιμές και ελαφρά μειωμένος ως προς τις ανώτατες τιμές. Τα στελέχη του Τμήματος Εμπορίου επισκέπτονται κάθε χρόνο αυτές τις μέρες τοπικές επιχειρήσεις αλλά και τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ καταγράφοντας τις φθηνότερες και τις ακριβότερες τιμές για συγκεκριμένα είδη διατροφής που καταναλώνονται τις ημέρες του Πάσχα.

Αυτό γίνεται κάθε Χριστούγεννα, Σαρακοστή και Πάσχα. Να υπενθυμίσουμε πως σε κάποιες περιπτώσεις τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα από την υπηρεσία είναι αντιφατικά, όπως είχαν επισημάνει τα «Νέα της Λέσβου» στο ρεπορτάζ τους για την τιμοληψία του Τμήματος Εμπορίου την περίοδο των Χριστουγέννων. Και στην παρούσα τιμοληψία όμως για το φετινό Πάσχα οι ανώτατες τιμές που καταγράφονται σε κάποια προϊόντα δεν εκφράζουν σε καμία περίπτωση το μεγάλο κομμάτι των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο νησί μας, καθώς είναι ακραία τσουχτερές και ισχύουν για παράδειγμα μόνο σε περιπτώσεις βιολογικών οπωροκηπευτικών (το ίδιο ισχύει και με τις ανώτατες τιμές των αβγών που καταγράφονται εξωπραγματικά υψηλές από την αρμόδια υπηρεσία).

Ένα επιπλέον θέμα έχει να κάνει με την τουλάχιστον περίεργη ομοιότητα των τιμών σε κάποια προϊόντα. Για παράδειγμα τα μήλα καταγράφονται στις ανώτατες τιμές προς 2,30 ευρώ το κιλό φέτος το Πάσχα. Δηλαδή η τιμή τους παραμένει αμετάβλητη από την αντίστοιχη περσινή περίοδο και αυτό κατά τη γνώμη μας εγείρει ζήτημα εγκυρότητας  των στοιχείων με τις τιμές που παραθέτει στους πίνακές της η υπηρεσία Εμπορίου. 

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την τιμοληψία της αρμόδιας υπηρεσίας προκύπτει ότι με τις κατώτατες (φθηνότερες)  τιμές, το φετινό πασχαλινό τραπέζι είναι ακριβότερο κατά 9,9% σε σχέση με το Πάσχα του 2015, ενώ με τις ανώτατες (ακριβότερες) τιμές το κόστος βρίσκεται περίπου στα περσινά επίπεδα και συγκεκριμένα παρουσιάζει μια αμελητέα υποχώρηση της τάξης του 1,85%.

Βλέποντας κανείς τους πίνακες του Τμήματος Εμπορίου με τις ανώτατες και τις κατώτατες τιμές φέτος το Πάσχα σε σύγκριση με το Πάσχα του 2015 παρατηρεί πως στα περισσότερα από τα προϊόντα, όπου οι κατώτατες τιμές φέτος είναι μειωμένες, οι ανώτατες αυξάνονται σε σύγκριση με πέρυσι ή και αντίστροφα!

Στο ταμείο

Αθροίσαμε τόσο τις κατώτατες όσο και τις ανώτατες τιμές για 14 είδη διατροφής που έχουν την τιμητική τους στο πασχαλινό τραπέζι, συγκρίνοντάς τες με τις τιμές των αντίστοιχων προϊόντων το Πάσχα του 2015.

Υπολογίσαμε για ένα τραπέζι 6 ατόμων (το λιγότερο!) τα εξής προϊόντα διατροφής:
6 κιλά κατσίκι, 2 κιλά συκωταριά, 2 κιλά έντερα, 2 κιλά κοντοσούβλι, 2 κιλά λουκάνικα, 2 σαλάτες (μαρούλι), 2 κιλά πατάτες, 2 κιλά ντομάτες, 2 αγγούρια, 2 κιλά μήλα, 1 κιλό λεμόνια, 2 κιλά τσουρέκι, 2 κιλά πασχαλινά κουλουράκια και 15 αβγά.

Με τις κατώτατες τιμές που καταγράφει τα παραπάνω προϊόντα το Τμήμα Εμπορίου, οι καταναλωτές θα πληρώσουν για να τα προμηθευτούν φέτος 129,65 ευρώ έναντι 118 ευρώ πέρυσι το Πάσχα, δηλαδή 11,65 ευρώ περισσότερα  (+9,9%).

Με τις ανώτατες τιμές φέτος θα πληρώσουν 187,19 ευρώ έναντι 190,73 το Πάσχα του 2015, δηλαδή κατά μόλις 3,54 ευρώ (-1,85%) φθηνότερα φέτος από πέρυσι.

Είναι προφανές πως αν συμπληρωθούν τα ποτά, το ψωμί και τα άλλα «παρελκόμενα» του πασχαλινού τραπεζιού, τις τιμές των οποίων δεν συγκρίνουμε, καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται στους πίνακες του Τμήματος Εμπορίου, το συνολικό κόστος του πασχαλινού τραπεζιού για τουλάχιστον 6 άτομα θα κυμανθεί από 160 ευρώ έως 220 ευρώ.
  
ΠΑΣΧΑ 2016

ΕΙΔΟΣ                    ΑΠΟ                                   ΕΩΣ

Κατσίκι γάλακτος εγχώριο                 7,80 €     9,00 €
Αρνάκι γάλακτος εγχώριο                  7,20 €     8,50 €
Συκωταριά από κατσίκι                      7,80 €     9,00 €
Νωπή εγχώρια
Συκωταριά από αρνάκι                       7,20 €     8,50 €
Νωπή εγχώρια
Έντερα νωπά εγχώρια                        3,50 €     5,97 €
Κοκορέτσι                                                             6,20 €    8,99 €
Κοντοσούβλι                                                        4,95 €     6,45 €
Λουκάνικα χωριάτικα                                         4,49 €    9,00 €
Μαρούλια τμχ                                                      0,35 €     1,25 €
Σαλάτες τμχ                                                           1,00 €     1,50 €
Πατάτες κιλό                                                        0,60 €    0,95 €
Ντομάτες κιλό                                                      0,95 €     1,80 €
Αγγούρια τμχ                                                        0,39 €    0,85 €
Πορτοκάλια κιλό                                 0,48 €    1,30 €
Μήλα κιλό                             0,95 €     2,30 €
Λεμόνια κιλό                        0,82 €    1,50 €
Άνηθος δέμα                         0,48 €    0,59 €
Κρεμμυδάκια φρέσκα δέμα                               0,50 €     1,55 €
Τσουρέκια Πασχαλινά κιλό                               7,00 €     12,00 €
Κουλουράκια Πασχαλινά κιλό                          8,00 €    11,90 €
Αβγά τμχ                                0,13 €     0,45 €


Πηγη ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ/ Γράφει ο Στρατής Σαμιώτης