Επεισοδιακή 2η απέλαση μεταναστών από το λιμάνι Μυτιλήνης- Ακτιβιστές έπεσαν στην θάλασσα για την εμποδίσουν (ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ)

Επεισοδιακά εξελίχθηκε η διαδικασία της επανεισδοχής στην Τουρκία μέσω Μυτιλήνης, περίπου 150 μεταναστών σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για την αντιμετώπιση μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών έχει σχεδιασθεί να πραγματοποιηθεί νωρίς την Παρασκευή το πρωί.


Η διαδικασία της επανεισδοχής στην Τουρκία μέσω Μυτιλήνης, περίπου 150 προσφύγων - μεταναστών σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για την αντιμετώπιση μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών έχει σχεδιασθεί να πραγματοποιηθεί νωρίς σήμερα Παρασκευή το πρωί.

Ακτιβιστές έπεσαν το πρωί στη θάλασσα στο λιμάνι της Μυτιλήνης, προκειμένου να εμποδίσουν την απέλαση στην Τουρκία ακόμη 45 μεταναστών που θα επαναπροωθούνταν με το πλοίο "Λέσβος" της εταιρείας "Τουργιόλ". Οι τρεις αλληλέγγυοι, αφού κολύμπησαν ανάμεσα στα σκάφη, πιάστηκαν στην αλυσίδα της άγκυρας.

Οι αλληλέγγυοι συνελήφθησαν, μετά την επέμβαση της αστυνομίας και του λιμενικού.

Σήμερα απελαύνονται στην Τουρκία περίπου150 μετανάστες σε εφαρμογή της συμφωνίαςEE και Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μιας και η όλη διαδικασία σχεδιάστηκε και υλοποιείται σε πλήρη μυστικότητα από τις ελληνικές διωκτικές Αρχές και τη Frontex το πλοίο "Λέσβος" της εταιρείας "Τουργιόλ" θα μεταφέρει 50 μετανάστες που προέρχονται από το hot spot της Μόριας και δεν έχουν εκφράσει βούληση παροχής ασύλου.

Στη συνέχεια, με το πλοίο "Ναζλί Ζαλε" τύπου καταμαράν της εταιρείας "Ζαλέμ Τουρ" θα μεταφερθούν100 μετανάστες προερχόμενοι από την Κω και τη Σάμο οι οποίοι και θα φτάσουν στη Λέσβο με το ναυλωμένο από το υπουργείο Ναυτιλίας πλοίο "Τέρα τζετ".

Στο σύνολό τους, οι μετανάστες θα παραδοθούν στις τουρκικές αρχές στο λιμάνι της πόλης Δικελίαπέναντι από τη Μυτιλήνη. Τους μετανάστες κατά τη διαδικασία της επανεισδοχής θα συνοδεύουν, όπως έγινε και την περασμένη Δευτέρα, ισάριθμοι αστυνομικοί της Frontex, υπεύθυνοι ο καθένας για την ασφάλεια ενός μετανάστη.