Την Μ. Δευτέρα και για 2 ώρες έρχεται στην Μυτιλήνη η Βασίλισσα Rania- Θα επισκεφτεί τον Καρα Τεπε-Η ανακοίνωση της IRC

Την Μεγάλη Δευτέρα και όχι την Μεγάλη Τρίτη, όπως γράφτηκε και αυστηρά για δύο ώρες θα βρεθεί στη Λέσβο η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας.


Η «Αυτού Μεγαλειότης βασίλισσα Ράνια Αλ Αμπντουλάχ του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας», όπως αναφέρεται στην επίσημη ενημέρωση του γραφείου τύπου της Βασιλικής Αυλής, θα επισκεφτεί μόνο το κέντρο φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ, το οποίο λειτουργεί ο δήμος Λέσβου και η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση International Rescue Committee (IRC), η οποία και την προσκάλεσε στην Ελλάδα.

Η Ράνια θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της International Rescue Committee (Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης), που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και δραστηριοποιείται έντονα στο νησί, ενώ είναι η ίδια οργάνωση που έφερε και την σταρ του Χόλιγουντ και ακτιβίστρια, Σούζαν Σάραντον τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η IRC έχει εγκαταστήσει ντουζιέρες, τουαλέτες, πλυντήρια, έχει συνδέσει το δίκτυο ύδρευσης και ηλεκτροδότησης με το Καρά Τεπέ. Επιπλέον έχει καλλωπίσει τον χώρο, έχει τοποθετήσει μέχρι και μπάρες για αναπηρικά αμαξίδια, ενώ φροντίζει και για τις οικιστικές ανάγκες των προσφύγων.

Η IRC δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 40 χώρες, κυρίως εμπόλεμες περιοχές και χώρες που αντιμετωπίζουν ανθρωπιστική κρίση, βοηθώντας κυρίως ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, γυναίκες και παιδιά, ενώ κάθε χρόνο επανεγκαθιστά χιλιάδες πρόσφυγες σε 26 πόλεις των ΗΠΑ.

Παρά τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν χθες η επίσημη ενημέρωση, δεν περιλαμβάνει επίσκεψη της βασίλισσας της Ιορδανίας στην κλειστή δομή φιλοξενίας στη Μόρια, ούτε και το χώρο όπου η οργάνωση ΜΕΤΑδραση φιλοξενεί ασυνόδευτα παιδιά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της IRC:

Η International Rescue Committee θα φιλοξενήσει την Αυτού Μεγαλειότητα της Βασίλισσας Rania Al Abdullah του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας την Δευτέρα, 25 Απριλίου του 2016 στο νησί της Λέσβου.

Η Αυτού Μεγαλειότητα θα επισκεφτεί τα Προγράμματα της IRC στο Καρά Τεπέ, ένα από τα camps των προσφύγων στα περίχωρα της Μυτιλήνης, πρωτεύουσα της Λέσβου ».

 Καρά Τεπέ, ένα camp την διαχείριση του οποίου έχει Δήμος, και φιλοξενεί σήμερα περίπου 850 πρόσφυγες, 500 από τους οποίους είναι ευάλωτα κοινωνικές ομάδες που έφθασαν μετά από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας όπου τέθηκε σε ισχύ στις 20 Μαρτίου και έχουν μεταφερθεί από την κλειστή εγκατάσταση της Μοριάς.

Το IRC έχει διαδραματίσει έναν κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη του Καρά Τεπέ.

Το IRC έχει εγκαταστήσει ντους, τουαλέτες, πρόσβαση στο νερό και εγκαταστάσεις πλυντηρίων στο χώρο, καθώς και φωτισμό - κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια όλων,  όταν ο ήλιος δύει, Ιδιαίτερα για τις γυναίκες και τα κορίτσια που είναι από τις πλέον ευάλωτες σε ένα σκηνικό έκτακτης ανάγκης.

Επιπλέον, η IRC είναι υπεύθυνη για την αποχέτευση στο Καρά Τεπέ, αλλα και την πρόσβαση αναπηρικού αμαξιδίου για τους  προσφύγες,  συμπεριλαμβανομένων των μονάδων στέγασης για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η Αυτου Μεγαλειότητα είναι εδώ και καιρό υπέρμαχος των προσφύγων που φιλοξενούνται από το Βασίλειο της Ιορδανίας.

 Αυτή θα είναι η πρώτη της επίσκεψη σε πρόσφυγες που αναζήτησαν ασφάλεια και καταφύγιο στην Ευρώπη.

WHO: Her Majesty Queen Rania Al Abdullah of Jordan
WHERE: Kara Tepe

WHEN: Monday, April 25, 12:30pm to 2:30pm