Στην Μυτιλήνη κλιμάκιο του υπ. Δημόσιας Τάξης και εκπρόσωποι του Βατικανού για την ασφάλεια του Πάπα-Στις 10:30 του Σαββάτου η άφιξη

Τις ίδιες μέρες που πριν από 1.954 χρόνια ο απόστολος Παύλος βρέθηκε στη Μυτιλήνη, θα επισκεφθεί το νησί ο οικουμενικός πατριάρχης, Βαρθολομαίος, ο πάπας της Ρώμης, Φραγκίσκος και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος.

Το γεγονός φαίνεται πως λαμβάνεται υπόψη από όσους σχεδιάζουν τα της υψηλού συμβολισμού επισκέψεως αφού σήμερα στη Μυτιλήνη βρέθηκε κλιμάκιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Δημήτρη Αναγνωστάκη και τον αντιστράτηγο υπαρχηγό της ΕΛΑΣ Γιάννη Διαμαντόπουλο και επισκέφθηκαν το λιμάνι της Μυτιλήνης, την Επάνω Σκάλα και φυσικά το hot spot της Μόριας.

Επίσης, σε συνεργασία με εκπροσώπους του Βατικανού που έφτασαν στο νησί αλλά και με τον υπεύθυνο ασφαλείας του πάπα που έρχεται αύριο, δρομολογούν όλα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ασφάλεια των θρησκευτικών ηγετών.

Πράγματι τα μέτρα ασφαλείας στο νησί το ερχόμενο Σάββατο θα είναι δρακόντεια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ποντίφικας δεν θα κινείται με το ειδικό παπικό  όχημα αλλά μαζί με τους άλλους ιεράρχες.

Αν και το πρόγραμμα δεν έχει γίνει γνωστό, ο πάπας Φραγκίσκος θα φτάσει στις 10.30 το πρωί του Σαββάτου στη Μυτιλήνη όπου θα τον υποδεχτεί ο πρωθυπουργός.

Ο οικουμενικός πατριάρχης θα έλθει στη Μυτιλήνη το βράδυ της Παρασκευής θα τον υποδεχθεί δε και αυτόν ο πρωθυπουργός μαζί με τον μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ.
Το Σάββατο ο πάπας, ο πατριάρχης και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών θα επισκεφθούν το hot spot της Μόριας και στη συνέχεια την Επάνω Σκάλα. Η επίσκεψη του πάπα θα έχει ολοκληρωθεί στις 3.00 το μεσημέρι.

Όπως είπε μιλώντας στο σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης «δεν θα αναστατωθεί η ζωή των κατοίκων του νησιού, τα μέτρα όμως που θα πρέπει να ληφθούν θα είναι τέτοια που να διασφαλίζουν ότι τίποτα δεν θα διαταράξει την επίσκεψη του ποντίφικα και των άλλων ιεραρχών στο νησί».

Ας σημειωθεί ότι στις 5.00 το απόγευμα της Παρασκευής 15 Απριλίου ο ευρισκόμενος στη Λέσβο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος θα εγκαινιάσει το κοινωνικό παντοπωλείο «Αποστολή του Παπα -Στρατή» στην Καλλονή της Λέσβου.








Στο νησί ο «οργανωσιάρχης» των Παπικών ταξιδιών

Φτάνει το απόγευμα στην Μυτιλήνη ο «οργανωσιάρχης» των Παπικών ταξιδιών προκειμένου να προετοιμάσει την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου, το πρωί του Σαββάτου, στη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη  κ.κ.Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο. Ο Αρχιμανδρίτης Μαουρίσιο Ρουέντα  Μπελτς ανέλαβε τα καθήκοντα του την 1η Μαρτίου και διαδέχθηκε τον Αλμπέρτο Γκασπάρι. Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Κολομβία ο Μαουρίτσιο Ρουέντα αποτελεί προσωπική επιλογή του Πάπα Φραγκίσκου. Στα 46 του χρόνια ο Αρχιμανδρίτης φοίτησε σε σχολεία και πανεπιστήμια της Μπογκοτά και πραγματοποίησε τις διδακτορικές του σπουδές στο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο της Ρώμης με εξειδίκευση στο εκκλησιαστικό δίκαιο. Γνώστης πέντε γλωσσών προέρχεται από το διπλωματικό σώμα της Αγίας Εδρας και έχει υπηρετήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιορδανία.

Διαδέχθηκε δύο κορυφαίους κληρικούς: Τον Αλμπέρτο Γκασπάρι που οργάνωνε όλα τα ταξίδια του Βενεδίκτου του ΙΣΤ' και οποίος ολοκλήρωσε την καριέρα του μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο με την διοργάνωση του ταξιδιού του Πάπα Φραγκίγκου στο Μεξικό και την συνάντηση στο αεροδρόμιο της Αβάνας μεταξύ του Ποντίφικα και του Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Κυρίλλου.

Και τον Καρδινάλιο Ρομπέρτο Τούτσι. Τον Ιησουίτη μοναχό υπεύθυνο ταξιδιών του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β' ο οποίος είναι γνωστός στα στελέχη της Εκκλησίας της Ελλάδος από την επίσκεψη του Κάρολου Βοιτίλα στην Αθήνα στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Ο Αρχιμανδρίτης Μαουρίτσιο Ρουέντα θα συμμετάσχει σ΄όλες τις συσκέψεις και θα ενημερώσει τις ελληνικές αρχές για το πρωτόκολλο της Αγίας Εδρας και θα επιβλέψει τα μέτρα ασφαλείας προκειμένου να διασφαλιστεί η επίσκεψη του Πάπα το πρωί του Σαββάτου. Μαζί του αναμένεται να φτάσουν άλλα πέντε στελέχη του Βατικανού καθώς και η εκπρόσωπος της Alitalia με αεροπλάνο της οποίας ταξιδεύει ο εκάστοτε Ποντίφικας.

Με τον «οργανωσιάρχη» του Πάπα στην Μυτιλήνη θα βρεθεί και ο πρέσβης του Βατικανού στην Αθήνα Αρχιεπίσκοπος Εντουαρντ Ανταμς ενώ στο νησί βρίσκεται ήδη ο Αρχιεπίσκοπος Τήνου, Νάξου και Αποστολικός Τοποτηρητής της Επισκοπής Χίου  της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα κ. Νικόλαος.


Στην Μυτιλήνη φτάνουν ακόμη ο Γραμματέας της Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Αρχιμανδρίτης κ.Ιγνάτιος Σωτηριάδης ο οποίος θα συμμετάσχει σ΄ όλες τις συσκέψεις για την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στην νησί καθώς και ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχης.