Περιοδεία του Δημήτρη Κουτσούμπα στη Μυτιλήνη (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Σε εξέλιξη είναι η περιοδεία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στη Μυτιλήνη από το πρωί της Τετάρτης 2 Μάρτη, η οποία θα ολοκληρωθεί με ομιλία που θα γίνει στις 7.30 το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.


Το μεσημέρι ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισκέφθηκε τη Μόρια και ενημερώθηκε για την κατάσταση των περίπου 3.000 προσφύγων που περνούν από το hot spot που λειτουργεί στην περιοχή. Υπεύθυνοι του «κέντρου», με επικεφαλής εκπροσώπους του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, έδειξαν στον Δημήτρη Κουτσούμπα τις εγκαταστάσεις που έχουν στηθεί και τα στάδια που πρέπει να περάσει ο πρόσφυγας και ο μετανάστης προκειμένου να εξακριβωθούν τα στοιχεία του.

Αμέσως μετά την επίσκεψή του στο hot spot, ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε:

«Μέχρι τώρα η επίσκεψή μας στη Μυτιλήνη, στο νησί της Λέσβου και οι συναντήσεις τόσο με την Περιφέρεια, όσο και με τη Δημοτική Αρχή, οι επισκέψεις μας στο κέντρο της πόλης, στο λιμάνι, στο ΙΚΑ και εδώ στη Μόρια επιβεβαιώνουν τις μεγάλες ευθύνες, τις τεράστιες ευθύνες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που δημιούργησαν το πρόβλημα των προσφυγικών ροών, δημιουργώντας εμπλοκές, επεμβάσεις και πολέμους στη περιοχή της Συρίας, της ευρύτερης Μ. Ανατολής και Β. Αφρικής όλα αυτά τα χρόνια. Συνεχίζουν να επιτείνουν το πρόβλημα με τις αποφάσεις και τις υπογραφές που έβαλαν όλα τα κράτη-μέλη, ανάμεσά τους και η ελληνική κυβέρνηση, με το να μη δημιουργούν προϋποθέσεις απεγκλωβισμού των προσφύγων, αυτών των δυστυχισμένων υπάρξεων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο νησί της Λέσβου, είτε σε διάφορα μέρη της πατρίδας μας, έτσι ώστε να πάνε στις χώρες προορισμού τους. Κανένας ουσιαστικά δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα. Αντίθετα και με τα hot spots και με όλες τις άλλες προδιαγραφές, βοηθούν στο να εγκλωβίζονται αυτοί οι άνθρωποι στην Ελλάδα.

Θα πρέπει να υλοποιηθεί επιτέλους η πρόταση που λέει ότι από τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως είναι κυρίως η Τουρκία, αλλά και η Ιορδανία και ο Λίβανος, να φεύγουν αεροπορικώς, με πλοία, με οποιοδήποτε μέσο, αφού γίνει η καταγραφή τους για τις χώρες προορισμού τους, για όπου πρέπει. Ταυτόχρονα, όσοι έχουν εγκλωβιστεί ή βρίσκονται σήμερα στα νησιά του Αιγαίου, θα πρέπει να φεύγουν, όχι για άλλες περιοχές της Ελλάδας, για να ανακυκλώνεται το πρόβλημα στον Πειραιά, στο κέντρο της Αθήνας ή στην Ειδομένη, αλλά απευθείας, με οποιοδήποτε μέσο, να κατευθύνονται στις χώρες της ΕΕ, εκεί δηλαδή όπου προορίζονται να πάνε. Αυτή είναι η μοναδική ρεαλιστική λύση για να αποφύγουμε και όλα αυτά τα προβλήματα, που το ένα φέρνει το άλλο και ανακυκλώνεται το τεράστιο πρόβλημα, δημιουργώντας ζητήματα και στους Έλληνες εργαζόμενους και στο λαό της Λέσβου, στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα, αλλά και στην ηπειρωτική χώρα. Με αποτέλεσμα, ταυτόχρονα με τα μεγάλα προβλήματα της οικονομικής κρίσης, των αδιεξόδων που έχει η ελληνική οικονομία σήμερα, να επιτείνεται και από αυτό το πρόβλημα των προσφυγικών ροών.

Προσωρινή διαμονή λοιπόν, εδώ ή παντού, σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας, με υγιεινή, με περίθαλψη, με τροφή, με νερό και βεβαίως από εκεί και πέρα αμέσως να φύγουν για άλλες χώρες -δεν υπάρχει άλλη διέξοδος σε αυτό το πρόβλημα- ταυτόχρονα με το χτύπημα της ουσιαστικής αιτίας. Δηλαδή τέρμα στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τέρμα στους πολέμους και στις διάφορες επιχειρήσεις που γίνονται, για να αναφέρω την πρόσφατη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, που έγινε με πρόσκληση κυρίως της Τουρκίας, η οποία στην αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία, με τους Κούρδους και τη Συρία, θέλει να ενισχυθεί με τα ΝΑΤΟικά πολεμικά πλοία εδώ και όχι βεβαίως για να λύσει το προσφυγικό, μεταναστευτικό πρόβλημα, μαζί με τα ζητήματα συγκυριαρχίας στο Αιγαίο που εγείρει, παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και γκριζαρίσματος και άλλων ζωνών στο Αιγαίο.
Αυτή είναι η λύση για το ΚΚΕ, αυτή θα παλέψουμε, αυτή θα εκθέσουμε και στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών μεθαύριο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να κινούμαστε και να οργανώνουμε τον αγώνα και την πάλη του ελληνικού λαού».


Συναντήσεις στο δήμο και την Περιφέρεια

Νωρίτερα στη συνάντηση με τον Σπύρο Γαληνό, δήμαρχο Μυτιλήνης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε την πρόταση του ΚΚΕ για μεταφορά των προσφύγων στις χώρες τελικού προορισμού τους με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ, ενώ χαρακτήρισε επικίνδυνη εξέλιξη την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με αφορμή το Προσφυγικό, σημειώνοντας ότι ανοίγει το δρόμο σε συγκυριαρχία του Αιγαίου και πως η αναβαθμισμένη παρουσία του ΝΑΤΟ σχετίζεται με την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία.

Ο Σπύρος Γαληνός συμφώνησε με την πρόταση για απευθείας μεταφορά των προσφύγων στις χώρες τελικού προορισμού τους, λέγοντας ότι είναι θέση και της δημοτικής αρχής και ενημέρωσε πως στη Λέσβο φτάνουν καθημερινά περίπου 1.500 πρόσφυγες που μεταφέρονται αρχικά στο hot spot στη Μόρια, όπου ο συνολικός αριθμός φτάνει τους 3.000 ανθρώπους και έπειτα από μία ή δύο μέρες οι περισσότεροι μεταφέρονται στον Πειραιά με επιβατηγά πλοία και ορισμένοι αεροπορικώς στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Στη συνέχεια συναντήθηκε με τους δύο αντιπεριφερειάρχες Β. Αιγαίου, Θ. Βαλσαμή και Χρ. Αργυρίου στο κτίριο της Περιφέρειας. Στη διάρκεια των συναντήσεων, στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν το οξυμένο προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα, ενώ αναδείχθηκε και η αλληλεγγύη που δείχνει ο λαός της Λέσβου σε αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους που καταφθάνουν κατά εκατοντάδες καθημερινά στο νησί.  

Κατά την περιοδεία του Δημήτρη Κουτσούμπα στη Μυτιλήνη, πλοίο της Frontex αποβίβασε στο λιμάνι περίπου 250 πρόσφυγες, κυρίως γυναικόπαιδα και ανάπηρους, οι οποίοι έφτασαν με τρεις βάρκες κοντά στο νησί.

Τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) Μυτιλήνης διαπίστωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατά την επίσκεψή του στο χώρο και στη συζήτηση που είχε με το ιατρικό προσωπικό. Ενημερώθηκε πως συνολικά υπάρχουν 15 γιατροί, 5 μόνιμοι και 10 δανειζόμενοι από τα Κέντρα Υγείας του υπόλοιπου νησιού και οι οποίοι πρέπει να φροντίσουν για την περίθαλψη 40.000 κατοίκων και για σημαντικό αριθμό προσφύγων που έχουν ανάγκη υγειονομικής περίθαλψης. Επίσης στο ΠΕΔΥ δεν υπάρχει ακτινολόγος.


Πηγη www.902.gr