Μπάχαλο με την μεταφορά μεταναστών στο εσωτερικό της Λέσβου- Φεύγουν η IRC και η Υπατη Αρμοστεία-Δεν ενημέρωσαν ούτε την περιφέρεια για το νέο σχέδιο

Η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας από τις πρώτες ημέρες δείχνει ότι η εφαρμογή της θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στη Λέσβο.


Από τη μια οι προσφυγικές ροές αυξάνονται και από την άλλη διαλύονται οι δομές από ΜΚΟ που βοήθησαν όλο αυτό το καιρό να μην ζήσουμε ξανά εικόνες του καλοκαιριού.

Οι πρόσφυγες – μετανάστες περίμεναν ώρες για να μεταφερθούν από το λιμάνι (και στο εμπορικό λιμάνι της πόλης) στο κλειστό κέντρο καταγραφής στη Μόρια καθώς τα λεωφορεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ  σταμάτησαν να εκτελούν δρομολόγια.

Αρχικά υπήρχε μόνο ένα λεωφορείο του λιμενικού για τη μεταφορά των προσφύγων!!!

Τι αναφέρει η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάννα Καλογήρου

Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χρ. Καλογήρου μιλώντας στο ΒΗΜΑ fm  για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και την κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου: «Αποχωρεί από τα νησιά του Αιγαίου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ – Δεν έχουμε ενημέρωση από την κυβέρνηση για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας» αναφέρει.

"Εμείς δεν έχουμε καμία ενημέρωση, ως Τοπική Αυτοδιοίκηση 2ουβαθμού. Έχουμε βεβαίως άλλη μια φορά δηλώσει στην κυβέρνηση ότι είμαστε στη διάθεσή τους, σε οτιδήποτε χρειαστεί. Προς το παρόν, το μόνο το οποίο μας ζητήθηκε, είναι από το Λιμεναρχείο, να συνδράμουμε, ώστε να κάνουμε σύμβαση με τα λεωφορεία, για την μεταφορά των μεταναστών και προσφύγων, από τα σημεία εισόδου μέχρι τα σημεία καταγραφής και ταυτοποίησης, διότι η Ύπατη Αρμοστεία, αναχωρεί και επομένως δεν υπάρχει δυνατότητα για την μεταφορά τους. Μέχρι τώρα, τα λεωφορεία, τα πλήρωνε η Ύπατη Αρμοστεία. Αυτή είναι η μόνη συνδρομή, η οποία μας έχει ζητηθεί."

Στο hot spot της Μόριας παραμένουν περίπου 1.200 πρόσφυγες.

Αυξημένες ροές παρατηρούνται προς τη Λέσβο, με τον αριθμό των αποβιβασθέντων να ξεπερνά τα 300 άτομα μέχρι τις 11 το πρωί. Μάλιστα, το πλωτό σκάφος ΠΑΘ 50 του Λιμενικού Σώματος διέσωσε τους 130 επιβαίνοντες σε δυο πλαστικές βάρκες που κινδύνευαν αφού οι μηχανές δε λειτουργούσαν και παρασύρονταν από τα κύματα.

Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει στη Λέσβο αν και έχει πιστοποιηθεί με το παλιό καθεστώς, σήμερα Τρίτη στις 9 το πρωί ήταν 2572. Αναχωρούν δε τμηματικά από το νησί με τα πλοία της γραμμής με εισιτήρια που είχαν εκδοθεί τις προηγούμενες μέρες. Ο αριθμός των2572 διαμενόντων στη Λέσβο προσφύγων και μεταναστών δίνεται επίσημα από την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου δεν επιβεβαιώνεται όμως από τις δομές που λειτουργούν και φιλοξενούν αυτούς τους ανθρώπους αφού ο αριθμός όσων φιλοξενούν δεν ξεπερνά συνολικά τους 1000!

Το ναυλωμένο πλοίο «Τερα τζετ» βρίσκεται από προχθές στο λιμάνι της Μυτιλήνης και όπως όλα δείχνουν δεν θα χρησιμοποιηθεί αφού οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο νησί θέλουν να μετακινηθούν προς τον Πειραιά, και σύμφωνα με τα εισιτήρια που έχουν εκδοθεί.


Όσον αφορά τους περίπου 500 οικονομικούς μετανάστες κυρίως από το Πακιστάν, που παρέμεναν στον εξωτερικό χώρο του χοτ σποτ της Μόριας περιμένοντας να αλλάξει η διαδικασία και να μην απελαθούν, παραδίδονται κατά ομάδες, καταγράφονται και θα ακολουθήσει η διοικητική τους απέλαση. Ήδη με το πλοίο της γραμμής έγινε η μεταγωγή στον Πειραιά άλλων 150 Πακιστανών.