Η Λέσβος συναντά το Βερολίνο και το Ντύσελντορφ- Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου ένας Πολιτιστικός Πρεσβευτής της Λέσβου

Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου ένας Πολιτιστικός Πρεσβευτής της Λέσβου


Μέσα σε δύσκολες συνθήκες για την χώρα μας και ιδιαίτερα για το νησί της Λέσβου, το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου (ΔιΦεΜΜ) συνεχίζει δυναμικά τις δραστηριότητες του στην Ελλάδα και το εξωτερικό αποδεικνύοντας ότι η μουσική έχει την δύναμη να εμψυχώσει, να εμπνεύσει, να συνδέσει και να ενώσει τους ανθρώπους. Οι προετοιμασίες για το 2ο Φεστιβάλ το καλοκαίρι έχουν ήδη ξεκινήσει με εντατικό ρυθμό. Οι διοργανωτές μαζί με μουσικούς και τεχνικούς από όλο τον κόσμο συνεργάζονται για να δημιουργήσουν και φέτος ένα Φεστιβάλ ιδιαίτερα υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου που, σε συνδυασμό με τις φυσικές ομορφιές του νησιού, θα αποτελέσει πόλο έλξης για το διεθνές μουσικόφιλο κοινό. Μετά την περσινή επιτυχία το ΔιΦεΜΜ, που αγκαλιάστηκε από τους κατοίκους της Λέσβου και τους επισκέπτες του νησιού, θα διαρκέσει μία μέρα παραπάνω και θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 19 Αυγούστου 2016 - το αναλυτικό πρόγραμμα και οι μουσικοί θα ανακοινωθούν επίσημα στις 4 Απριλίου στον ιστοχώρο του Φεστιβάλ.
Στις 4 & 5 Απριλίου το Φεστιβάλ πραγματοποιεί εκδηλώσεις στο Βερολίνο και το Ντύσελντορφ, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βερολίνο, για να παρουσιάσει το φετινό του πρόγραμμα και μαζί το νησί της Λέσβου.

Αρχές Απριλίου το ΔιΦεΜΜ ταξιδεύει στην Γερμανία  με στόχο να παρουσιάσει το Φεστιβάλ στο γερμανικό κοινό, τα τοπικά Μ.Μ.Ε. & τους εκπροσώπους πολιτιστικών φορέων. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 4 Απριλίου στο Βερολίνο, στις 19:15 στο Ραντιάλσυστέμ (Radialsystem), τον ιδιαίτερα δημοφιλή χώρο τεχνών της γερμανικής πρωτεύουσας και στις 5 Απριλίου, στο Ντύσελντορφ, στις 19:00 στην Μουσική Σχολή Κλάρα Σούμαν (Clara-Schumann-Musikschule), μουσικό πυρήνα της πόλης.

Το πρόγραμμα των δύο εκδηλώσεων στην Γερμανία περιλαμβάνει:

Ζωντανή συναυλία της Δανάης & Κυβέλης Ντέρκεν -Καλλιτεχνικές Διευθύντριες ΔιΦεΜΜ
Προβολή του μουσικού ντοκιμαντέρ για το Φεστιβάλ του Βαγγέλη Ευθυμίου “Μεταμορφώσεις”
Παρουσίαση της Λέσβου από τον Νίκο Μπακάλμπαση, Πρόεδρο Πολιτιστικής Επιτροπής Φορέα Τουρισμού Μολύβου.

Ανοιχτή συζήτηση των Ιδρυτών και Διοργανωτών και των διακεκριμένων παγκοσμίως Καλλιτεχνών που συμμετέχουν στο ΔιΦεΜΜ, Μάρλις Πέτερσεν σοπράνο & Λαρς Φογκτ πιάνο (εκδήλωση Βερολίνου), με το κοινό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την εντυπωσιακή συμμετοχή 1700 μαθητών ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του εκπαιδευτικού προγράμματος του Φεστιβάλ "Μουσικό Κλειδί". Τα εργαστήρια του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο στην Μυτιλήνη, την Καλλονή, τον Μόλυβο, τον Παπάδο και την Αγιάσο και πήραν μέρος παιδιά από τα σχολεία των συγκεκριμένων και των γύρω περιοχών.

Ήταν μία σπουδαία εμπειρία τόσο για τους μαθητές όσο και για την ομάδα του Φεστιβάλ, ζωντανή απόδειξη πως στο νησί της Λέσβου οι ρίζες του πολιτισμού είναι βαθιές.

Το "Μουσικό Κλειδί" πραγματοποιείται στα σχολεία σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου ευχαριστεί θερμά τον Αριστείδη Καλάργαλη, Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου για την αμέριστη βοήθεια του. Επίσης τους δασκάλους και καθηγητές των σχολείων και τους εκπροσώπους των πολιτιστικών κέντρων που συνεργαστήκαμε για την ουσιαστική συμβολή τους.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Μέσα Μαρτίου προβλήθηκε, στο πλαίσιο του προγράμματος του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, τo μουσικό ντοκιμαντέρ “Μεταμορφώσεις | Metamorphoses” του Βαγγέλη Ευθυμίου, που αποτύπωσε με γλαφυρό τρόπο όσα συνέβησαν μερικές μέρες πριν και κατά την διάρκεια του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου το καλοκαίρι που μας πέρασε.

Μετά την προβολή ακολούθησε συζήτηση με τον σκηνοθέτη, τους ιδρυτές και καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ. Οι αντιδράσεις του μουσικόφιλου κοινού ήταν ενθουσιώδεις.

Το τρέηλερ του Ντοκιμαντέρ μπορείτε να το δείτε πατώντας τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=-otlja0hBQc

Νωρίτερα τον Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και στο Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα. Την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε η επίσημη προβολή στην Αθήνα του ντοκιμαντέρ “Μεταμορφώσεις”, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. 

Το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου το μόνιμο Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος υποδέχθηκε την Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν για το παιδικό εργαστήρι “Μουσικό Κλειδί” και την συναυλία που έδωσαν σε μία κατάμεστη αίθουσα ερμηνεύοντας την Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ίγκορ Στραβίνσκυ για πιάνο 4 χέρια.
Όλες οι εκδηλώσεις ήταν με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.


Οι διεθνώς καταξιωμένες πιανίστες Δανάη & Κυβέλη Ντέρκεν είναι μαζί με τον νεαρό επιχειρηματία Δημήτρη Τρύφων οι ιδρυτές του Φεστιβάλ -και οι 3 νέοι έχουν καταγωγή από το Μόλυβο. Με εφόδιο την αγάπη τους για την μουσική κατάφεραν να υλοποιήσουν το όνειρό τους και να πραγματοποιήσουν ένα Φεστιβάλ κλασικής μουσικής στην παραμεθόριο Λέσβο συνδέοντας ανθρώπους από όλο τον κόσμο.