Άρθρο Διατροφής «Τα βασικότερα φαγητά της Καθαράς Δευτέρας»

Μπορεί «η κατσίκα να μη μασάει ταραμά», αλλά εμείς του δίνουμε και καταλαβαίνει κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα. Και τώρα η ώρα του πλησιάζει…Άρθρο του 2015

Μπορεί «η κατσίκα να μη μασάει ταραμά», αλλά εμείς του δίνουμε και καταλαβαίνει κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα. Και τώρα η ώρα του πλησιάζει…

Ταραμάς (αυγά ψαριού):

O ταραμάς είναι πλούσιος σε νάτριο (δηλ. αλάτι) γι’ αυτό η κατανάλωσή θα πρέπει να είναι περιορισμένη στα άτομα που έχουν υπέρταση (δηλ. υψηλή πίεση) Η ταραμοσαλάτα είναι πλούσια σε φώσφορο και κάλιο, ιχνοστοιχεία δηλαδή που συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς και στην βελτίωση της όρασης. μπορεί να είναι γευστική και να έχει ευεργετικές ιδιότητες, αλλά ταυτόχρονα είναι κ υψηλής θερμιδικής ενέργειας (100 γρ. ταραμά έχουν 407 θερμίδες), για αυτό το λόγο λοιπόν κατανάλωσή της θα πρέπει να περιορίζεται στις 2 κουταλιές της σούπας (30γρ) .

Λαγάνα 

Η λαγάνα είναι ένας άζυμος άρτος ,δηλ. παρασκευάζεται χωρίς προζύμι. Είναι ένα είδος ψωμιού χαμηλότερης ποιοτικής αξίας και είναι κατάλληλο για νηστεία. Κάθε φέτα (30g) φέρει περίπου 80kcal. Η ιστορία της λαγάνας ξεκινά από την αρχαιότητα  όπου ο Αριστοφάνης στις “Εκκλησιάζουσες” αναφέρει  “Λαγάνα πέττεται”.

Θαλασσινά 

Τα θαλασσινά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του τραπεζιού της Καθαράς Δευτέρας. Τα θαλασσινά παρέχουν στον οργανισμό πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, αποτελούν πολύτιμη πηγή ω-3 λιπαρών οξέων και ταυτόχρονα περιέχουν ελάχιστη ποσότητα κορεσμένου λίπους. Η θερμιδική τους αξία ανέρχεται σε 135Kcal περίπου η μερίδα των 120g χωρίς πρόσθετο λίπος (λάδι).

 Όσπρια 

Τα όσπρια αποτελούν ένα από τα πιο παραδοσιακά τρόφιμα στη χώρα μας που χρησιμοποιούνται χρόνια στο σπιτικό τραπέζι. Τα όσπρια είναι πλούσια σε πληθώρα θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών. Ένα μέτριο πιάτο φασόλια γίγαντες (περίπου 1 κούπα μαγειρεμένων οσπρίων χωρίς πρόσθετες θερμίδες) μας δίνει 250kcal.

Το γλυκό της Καθαρής Δευτέρας… ο Χαλβάς 

Ο χαλβάς είναι ένα τρόφιμο που προέρχεται από το σησάμι, μέσω από το ταχίνι (πολτός αλεσμένου σησαμιού). Αποτελείτε κατά κύριο λόγο από λιπαρά και είναι ιδιαίτερα πλούσια πηγή βιταμίνης Ε, σιδήρου, ασβεστίου, φωσφόρου, καλίου, σεληνίου, μαγνήσιου και ψευδάργυρου. Περιέχει πολλές θερμίδες, περίπου 500 ανά 100g, και έτσι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την κατανάλωση του. 5) Ταραμάς Ο ταραμάς είναι τα αβγά του μπακαλιάρου ή του κυπρίνου (αβγοτάραχο). Στο εμπόριο θα βρείτε δύο είδη του, τον άσπρο και τον κόκκινο. Αποτελεί μια καλή πηγή βιταμινών Α και D, μαγνησίου, ψευδαργύρου, φωσφόρου και καλίου. Παρόλα αυτά είναι πλούσιο σε νάτριο (αλάτι), γι’ αυτό και θα πρέπει να καταναλώνεται συνετά. Η θερμιδική του αξία, ανέρχεται σε 120kcal ανά κουταλιά της σούπας. 6) Ελιές   Οι ελιές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α και καροτενοειδών, ιχνοστοιχεία οπως κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και μαγνήσιο. Επιπλέον είναι πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. 5 μικρές ή 3 μεγάλες ελιές δίνουν 45 θερμίδες και ισοδυναμούν με ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο.

κιν. 6957409594