Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λέσβου «Σπασμωδικών ενεργειών συνέχεια, από μια πανικόβλητη Δημοτική Αρχή»

Όπως πρόσφατα διαβάσαμε σε τοπική εφημερίδα, ο Δήμος αρνήθηκε δημοσιογραφικό αίτημα για να δώσει στοιχεία σχετικά με την οικονομική διαχείριση της ΔΕΔΑΠΑΛ, επειδή όπως ισχυρίστηκε, δεν υπήρχε έννομο συμφέρον.


Μέχρι στιγμής δε, το δημοσίευμα της εφημερίδας δεν έχει διαψευστεί.

Κατά τη Δημοτική Αρχή δηλαδή, οι δημότες της Λέσβου που χρηματοδοτούν τη ΔΕΔΑΠΑΛ και προς όφελος των οποίων οφείλει να λειτουργεί, δεν έχουν έννομο συμφέρον να ενημερώνονται από τα ΜΜΕ για τη λειτουργία της. Φυσικά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική: ακόμα και χωρίς την ιδιότητα του δημοσιογράφου, ο αιτών ως πολίτης έχει κάθε δικαίωμα να πληροφορηθεί για στοιχεία που αφορούν στη λειτουργία της επιχείρησης και μάλιστα οι υπηρεσίες υποχρεούνται να του τα παράσχουν εντός συγκεκριμένης προθεσμίας από την κατάθεση της αίτησης.

Εξάλλου οι αρμόδιοι θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι ο νόμος που έκανε δυνατή την επίκληση της απουσίας  εννόμου συμφέροντος του αιτούντα ως επιχειρήματος άρνησης, έχει πάψει εδώ και χρόνια να ισχύει. Η άρνηση για παροχή δημοσίων στοιχείων σε πολίτη συνιστά αδίκημα. Ως εκ τούτου η Δημοτική Αρχή είναι υποχρεωμένη, εφαρμόζοντας το Νόμο, να παράσχει κάθε στοιχείο το οποίο της ζητείται σε οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως ιδιότητας. Καιρός να καταλάβουν οι κύριοι της Δημοτικής Αρχής ότι η ΔΕΔΑΠΑΛ αλλά και όλος ο Δήμος δεν είναι το μαγαζί τους, αλλά δημόσια περιουσία της οποίας αυτοί είναι οι διορισμένοι από τους δημότες προσωρινοί διαχειριστές.

Μετά την ομολογημένη πρόθεση για φίμωση του Τύπου μέσω νομικών ενεργειών, η σπασμωδική αυτή ενέργεια έρχεται ως άλλη μια δυσάρεστη προσπάθεια μιας πανικόβλητης δημοτικής αρχής, ώστε να «κλείσει» με συνοπτικές διαδικασίες και να ξεχαστεί το μείζον θέμα της ΔΕΔΑΠΑΛ. Αυτή είναι η ίδια δημοτική αρχή, που διαλαλούσε ότι «όποιος θέλει μπορεί έρθει και να ζητήσει στοιχεία για τη λειτουργία της». Να τα ζητήσει ναι, να τα λάβει όμως…; Στο μεταξύ, η εισαγγελική έρευνα, όπως μαθαίνουμε, αλλά και η δική μας διερεύνηση, συνεχίζονται…

Με εκτίμηση

Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λέσβου