Ομιλία της Περιφερειάρχη Β.Α στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το προσφυγικό- μεταναστευτικό- Τοποθετήσεις Σπιλανη, Γιακαλη, Κυριτση

Πρόταση κοινής δράσης για το προσφυγικό από τη Χριστιάνα Καλογήρου στο Περιφερειακό Συμβούλιο


Μιλώντας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου παρουσίασε τις ενέργειες που η Περιφέρεια έχει κάνει σε τοπικό και εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση των αναγκών που προέκυψαν από το προσφυγικό- μεταναστευτικό, ιδίως μέχρι να ενεργοποιηθούν οι κρατικές υπηρεσίες και οι διεθνείς φορείς. Επίσης, αναφέρθηκε στις δραστηριότητες που η Περιφέρεια ανέπτυξε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η Περιφερειάρχης πρότεινε τη συγκρότηση Διαπαραταξιακής Γνωμοδοτικής Επιτροπής του Περιφερειακού Συμβουλίου, προκειμένου να υποστηρίξει το σώμα στη διαμόρφωση θέσεων και λήψη αποφάσεων ιδίως για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του προσφυγικού στην οικονομική και κοινωνική ζωή των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Στην εισηγητική της ομιλία η Περιφερειάρχης ανέφερε:

«Κυρίες και κύριοι,

Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα αναδεικνύεται σε μείζον θέμα της εποχής.
Εμείς εδώ γνωρίζουμε όσο κανείς το πρόβλημα και τις διαστάσεις του.
Εμείς εδώ βιώσαμε και βιώνουμε το πρόβλημα και σε όλες του τις πλευρές και σε όλες του τις διαστάσεις.
Η κοινωνία και οι αντιπρόσωποί της στάθηκαν απέναντι σε αυτό το ανθρώπινο ζήτημα με τον πολιτισμό που μας χαρακτηρίζει και τις αξίες που μας οδηγούν.
Έχουμε όλοι υποχρέωση να σταθούμε με πνεύμα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού καθώς και με κριτήρια αποτελεσματικότητας σε αυτό που έχουμε μπροστά μας.
Χρειάζεται καλύτερη οργάνωση, αποτελεσματικότερος συντονισμός, υψηλή εγρήγορση.
Έχουμε υποχρέωση από κοινού να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.
Σήμερα όσο ποτέ χρειάζεται μια κοινή δράση.
Η προβλεπόμενη διάρκεια και ένταση του προβλήματος αλλά και οι συνεχείς εξελίξεις και αλλαγές τόσο στο διεθνές περιβάλλον που επηρεάζουν άμεσα και καθορίζουν την πορεία των πραγμάτων όσο και των συνθηκών που επικρατούν  στα νησιά, επιβάλλουν:
τη μέγιστη δυνατή ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων στο τοπικό και περιφερειακό επίπεδο για την αποτελεσματικότερα δυνατή παρέμβαση μας με στόχο την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και
την αναζήτηση εφικτών λύσεων και τον σχεδιασμό για την άμβλυνση των επιπτώσεων στην οικονομία και την κοινωνία.
Γι’ αυτό χρειάζεται μια κοινή δράση.
Παρά τις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις του θέματος οφείλουμε να αναζητήσουμε κοινό τόπο και να συνεργαστούμε με πνεύμα κατανόησης και συναίσθησης της εθνικής ανάγκης και της κρισιμότητας της κατάστασης.
Τη στιγμή που όλοι αναγνωρίζουν σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ότι κανείς, μόνος του, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση και τις επιπτώσεις του προσφυγικού, εμείς οφείλουμε να συγκεράσουμε απόψεις να βρούμε κοινά σημεία, να προτείνουμε λύσεις και να πάρουμε αποφάσεις που θα επιδιώξουμε και διεκδικήσουμε να εφαρμοσθούν.
Για τους λόγους αυτούς προτείνω:
Τη συγκρότηση Γνωμοδοτικής Επιτροπής του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου σύμφωνα με την παρ. 5 του Άρθρου 164  του ν, 3852/ 2010 για την “επεξεργασία προτάσεων και την διατύπωση εισηγήσεων ...” προκειμένου να υποστηρίξει το σώμα στην διαμόρφωση θέσεων και λήψη αποφάσεων ιδίως για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του προσφυγικού στην οικονομική και κοινωνική ζωή των νησιών μας. Η Επιτροπή ως εισηγητικό όργανο πρέπει να λειτουργήσει δημοκρατικά, χωρίς αποκλεισμούς απόψεων και θέσεων αλλά με σαφή κατεύθυνση την διαμόρφωση κοινού πλαισίου εισήγησης μέτρων, ενεργειών, διεκδικήσεων και αποφάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου. Πρέπει να εκπροσωπούνται όλες οι παρατάξεις και για το λόγο αυτό προτείνω την σχετική εφαρμογή της προβλεπόμενης αναλογικότητας με την συμμετοχή τριών εκπροσώπων της πλειοψηφίας, δύο της μείζονος αντιπολίτευσης και ενός από κάθε μια από τις υπόλοιπες παρατάξεις του Π.Σ. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας θα υποστηρίξουν το έργο της Επιτροπής τόσο γραμματειακά όσο και με την παροχή στοιχείων και πληροφοριών που θα είναι απαραίτητες για την επεξεργασία και διαμόρφωση θέσεων και προτάσεων.



Κυρίες και κύριοι,

Οι μέρες που ζούμε ορίζουν μια πραγματικότητα διαφορετική από αυτή που γνωρίζουμε.
Όλη η χώρα βρίσκεται μπροστά στο μεγάλο και δυσεπίλυτο πρόβλημα. Εμείς εδώ που είμαστε πάνω στη κρίσιμη γραμμή και την κρίσιμη ζώνη, έχουμε πολλαπλάσια -υπό κάθε έννοια- ευθύνη.
Γι’ αυτό και πιστεύω ότι η συνολική στάση μας πρέπει να διαποτίζεται από πνεύμα ενότητας.
Το πνεύμα ενότητας που οφείλει να χαρακτηρίζει κάθε μικρή ή μεγάλη κοινωνία, κάθε φορά που αυτή αναπτύσσει μια προσπάθεια για ζητήματα που καμιά φορά την υπερβαίνουν.
Και όσο αν σήμερα το πρόβλημα αυτό μοιάζει να μας υπερβαίνει, η κοινή μας απόφαση μπορεί να αποτελέσει την καλύτερη απάντηση και την καλύτερη λύση.
Σας ευχαριστώ πολύ».


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΓΛΑΪΑΣ ΚΥΡΙΤΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Τοποθέτηση της Αγλαΐας Κυρίτση, επικεφαλής της παράταξης Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή, στη συζήτηση του Π.Σ. Βορείου Αιγαίου, στις 15 Μαρτίου 2016, για το Προσφυγικό

15 Μαρτίου 2016


Κατ' αρχάς πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι θετικό το γεγονός, ότι έστω και τώρα το Π.Σ. καλείται να συζητήσει εκτάκτως  σημαντικά θέματα που απασχολούν το Βόρειο Αιγαίο. Και στην τελευταία συνεδρίασή μας σύσσωμη η αντιπολίτευση είχαμε ζητήσει ειδική-έκτακτη συνεδρίαση για το προσφυγικό - μεταναστευτικό το οποίο εδώ και πολύ καιρό δυστυχώς προσλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις.

Να πούμε, επίσης, ότι αντίστοιχα είχαμε ζητήσει και ειδική συζήτηση για την Υγεία, την οποία θα κάνουμε αύριο, πάλι ως έκτο και τελευταίο θέμα της συνεδρίασης και θα τοποθετηθούμε αναλυτικά, αν βεβαίως προλάβουμε… απλά το αναφέρω για να τονίσω ότι τέτοια κεντρικά ζητήματα όταν  μάλιστα τίθενται επιτακτικά από την ίδια την κοινωνία, την πραγματικότητα ,πρέπει να συζητιούνται ξεχωριστά από τα άλλα διαδικαστικά θέματα, σε έκτακτες συνεδριάσεις  και όσο γίνεται πιο γρήγορα και όχι με ρυθμούς καλλικρατικής νομότυπης γραφειοκρατίας, γιατί η πραγματικότητα μας ξεπερνά και τρέχει πολύ πιο γρήγορα από τις δικές μας διαδικασίες.

Σε ό,τι αφορά τώρα στο προσφυγικό.

Η εκτίμησή μας, την οποία έχουμε καταθέσει πολλές φορές και στο Π.Σ. είναι ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που απαιτεί άμεσες πολιτικές παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα.
 Δεν μπορεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, που σηκώνει το συντριπτικό βάρος της βασικής εισροής και πρώτης υποδοχής προσφύγων, να είναι απλά παρακολουθητής ή τυπικός διαχειριστής των κυβερνητικών ή ευρωπαϊκών αποφάσεων ή να λειτουργεί επικουρικά ή συμβουλευτικά στις όποιες πολιτικές ακολουθούνται, αν, τελικά ακολουθούνται και όπως ακολουθούνται.

Αν ανοίξουμε το ζήτημα σε όλες του τις πτυχές θα έπρεπε ο καθένας από εμάς να μιλάει για ώρες, αλλά ο χρόνος δυστυχώς είναι πιεστικός.

Δεν μπορούμε όμως να αποφύγουμε ορισμένες επισημάνσεις που διαμορφώνουν και το γενικότερο πλαίσιο, στο οποίο κατά την εκτίμησή μας αν δεν εντάξουμε το προσφυγικό δεν μπορούμε να το αξιολογήσουμε και πολύ περισσότερο να δούμε ποιες μπορεί να είναι οι πραγματικές δυνατότητες πολιτικής και πρακτικής παρέμβασης.

Το πρώτο που πρέπει να έχουμε καθαρό είναι ότι δεν πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο. Ζούμε μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία μετακινήσεις πληθυσμών, κυρίως εξαιτίας της ανατίναξης ολόκληρων περιοχών από τους ιμπεριαλιστές. Για όσα επικίνδυνα κλιμακώνονται στην ευρύτερη γειτονιά μας η Δύση και η Ευρώπη έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και κεντρική ευθύνη.

 Οι ίδιοι οι θύτες, με περισσή υποκρισία σήμερα, έρχονται τάχα να νοιαστούν για τα θύματά τους. Μια έγνοια η οποία έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με το πώς θα προφυλαχτούν από τις συνέπειες των δικών τους πολιτικών στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο.

Αντίστοιχα, η παρέμβαση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο , η οποία όλοι γνωρίζουμε ότι αποτελεί ένα ακόμη μέσο κατάλυσης της εθνικής μας κυριαρχίας,  άσχετα με το εάν κάποιοι προσπαθούν να μας καθησυχάσουν και να μας διαβεβαιώσουν ότι η ανάμιξή του είναι σε ένα  πολύ συγκεκριμένο και ξεκάθαρο το πλαίσιο, αλλά και η πολιτική της Τουρκίας με πρόσχημα το Προσφυγικό, ο εκβιασμός της Τουρκίας, έτσι όπως τον είδαμε και στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, δεν πρέπει να φεύγουν στιγμή από την οπτική μας και πρέπει να αναδεικνύονται -αν θέλουμε να μιλάμε σοβαρά για το ζήτημα.

Σταματώ εδώ το περίγραμμα γιατί ο χρόνος δεν επιτρέπει πιο αναλυτική αναφορά.

Τι βιώνουμε, λοιπόν, σήμερα ως χώρα και ως Βόρειο Αιγαίο;

Βιώνουμε από τη μια την αθρόα προσέλευση χιλιάδων απελπισμένων ανθρώπων και από την άλλη τα κλειστά σύνορα.

 Βιώνουμε τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα της κρίσης, της φτώχειας και της ανατίναξης του κοινωνικού ιστού.

Η πολιτική δηλαδή του ιμπεριαλισμού σπρώχνει την προσφυγιά στην Ελλάδα, την οποία Ελλάδα, η οικονομική πολιτική της Ε.Ε. και των ελληνικών κυβερνήσεων έχει κυριολεκτικά ρημάξει. 
Και πώς απαντά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Από τη μια τρέχει πίσω από τις εξελίξεις και τους Ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς και συσχετισμούς και από την άλλη, δυστυχώς επενδύει με στο περίσσευμα ανθρωπιάς που απλόχερα προσφέρει ο ελληνικός λαός.

Το εκρηκτικό μείγμα όμως που διαμορφώνει ο εγκλωβισμός χιλιάδων απελπισμένων σε μια χώρα, με τέτοια και τόση οικονομική και κοινωνική κρίση, δεν απαντιέται με τεχνάσματα και πολιτικάντικους επικοινωνιακούς χειρισμούς αναδεικνύοντας μόνον το περίσσεμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που έχουν επιδείξει οι έλληνες απ άκρη σ άκρη της χώρας.
 Απαιτεί πολιτικές και πρωτοβουλίες.

Και οφείλουμε να καυτηριάσουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση διαφημίζει την πρόσληψη στο πλαίσιο των κατάπτυστων προγραμμάτων Κοινωνικής Εργασίας, χιλιάδων ανέργων για να καλύψει τις ανάγκες των hot spots.

 Προσλαμβάνει, δηλαδή, με 500 ευρώ, την απελπισία των ανέργων για να «διαχειριστεί» την απελπισία των προσφύγων.

Επιπλέον, πάνω στο περίσσευμα ανθρωπιάς του ελληνικού λαού έρχονται να παρέμβουν και να επενδύσουν δεκάδες ΜΚΟ, γνωστής και άγνωστης ταυτότητας, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο, χωρίς διαφάνεια, χωρίς λογοδοσία.

Και σε καμιά περίπτωση δεν λέμε ότι όλες οι ΜΚΟ είναι στο ίδιο τσουβάλι. Δεν λέμε αυτό
. Αλλά επιμένουμε στο ότι:  όταν μια κρίση παίρνει τέτοιες διαστάσεις και η πολιτεία απουσιάζει, στήνονται δίπλα στον πραγματικό και ανιδιοτελή εθελοντισμό και κανονικά «μαγαζάκια».

--Τι λένε σε όλους μας όσα ακούσαμε από πολλά επίσημα ευρωπαϊκά και ελληνικά στόματα τις τελευταίες μέρες, για την ανάθεση ακόμα και σε εξειδικευμένες ΜΚΟ του εξωτερικού, που έχουν και καλά την τεχνογνωσία, τη διαχείριση κονδυλίων και του όλου έργου;

--Μας προβληματίζουν όλα αυτά;
--Πώς στεκόμαστε απέναντι σε τέτοιες μεθοδεύσεις;
 --Τι γίνεται με την καταγραφή και τον έλεγχο των ΜΚΟ που έχει ακουστεί πολλές φορές;
-- Πώς σχολιάζουμε τα πρόσφατα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου για δωρεά σε μεγάλη ΜΚΟ της Μυτιλήνης, με την οποία συνεργάζεται και η Περιφέρεια σε ευρωπαϊκά προγράμματα;
--Μας ανησυχούν τέτοιου είδους φαινόμενα και πώς θέλουμε να απαντήσουμε;

--Αντίστοιχα, πήραμε ως περιφερειακή Αρχή καμιά πρωτοβουλία για τον έλεγχο του απαράδεκτου μαυραγοριτισμού που αναπτύσσεται;
--Και μπορεί το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο να είναι ακόμα σε μικρή κλίμακα, αλλά δεν πρέπει να το σταματήσουμε;
-- Δεν πρέπει με κάθε τρόπο να το πατάξουμε;
--Έχουμε κάνει τίποτα;

Από την άλλη, ακούμε και διαβάζουμε για προβλήματα που θα υπάρξουν στον τουρισμό της περιφέρειάς μας. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε και μια σύσκεψη φορέων με την περιφερειάρχη, η οποία από την ίδια χαρακτηρίστηκε εποικοδομητική.

Ωστόσο, ακριβώς και σ’ αυτό το θέμα, αναδεικνύονται σοβαρές παράμετροι.
Έχουμε συζητήσει πολλές φορές το Επιχειρησιακό Σχέδιο της περιφέρειας.
Σε όλες τις συζητήσεις λέγαμε ότι δεν έχει καμιά σχέση με τις δυναμικές εξελίξεις που συντελούνται στην ευρύτερη γειτονιά μας, στη χώρα μας, στην κοινωνία. Και να που πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις, επιβεβαιωνόμαστε.

Ποιες τροποποιήσεις και παρεμβάσεις μπορούμε να κάνουμε τώρα ως περιφέρεια, ώστε τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στον τουρισμό να απαντήσει ο σχεδιασμός στα νέα δεδομένα και τις προοπτικές που διαμορφώνονται;
 Και το ερώτημά μας δεν είναι ρητορικό. Περιμένουμε απάντηση από την πλειοψηφία.

Και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν με οποιονδήποτε τρόπο συνδέουμε το προσφυγικό με τον τουρισμό.
 Ούτε υστερίες περί κατάρρευσης του τουρισμού μας επιτρέπεται να υιοθετούμε, οι οποίες οδηγούν σε πολύ επικίνδυνα φασιστικά μονοπάτια, αλλά ούτε και τα μάτια μπορούμε να κλείνουμε λέγοντας ότι δεν τρέχει τίποτα.

Και από την άλλη, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να δούμε την προσφυγική κρίση ως «τουριστική ατραξιόν» που θα προσελκύσει δήθεν ψαγμένους και εναλλακτικούς επισκέπτες.

 Αυτή η ανάγνωση της κρίσης, που παντρεύεται με το πολιτικό και επικοινωνιακό εμπόριο ανθρωπισμού, αποτελεί βούτυρο στο ψωμί των ιμπεριαλιστών, αλλά και της Τουρκίας, η οποία με πρόσχημα το προσφυγικό και τα προβλήματα με τους γείτονές της και τη Ρωσία, αλλά και με την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ξαναβάζει εκβιαστικά όλη την ατζέντα στο τραπέζι.
 Το είδαμε με τον πιο σαφή τρόπο στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, θα το ξαναδούμε και στις 17 και 18 Μαρτίου, μεθαύριο, δηλαδή.

Διαβάσατε τι είπε μόλις χτες ο επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου για την Προσφυγική κρίση, κ. Βίτσας, είδατε τα εκλογικά αποτελέσματα σε τρία κρατίδια της Γερμανίας.
Περιμένει κανείς ότι θ’ ανοίξουν τα βαλκανικά σύνορα, ότι θα τηρηθεί όποια συμφωνία κλείσει -αν κλείσει- με την Τουρκία;
Μπορεί κανείς με ειλικρίνεια να πει ότι δεν θα μετατραπεί η Ελλάδα σε αποθήκη δυστυχισμένων ανθρώπων?
 Μπορεί κανείς ακόμα να υπερθεματίζει στην αλληλεγγύη της Ευρώπης του Διαφωτισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Και σ’ αυτό το ζοφερό από πολλές πλευρές σκηνικό, εμείς ως περιφερειακή Αρχή του Βορείου Αιγαίου τι κάνουμε;
 Πώς έχουμε παρέμβει;
Ποια πολιτική έχουμε απέναντι στο ζήτημα, πέρα από μια τυπική διαχείρισή του?
 Δυστυχώς, μάλλον τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι παρακολουθούμε ή συμμετέχουμε σε τυπικές συνεδριάσεις, οι οποίες τελικά δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.

Εμείς επιμένουμε και θα επιμένουμε και καλούμε την περιφερειακή Αρχή να κάνει πάντοτε τη σαφή οριοθέτηση και τους αναγκαίους διαχωρισμούς όταν αναφέρεται στο Προσφυγικό. Ποιοι φταίνε, πού οφείλεται, ποιοι το διαχειρίζονται, ποιοι επενδύουν κυριολεκτικά και μεταφορικά στο πρόβλημα και ποιοι, τελικά, και πώς κερδίζουν;

Και κλείνω με τις προτάσεις της παράταξης Βόρειο Αιγαίο - Γόνιμη Γραμμή:

--Η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να καταδείξει τους υπεύθυνους για την Προσφυγική Κρίση. Να καταδείξει την Ε.Ε., τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους που ανατινάζουν χώρες και την ευρύτερη γειτονιά μας και προκαλούν τις τεράστιες μετακινήσεις πληθυσμών.
-- Να καταγγείλει την, με πρόσχημα το προσφυγικό, εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, η οποία είναι άκρως επικίνδυνη.
--Η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να πιέσει με κάθε τρόπο την κυβέρνηση να πάρει επιτέλους πολιτικές αποφάσεις και να μη σύρεται πίσω από σχεδιασμούς που πιθανόν συνδέουν το προσφυγικό με την αξιολόγηση και το μνημόνιο γενικότερα.
--Να πιέσει την κυβέρνηση για κονδύλια (να θυμίσω ότι 6 δισ. Θα πάρει η Τουρκία) και τη δυνατότητα εφαρμογής ενός τοπικού σχεδίου πολιτικών παρεμβάσεων και δράσεων που θα υλοποιηθεί από την περιφέρεια, η οποία γνωρίζει καλύτερα τα επιμέρους ζητήματα.
--Να δει πώς με δικές της δομές, όπως η ΕΝΑ Χίου,η οποία θα πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα,  μπορεί να εμπλακεί πιο ενεργά και αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Και αναφέρουμε την ΕΝΑ Χίου ακριβώς επειδή στο άρθρο 2 του καταστατικού της που αφορά στο σκοπό της εταιρείας και συγκεκριμένα στην παράγραφο 10 αναφέρεται ότι ανάμεσα στους σκοπούς της, είναι και η «ανάληψη δράσεων για την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών ή υπηρεσιών πρόνοιας». Η παραπάνω πρόβλεψη σε συνδυασμό με την δυνατότητα που παρέχει ο Καλλικράτης στην ΕΝΑ Χίου Α.Ε. να μετέχει σε προγραμματικές συμβάσεις δίνουν πραγματικές δυνατότητες.
--Η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να οργανώσει ενημερωτική εκστρατεία στα σχολεία του Βορείου Αιγαίου, η οποία από τη μια θα έχει στόχο την ψύχραιμη ενημέρωση και από την άλλη θα εμβαθύνει σε ζητήματα Δημοκρατίας και δικαιωμάτων. Υποκλινόμαστε όλοι στην αλληλεγγύη που έχουν δείξει οι νησιώτες και γενικότερα ο λαός, αλλά όσο το φαινόμενο θα οξύνεται η περαιτέρω ενημέρωση θα καθίσταται όλο και πιο αναγκαία.
--Η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να προωθήσει μια αναμόρφωση του επιχειρησιακού σχεδίου για τον τουρισμό, απαιτώντας από τα αρμόδια υπουργία (Οικονομίας και Τουρισμού) άμεση ανταπόκριση. Αντίστοιχα να διεκδικήσει κονδύλια στήριξης των εργαζομένων στον τουρισμό.
--Να κάνει από σήμερα σημαία της, τη μη κατάργηση του ειδικού καθεστώτος για τον μειωμένο ΦΠΑ. Η ίδια η κομισιόν επιβεβαίωσε ότι στο πλαίσιο της νησιωτικότητας οι ειδικοί συντελεστές μπορούν να διατηρηθούν. Ανάδειξη του θέματος σήμερα, όχι αύριο.
--Η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να πιέσει για να μπει επιτέλους μια τάξη με τις ΜΚΟ. Η προσφυγική κρίση δεν έχει ανάγκη τους επαγγελματίες του ανθρωπισμού. Οι μπίζνες γύρω από το προσφυγικό είναι επικίνδυνες και μαζί με τους τυχοδιώκτες, καίγονται και πραγματικές εθελοντικές οργανώσεις που προσφέρουν χρόνια τώρα σημαντικό έργο.
--Συστηματικοί έλεγχοι και αυστηρή τιμωρία για τους ευτυχώς λίγους σύγχρονους μαυραγορίτες, που πλουτίζουν πάνω στους πρόσφυγες.
Τέλος, προτείνουμε να βγει από τη σημερινή μας συνεδρίαση ένα ψήφισμα, σχέδιο του οποίου μαζί με τις προτάσεις μας, καταθέτουμε προς έγκριση στο σώμα.



ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό: το ΠΣ είναι όργανο λήψης αποφάσεων και πρέπει να συζητά επί σχεδίου δράσης

Tο ΠΣ οφείλει να συζητά όλα τα θέματα που απασχολούν τις ζωή των νησιωτών όχι για «εκτόνωση» των συμμετεχόντων, αλλά με στόχο να διαμορφώνει αποφάσεις-προτάσεις για παρεμβάσεις πού είτε θα υλοποιήσει η ίδια η Περιφέρεια εφόσον έχει την αρμοδιότητα είτε θα εισηγείται στους καθ’ύλη φορείς αρμόδιους φορείς για να τις υλοποιήσουν.
Το ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ δεν θεωρεί σκόπιμο να τοποθετηθεί γενικά και αόριστα στο θέμα δίνοντας έμφαση είτε στο «συναισθηματικό», είτε σε θέματα που αφορούν άλλους και δεν μπορεί να επηρεάσει. Αντίθετα θεωρεί ότι ο μόνος τρόπος εξυπηρέτησης των συμφερόντων των νησιωτών είναι αφού κάνει μια πολύ σύντομη αποτίμηση της κατάστασης να καταθέσεις προτάσεις για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργεί το προσφυγικό στις τοπικές κοινωνίες και ιδιαίτερα στο ρόλο που μπορεί να έχει η Περιφέρεια στη διαχείριση της κρίσης.

Κατά την άποψη μας, το προσφυγικό-μεταναστευτικό:

Αποτελεί για τη χώρα μας ουσιαστικά μια εμπόλεμη κατάσταση χωρίς πόλεμο που αλλάζει διαρκώς μορφή και ένταση, αφού αλλάζουν οι εξωτερικές συνθήκες που το δημιουργούν, αλλά και το ρυθμίζουν – πχ. η πρόσφατη στάση των ευρωπαϊκών χωρών να κλείσουν τα σύνορα τους, με αποτέλεσμα να χρειάζεται διαρκώς αναπροσαρμογή των χειρισμών στη διαχείριση του
έχει δημιουργήσει ένα ανεπανάληπτο κύμα αλληλεγγύης από Ελληνες και την παγκόσμια κοινότητα που μαζί με τις ΜΚΟ και τους επίσημους φορείς αγωνίζονται να διαχειριστούν τις χιλιάδες ατόμων που έχουν διακινηθεί τον τελευταίο χρόνο από τη χώρα μας και ειδικά από τα νησιά μας. Παράλληλα υπάρχουν και όλοι αυτοί που επωφελούνται εκμεταλλευόμενοι τον ανθρώπινο πόνο και αυτό δεν αφορά μόνο τους διακινητές αλλά και πολλούς άλλους πάνω στο έδαφος των νησιών μας.

έχει δημιουργήσει «κερδισμένους» και «χαμένους» στις τοπικές κοινωνίες. Από την μια μεριά δημιούργησε υψηλούς τζίρους για σειρά επιχειρήσεων μόνιμων ή προσωρινών, θέσεις εργασίας και άλλα εισοδήματα σε επαγγελματικές τάξεις που σε άλλους επέτρεψαν να αντιμετωπίσουν την κρίση και σε άλλους να βγάλουν πολλαπλά εισοδήματα κυρίως σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα ανατολικά τμήματα των νησιών μας. Από την άλλη πλευρά έχουν δημιουργηθεί προβλήματα, ειδικά σε επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα, τους εργαζόμενους σε αυτές και τους προμηθευτές τους που δραστηριοποιούνται στις άλλες περιοχές, αφού η τουριστική κίνηση από το εξωτερικό αναμένεται να είναι ιδιαίτερα μειωμένη για το 2016 και αβέβαιη η συνέχεια τις επόμενες χρονιές.

έχει δημιουργήσει πολλές πιέσεις σε υπηρεσίες και δομές όπως τις δομές παροχής υγείας, θαλάσσιας και χερσαίας αστυνόμευσης, στα συστήματα διαχείρισης στερεών αποβλήτων αλλά και σκαφών, μηχανών και άλλου εξοπλισμού που εγκαταλείπουν οι διακινητές στις παραλίες των νησιών.

Ο ρόλος της αυτοδιοίκησης οφείλει να είναι ουσιαστικός στη διαχείριση του προσφυγικού ρεύματος, ιδιαίτερα στα νησιά όπου η παρουσία του κεντρικού κράτους είναι περιορισμένη. Ενώ είναι ένα από τα θέματα για τα οποία δεν υπάρχουν αρμοδιότητες στον χάρτη της αυτοδιοίκησης, θα έπρεπε να υπάγεται στις διατάξεις περί Πολιτικής Προστασίας και Εκτάκτων Αναγκών και να ενεργοποιούνται με απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου με βάση συγκεκριμένα υπαρκτά σχέδια, αλλά και άμεσες δυνατότητες παρέμβασης. Αντίθετα διαπιστώσαμε ότι ενώ οι υπηρεσίες υπάρχουν σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμου, δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα σχέδια με αποτέλεσμα τα ΠΣΕΑ να απουσιάζουν παντελώς από την όποια  δράση, έστω συντονιστική, με τρόπο ανάλογο με αυτόν των φυσικών καταστροφών. Όπως έχω ήδη πει, αν υπήρχε ένας μεγάλος σεισμός στα νησιά και υπήρχαν χιλιάδες άστεγοι με αυτή την ταχύτητα θα είχε αντιδράσει το κράτος;

Με βάση τα βασικά προβλήματα που αναφέραμε προηγούμενα και λαμβάνοντας υπόψη  ότι η βελτίωση της λειτουργίας των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους και των ΗΕ στην ταυτοποίηση των προσφύγων και στη ρύθμιση των ροών ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν, ο ρόλος της Περιφέρειας θα έπρεπε να εστιάζεται κύρια:
στη δημιουργία και διαχείριση των υποδομών για την ασφαλή διαμονή των προσφύγων με διαδικασίες ανάλογες με εκείνες για την αντιμετώπιση μεγάλων φυσικών καταστροφών όπως πχ ένας σεισμός που άφηνε άστεγο για μεγάλο διάστημα ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού.  Βέβαια η διαχείριση των όποιων πόρων οφείλει να είναι διαφανής και αποτελεσματική γιατί όπως έχουμε δει και στο παρελθόν σε παρόμοιες περιπτώσεις (πχ. κατασκευές και σίτιση μεταναστών στη Παγανή, λειτουργία καντινών σήμερα) «στην αναμπουμπούλα….. τα τρωκτικά χαίρονται». Τα παράπονα που εκφράζονται από πολλούς συμπολίτες για τον ρόλο τουλάχιστον ορισμένων ΜΚΟ και μεμονωμένων ανθρώπων μπορεί να είναι υπερβολικά ορισμένες φορές αλλά όχι εντελώς αβάσιμα. Η υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα έπρεπε να υλοποιηθεί με χρηματοδότηση από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων με βάση πρόταση της Περιφέρειας και την άμεση ενεργοποίηση της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Περιφέρειας που έχει σαφώς πιο ευέλικτη λειτουργία από τις δημόσιες υπηρεσίες.

Στη δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου που θα επισημαίνει τα άμεσα και έμμεσα προβλήματα που δημιουργεί η έλευση τόσο μεγάλου αριθμού ανθρώπων όπως είναι το θέμα διαχείρισης ναυαγίων και εγκαταλελειμμένων πλοίων, διαχείρισης στερεών αποβλήτων, θεμάτων δημόσιας υγείας όπου υπάρχουν αρμοδιότητες της Περιφέρειας ώστε να υπάρχει αποτελεσματική δράση, αλλά και τα κατάλληλα αιτήματα που εθνικούς και διεθνείς φορείς για οικονομική ενίσχυση και στελέχωση. Χαιρετίζουμε τη σημερινή πρόταση της Περιφερειάχη και θα την υπερψηφίσουμε. Δεν μπορούμε όμως να μην πούμε ότι έρχεται με καθυστέρηση 9 μηνών.  

Την ενεργοποίηση και τον συντονισμό των υπηρεσιών που ασχολούνται με θέματα τιμών και αισχροκέρδειας για περιορισμό του προβλήματος

Στην επεξεργασία σχεδίου αντιμετώπισης της τουριστικής κρίσης με:

η οργάνωση μιας «εναλλακτικής» καμπάνιας τουριστικής προβολής της Περιφέρειας που να βασίζεται στα πραγματικά στοιχεία που είναι άλλωστε γνωστά στα πέρατα του κόσμου εξ αιτίας της έντασης της κρίσης και της δύναμης των ΜΜΕ και των κοινωνικών δικτύων. Η καμπάνια αυτή θα πρέπει κατά την άποψη μας να περιλάβει εκτός από τα διαχρονικά ισχυρά «χαρτιά» της χώρας μας που είναι οι έννοιες της «φιλοξενίας» και της «ασφάλειας» και αυτό της «αλληλεγγύης» για να προσεγγίσει ένα ιδιαίτερο κοινό που είναι ευαίσθητο στις εξελίξεις αυτές. Η καμπάνια αυτή θα στοχεύει:
την ενεργοποίηση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης αεροπορικών εταιριών όπως η Aegean που συνδέει τα νησιά και εκατοντάδες προορισμούς ανά τον κόσμο, τις εταιρείες Volotea και Bora που θα εξυπηρετήσουν για πρώτη φορά τη Λέσβο και τις εταιρείες charter αλλά και τους ΤΟ που συνεχίζουν και σήμερα να συνεργάζονται με τα νησιά καθώς και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες
την «ενεργοποίηση» των αντανακλαστικών αλληλεγγύης των διεθνών οργανισμών, των ΜΚΟ, των μεμονωμένων εθελοντών αλλά και των επώνυμων που είτε επισκέφθηκαν, είτε δήλωσαν δημόσια υπέρ των νησιών να μιλήσουν για τη σημερινή πραγματικότητα και να καλέσουν σε αλληλεγγύη των νησιών που πλήττονται.  
Την δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου Τουρισμού που θα παρακολουθεί συστηματικά τις εξελίξεις στον ευαίσθητο αυτόν τομέα και να είναι σε θέση να προτείνει τόσο δράσης για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων εσωτερικών ή εξωτερικών γεγονότων όσο και προτάσεις ανακούφισης των επιχειρήσεων που θίγονται από τα γεγονότα αυτά. Το ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ έχει υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις σε αυτό το επίπεδο.

Δυστυχώς η Περιφερειακή Αρχή μέχρι τώρα έχει περιοριστεί σε συναντήσεις «υψηλού επιπέδου» χωρίς όμως να καταθέτει συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις ενταγμένες σε ένα σχέδιο δράσης. Ακόμη και στη πρόσφατη εμφάνιση της κας Καλογήρου στην υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της επιτροπής Περιφερειών της Βουλής δεν κατατέθηκε ούτε μία πρόταση. Αλλά και σήμερα δεν βλέπουμε να καταθέτει σχέδιο δράσης για να το συζητήσει η Διαπαραταξιακή Επιτροπή που προτείνει να συσταθεί. Ελπίζουμε ότι πριν τη πρώτη συνεδρίαση να έχουμε ένα σχέδιο για συζήτηση.

Παράλληλα η Περιφέρεια «απενεργοποίησε» την Επιτροπή Διαχείρισης της Κρίσης που είχε συσταθεί κατά προτροπή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού και επιδίδεται σε επικοινωνιακές συναντήσεις χωρίς συγκεκριμένο περιεχόμενο. Μάλιστα αυτές οι συναντήσεις που δεν αφορούν το σύνολο της Περιφέρειας γίνονται χωρίς την πρόσκληση των περιφερειακών παρατάξεων που προσκαλούνται μόνο στις «γιορτούλες».

Τελειώνοντας ως ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ θα υποστηρίξουμε ότι αν και η Αναπτυξιακή Εταιρεία θα μπορούσε να έχει ενεργοποιηθεί από πέρσι και να είχε ήδη συμβάλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αναφέραμε προηγούμενα και θα ζητήσουμε να ληφθεί σήμερα η πολιτική απόφαση για ενεργοποίηση της ΕΝΑ Χίου με περιφερειακή εμβέλεια. Μια τέτοια δομή μπορεί να αναλάβει να υλοποιήσει το σχέδιο που ελπίζουμε ότι θα προκύψει από τις εργασίες της διαπαραταξιακής επιτροπής και ως ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ θα αποδείξουμε ότι θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι για τα νησιά μας.

Γιάννης Σπιλάνης
ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ



ΙΣΧΥΡΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                              

Πραγματοποιήθηκε χθες το έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο με θέμα το μεταναστευτικό – προσφυγικό μετά από αίτημα και της παράταξης Ισχυρό βόρειο Αιγαίο.
Στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής της παράταξης Νάσος Γιακαλής παρουσίασε τις θέσεις του και αναφέρθηκε στις ευθύνες που υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο και όχι μόνο, για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νησιά μας που βιώνουν τις συνέπειες του μεταναστευτικού.

Ο Νάσος Γιακαλής είπε μεταξύ άλλων:
¨Τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου βρέθηκαν πραγματικά στο μάτι του κυκλώνα.

Τι κάνατε όμως όλο αυτό το διάστημα;;;;

Στην πραγματικότητα η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου απείχε από όλο αυτό το ζήτημα... αυτό που κυρίως εκφράζει την δραστηριότητα σας είναι η φράση"λάμψατε δια της απουσίας σας"....

Ίσως πιστέψατε ότι αν μείνετε μακριά από το πρόβλημα τότε δεν θα έχετε πολιτικό κόστος, αλλά τα πράγματα όπως βλέπετε εξελίχθηκαν διαφορετικά, το πρόβλημα σας ξεπέρασε και σήμερα η κατάσταση έχει ξεφύγει τόσο πολύ που διακυβεύονται πλέον βασικά θεμελιώδη ζητήματα που έχουν να κάνουν με το μέλλον των νησιών μας.

Σας είπα στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι μου θυμίζετε έντονα ότι διακατέχεστε από το σύνδρομο του Τιτανικού... η ορχήστρα παίζει αλλά το πλοίο βυθίζεται... και το πλοίο στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι τα νησιά μας...

Τα νησιά μας που πλέον αντιμετωπίζουν τις καταστροφικές συνέπειες των ολιγωριών σας.... τις δικές σας και όλων όσων διαχειρίστηκαν το πρόβλημα, της κυβέρνησης συμπεριλαμβανομένου, που με χαρακτηριστική ελαφρότητα αντιμετώπισαν όλο το θέμα....

Τι να πρωτοθυμηθώ ;;; τις δηλώσεις ότι οι μετανάστες λιάζονται.. ότι εξαφανίζονται.. ότι δεν τρέχει τίποτα...

Τις αλλεπάλληλες επαφές της Περιφερειάρχη με διάφορους παράγοντες τόσο Έλληνες όσο και ξένους με σημαντικό ρόλο..

Σας θυμάμαι μετά από κάθε συνάντηση να λέτε για την ανάγκη απορρόφησης πόρων για τους μετανάστες, αλλά δεν λέγατε κουβέντα τότε για τις επιπτώσεις στον ντόπιο πληθυσμό των νησιών, για την οικονομική καταστροφή κλάδων ολόκληρων για ότι τελικά θα συμβεί το καλοκαίρι που έρχεται.. αλλά και για την γενικότερη υποβάθμιση των νησιών μας...

Κάποια στιγμή θα πρέπει να μας ενημερώσετε για όλες αυτές τις επαφές και ποια ήταν η στάση σας... τι λέγατε σε όλες αυτές.. δημόσια πάντως σιωπήσατε και αυτό έχει την δική του σημασία...

Όταν για παράδειγμα συναντούσατε τον Ιούνιο το μισό υπουργικό συμβούλιο και την και Τασία Χριστοδουλοπούλου, τον κ. Αβραμόπουλο και αμέσως μετά η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ανακοίνωνε την μετατροπή της Λέσβου και μόνο αυτής σε ένα απέραντο hotspot, αντιδράσατε ;; είπατε τίποτα ;;; δηλώσατε κάτι ;;; Τι κάνατε ;;;

Θυμάμαι τις χωρίς νόημα τελικά επισκέψεις δεκάδων πολιτικών Ελλήνων και Ευρωπαίων...

Τις φιέστες με την επίσκεψη του Καγκελάριου της Αυστρίας Φάιμαν που μαζί με τον πρωθυπουργό ήρθαν στη Λέσβο και που τελικά ήταν αυτός που έκλεισε πρώτος τα σύνορα....

Να θυμηθώ πριν από μερικές μέρες την κα Περιεφερειάρχη να συνοδεύει τον κο Καμμένο, την ίδια μέρα που βγήκε στη δημοσιότητα το περίφημο βίντεο με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να δηλώνει σε ανοιχτή σύσκεψη στη Κω το καλοκαίρι, ότι δεν πρέπει να δεχτούν να γίνει hot spot στο νησί τους γιατί λέει τα hot spots είναι μαγνήτης για τους μετανάστες... Να σημειώσω εδώ ότι το hot spot της Κω ακόμα δεν λειτουργεί ενώ οι ροές εκεί είναι μηδαμινές….

Την ίδια στιγμή όμως ο κος Καμμένος και οι υπόλοιποι έστηναν εδώ στη Λέσβο τον Καρά Τεπέ και προωθούσαν με γρήγορους ρυθμούς το hot spot της Μόριας...

Και όμως ούτε από εσάς ούτε από κανέναν άλλο υπήρξε καμία αντίδραση...

Την ίδια στιγμή στη Λέσβο βρισκόταν σε εξέλιξη μια πασαρέλα από τις ΜΚΟ....Τον όρο πασαρέλα τον χρησιμοποίησε πρώτος ο Γιαννόπουλος από το "χαμόγελο του παιδιού" όχι εγώ....

Ανεξέλεγκτες ΜΚΟ και πολλές αμφίβολης προέλευσης, έκαναν και κάνουν ότι θέλουν..

Κάποιες από αυτές έκαναν και κάνουν μέχρι και διασώσεις στη θάλασσα όταν γνωρίζουν όλοι πολύ καλά ότι αυτό αγγίζει τα εθνικά θέματα... και σταματώ εδώ.
ΜΚΟ που κάποιοι είπαν ότι θα τις συμμαζέψουν, αλλά ουσιαστικά δεν έχουν κάνει τίποτα, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει κανένα νομικό πλαίσιο που να τις υποχρεώνει να δώσουν όλα τα στοιχεία τους... μόνο οδηγίες  και μεγάλα λόγια κανένα αποτέλεσμα...

Και το κερασάκι στην τούρτα ήταν η δήλωση του Υπουργού Άμυνας Καμμένου ο οποίος μέσα στη τελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι "απομόνωσαν ΜΚΟ που είχαν σχέση με ισλαμιστικές οργανώσεις"....

Πού έδρασαν αυτές οι ΜΚΟ;; Μήπως στη Λέσβο;;

Και όντως απομονώθηκαν ή είναι και αυτή μια δήλωση του αέρα;;; 

Ενώ πρέπει να καταγραφεί θετικά και η άποψη του Γ.Γ. του ΚΚΕ Κουτσούμπα, που είπε στην ίδια σύσκεψη ότι "πολλές ΜΚΟ παίζουν βρώμικα παιχνίδια"...

Και όμως ακόμα και σήμερα πολλές ΜΚΟ συνεχίζουν ανεξέλεγκτες και κανένας δεν μπορεί να ξέρει τι κάνουν... μια πραγματικά τραγική κατάσταση... και θέλω να το πω ανοιχτά και καθαρά, πολλές από αυτές λειτούργησαν και συνεχίζουν να λειτουργούν με την ανοχή σας... την δική σας... αλλά και  άλλων τοπικών παραγόντων και φυσικά της κυβέρνησης.

Και θέλω να σας επιστήσω την προσοχή σας... γιατί αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί... τώρα μάλιστα που θα πάρουν οι ΜΚΟ και όχι το Ελληνικό κράτος, τα 700 εκατομμύρια Ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μεταναστευτική κρίση, φοβάμαι ότι θα γίνουν ακόμη πιο ανεξέλεγκτες..

Αυτά όμως δεν είναι τίποτα μπροστά σε όλα όσα συμβαίνουν στη Λέσβο με την εγκληματικότητα... τα κυκλώματα που έχουν στηθεί.. οι πλαστογραφίες... αλλά μένω και στις καταγγελίες του προέδρου των τουριστικών πρακτόρων της Λέσβου που μίλησε για τσιλιαδόρους, για πρακτορεία που εσκεμμένα εκμεταλλεύονται πρόσφυγες, για μια κατάσταση που θυμίζει έντονα υπόκοσμο.

Θα μπορούσα να μιλώ για ώρες αλλά σταματώ εδώ άλλωστε είναι θέμα και της αστυνομίας να ελέγξει την κατάσταση....

Και έρχομαι στο θέμα της πρόσφατης ανακοίνωσης μου... διάβασα στον τύπο ότι η Περιφερειάρχης μαζί με άλλους Περιφερειάρχες, συμμετείχε σε μια σύσκεψη με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Μουζάλα..

Σε αυτή την σύσκεψη ζητήθηκε από τον Υπουργό να δώσουν οι Περιφερειάρχες λίστες για χώρους μόνιμης εγκατάστασης μεταναστών και μεταξύ αυτών και στα νησιά...

Γράφτηκε και δεν διαψεύστηκε...

Ζητώ λοιπόν σήμερα από την Περιφερειάρχη να ξεκαθαρίσει την κατάσταση...

Άποψη μου είναι ότι δεν είναι δυνατό σε κανένα νησί της Περιφέρειας μας να γίνει μόνιμη εγκατάσταση μεταναστών - προσφύγων...

Οι λόγοι είναι εμφανείς... δεν είναι δυνατό στα ακριτικά νησιά να εγκατασταθούν μόνιμα ή μακροχρόνια μετανάστες - πρόσφυγες.

Οι λόγοι έχουν να κάνουν με τα εθνικά μας θέματα και ζητώ αυτό να γίνει και θέση του Περιφερειακού Συμβουλίου που να δεσμεύει την Περιφερειάρχη..

Καμία τέτοια λίστα δεν πρέπει να δοθεί και μάλιστα πρέπει να συζητήσουμε και κάτι άλλο...

Όπως είπα και πριν οι ΜΚΟ θα διαχειριστούν κάποια εκατομμύρια, κάποιες από αυτές έχουν ακριβώς αυτό το αντικείμενο να βρίσκουν στέγη σε αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους...

Πρέπει λοιπόν, με δεδομένη την αδυναμία του κράτους, να σκεφτούμε με πιο τρόπο αυτές οι ΜΚΟ δεν θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση στα νησιά.

Θέλω να πω ότι σε αυτό το θέμα πρέπει να είμαστε αδιαπραγμάτευτοι..

Οι παραχωρήσεις πρέπει να έχουν και ένα όριο να μπει επιτέλους μια τελεία..

Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχουν εκπροσώπους και αυτοί πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων σε αυτή την κρίσιμη στιγμή...

Ζητώ επίσης η περιφέρεια να μας ενημερώσει άμεσα για την δράση όλων των ΜΚΟ...

Έμαθα ότι την αρμοδιότητα που είχατε να καταγράψετε της ΜΚΟ που κινούνται στον υγειονομικό κλάδο την εκχωρήσατε και αυτή την Γ.Γ. Αιγαίου...

Αλλά όμως έχετε υποχρέωση να μάθετε τι γίνετε... που βρίσκεται το όλο θέμα..

Κανένας δεν ξέρει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.. περιμένουμε να δούμε την σύνοδο κορυφής για να καταλάβουμε αν θα προχωρήσει και η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Από αυτό θα εξαρτηθούν πολλά... θα εξαρτηθούν για παράδειγμα οι ροές, θα δούμε αν αυτό θα έχει κάποιο τέλος ή θα περιμένουμε να δούμε στην Ελλάδα και τα 3 εκατομμύρια πρόσφυγες που έγραφε χθες η Χουριέτ, που βρίσκονται αυτή την στιγμή στην Τουρκία και που θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη από την Λέσβο και την Χίο..

Το ΝΑΤΟ δεν το βλέπουμε διατεθειμένο να επιτελεί τον ρόλο για τον οποίο δραστηριοποιήθηκε στο Αιγαίο... αποκαλύπτεται μάλιστα ότι άλλοι ήταν τελικά οι λόγοι της παρουσίας του, για αυτό και δεν συμφωνούμε να υπάρχουν πλοία του ΝΑΤΟ στις θάλασσες μας....

Και κλείνοντας ο Νάσος Γιακαλής σημείωσε:

Το μεταναστευτικό - προσφυγικό δεν είναι ένα εύκολο ζήτημα, οι ολιγωρίες όμως όλων των υπευθύνων έκαναν το ζήτημα ακόμα μεγαλύτερο.

Οι τρομερές επιπτώσεις στον Τουρισμό των νησιών μας δεν ήταν κάτι που προέκυψε τώρα ξαφνικά.

Η κα Κουντουρά είπε στην τηλεόραση πριν από λίγους μήνες ότι τα νησιά του βορείου Αιγαίο δεν θα έχουν πρόβλημα στον τουρισμό τους, έτσι είπε ότι ενημερώθηκε από την περιφερειάρχη σε συνάντηση που είχαν, δεν ξέρω αν έτσι έγινε αλλά έτσι είπε τότε η Υπουργός..

Σήμερα με καθυστέρηση τρέχει λέει να αναπτύξει δράσεις... και μαζί της τρέχει και η Περιφέρεια...

Τώρα όμως είναι Μάρτης και το δυσμενές κλίμα είναι πλέον δύσκολο να αναστραφεί...

Τα νούμερα που δίνουν οι κατά τόπους φορείς είναι αποκαλυπτικά..
Τρομερές πτώσεις παντού... πραγματική καταστροφή στη Λέσβο αλλά μεγάλη πτώση στη Χίο και στη Σάμο...

Και σε αυτό τον τομέα η ολιγωρία ήταν αξιοπρόσεκτη... αλλά με τραγικές τελικά όπως όλα δείχνουν συνέπειες..

Το πιο τραγικό όμως από όλα είναι ότι ακόμα και σήμερα τα νησιά της Περιφέρειας μας στερούνται ενός ξεκάθαρου διεκδικητικού πλαισίου για τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού.

Δυστυχώς εξαιτίας της ολιγωρίας αλλά και της απουσίας οποιασδήποτε αντίδρασης, για να μην πούμε ανοχής και ευμενούς αποδοχής, στα τετελεσμένα που σας ανακοίνωναν, η κατάσταση τείνει να γίνει μη αναστρέψιμη... λυπάμαι πολύ.....


                                                                                                       Γραφείο Τύπου