Γυάλινες χειροβομβίδες των μεσαιωνικών χρόνων από το Κάστρο της Μυτιλήνης

Στο κτήριο του νέου αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης παρουσιάστηκαν «Οι γυάλινες χειροβομβίδες των μεσαιωνικών χρόνων από το Κάστρο της Μυτιλήνης».


Η παρουσίαση έγινε από τον προϊστάμενο της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λέσβου, αρχαιολόγο Παύλο Τριανταφυλλίδη, στο πλαίσιο της νέας θεματικής ενότητας που θα παρουσιασθεί στη Μυτιλήνη για το έτος 2016, με τίτλο «Η αρχαία ελληνική τεχνολογία: τέχνη και τεχνικές σε γυαλί, μέταλλο, πηλό και λίθο».

Πάνω από εκατό σχεδόν ακέραιες χειροποίητες χειροβομβίδες από φυσητό γυαλί, που μάλιστα σε ορισμένες σώζεται και το φυτίλι, παρουσιάστηκαν και θα βρίσκονται για τρεις μήνες σε ειδική προθήκη στον ισόγειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης.

Το όπλο χρησιμοποιήθηκε κατά το μεσαίωνα και εκτοξευόταν με βαλίστρα, επέφερε δε καίριο πλήγμα στον εχθρό από τα υαλοθραύσματα που δημιουργούσε.

Το συγκεκριμένο σύνολο ευρημάτων που αποτελεί από τη φύση του ένα ιδιαίτερο έκθεμα, αρκετά σπάνιο, βρέθηκε στο μεσαιωνικό Κάστρο της Μυτιλήνης. Η έκθεσή τους  συνοδεύεται από ψηφιακή απεικόνιση αλλά και έντυπο πληροφοριών.

Επιπλέον, η Εφορία Αρχαιοτήτων, στις 17 Απριλίου, προγραμματίζει εκδήλωση παρουσίασης των εντυπωσιακών και αρκετών στον αριθμό ευρημάτων του νομού Λέσβου την προηγούμενη χρονιά, στο δημοτικό θέατρο του νησιού. Θα παρουσιαστούν αναλυτικά στοιχεία από τους ταφικούς σχηματισμούς στο οδικό δίκτυο της Λέσβου μέχρι τα νέα ανασκαφικά ευρήματα στην Ηφαιστεία της Λήμνου, αλλά και τα προβλήματα και οι ανάγκες της υπηρεσίας προκειμένου να μπορέσει να ολοκληρώσει την αποστολή της.

naftemporiki.gr


ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ