Ομάδα Πολιτών για το Κυκλοφοριακό στην Μυτιλήνη- Ανακοίνωση για δύο φαινόμενα στους δρόμους της πόλης της Μυτιλήνης

Δελτίο Τύπου Ομάδας Πολιτών για το Κυκλοφοριακό


Με μεγάλη απογοήτευση και αγανάκτηση παρατηρούμε να επαναλαμβάνονται καθημερινά δύο φαινόμενα στους δρόμους της πόλης της Μυτιλήνης. 

Το πρώτο αφορά την αδιαφορία και έλλειψη σεβασμού μίας μεγάλης μερίδας συνδημοτών μας που, προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους με τη λιγότερη δυνατή προσωπική όχληση, δεν διστάζουν να καταστρατηγήσουν όχι μόνο τους άγραφους αυτούς νόμους της σωστής συμπεριφοράς, αλλά και αυτούς που αφορούν ξεκάθαρα τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Παρατηρούνται λοιπόν παράνομες σταθμεύσεις σε ράμπες, πλατείες, πεζόδρομους και πεζοδρόμια καθώς και μακράς διάρκειας στάσεις σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης, σε ώρες μάλιστα έντονου κυκλοφοριακού φόρτου. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι παραβιάσεις αυτές, αφορούν στη διεκπεραίωση εργασιών που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν σε καμία περίπτωση "ανάγκης", όπως για παράδειγμα η κατανάλωση ροφημάτων σε καφετέριες, οι αγορές σε καταστήματα και σουπερμάρκετ και η χρήση ΑΤΜ/τραπεζών και δημόσιων υπηρεσιών. 

Το δεύτερο φαινόμενο, έχει να κάνει με τον ελλειπή έως ανεπαρκή έλεγχο εκ μέρους της τροχαίας και του λιμενικού, των παραπάνω παραβιάσεων αλλά και την πολλάκις επιβεβαιωμένη αδυναμία τους να ανταποκριθούν άμεσα στις κλήσεις που δέχονται από πολίτες που θέλουν να καταγγείλουν τέτοιου είδους παραβιάσεις. 

Η απουσία ελέγχου και επιβολής προστίμων είναι εξόφθαλμη σε καθημερινή βάση όταν μιλάμε για τις δύο κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης, Καβέτσου και Βενιζέλου καθώς και για την προκυμαία της πόλης, κυρίως δε σε ώρες αιχμής. Η σποραδική παρουσία των αστυνομικών και λιμενικών οργάνων στα συγκεκριμένα σημεία, έχει τις περισσότερες φορές αποτρεπτικό και μόνο χαρακτήρα - που θα ήταν βέβαια αρκετό, αν δεν ήταν τόσο απελπιστικά αναποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της απαράδεκτης οδηγικής συμπεριφοράς που παρατηρείται.   

Ο καθένας από εμάς οφείλει, πρωτίστως ως άνθρωπος, να σεβαστεί και να κατανοήσει κάποιον συνάνθρωπό μας που αναγκάζεται - λόγω υγείας ή ανωτέρας βίας αλλά και ελλιπέστατων κυκλοφοριακών δομών (διαχείριση και δημιουργία θέσεων στάθμευσης, σήμανση, κ.α.) - να παρεμποδίσει για κάποιο χρονικό διάστημα την κυκλοφορία. Παρόλα αυτά, η κατάσταση στο κέντρο της πόλης και στις πιο κεντρικές οδικές της αρτηρίες, έχει ξεφύγει πλέον από τα όρια του φυσιολογικού αλλά και της υπομονής. 

Ελπίζουμε να δούμε σύντομα μία αλλαγή νοοτροπίας, των οδηγών πρωτίστως αλλά και όλων των αρχών, προς την κατεύθυνση εξομάλυνσης των φαινομένων που μόλις περιγράψαμε. Είναι απαράδεκτο να επιτρέπεται η διαιώνιση τέτοιων και παρόμοιων προβλημάτων και να μιλάμε για ποιότητα ζωής, όταν χάνεται έτσι άσκοπα στους δρόμους της πόλης πολύτιμος για τον καθένα μας χρόνος - ακόμα και αν πρόκειται για..."2 λεπτάκια μόνο".


Δελτίο Τύπου Ομάδας Πολιτών για το Κυκλοφοριακό