Νασος Γιακαλης «Ετοιμάζουν να εγκαταστήσουν μόνιμα πρόσφυγες στην Λέσβο»

Δήλωση του Νάσου Γιακαλή, επικεφαλής της παράταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ισχυρό Βόρειο Αιγαίο :


Η κατάσταση με το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα έχει πλέον ξεφύγει.

Καθημερινά βρισκόμαστε μπροστά σε νέα δεδομένα, ενδεικτικό του γεγονότος ότι δεν υπήρξε και δεν υπάρχει ούτε και τώρα, μια κεντρική ρεαλιστική πολιτική διαχείρισης ενός πράγματι μεγάλου προβλήματος.

Την Τετάρτη ο Υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής κος Μουζάλας ανακοίνωσε μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας ότι η σημερινή κατάσταση θα κρατήσει για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, εκτιμώντας ότι οι μετανάστες – πρόσφυγες θα παραμείνουν στην Ελλάδα για το εν λόγω χρονικό διάστημα.

Ταυτόχρονα όπως λένε τα δημοσιεύματα, ζήτησε από τους περιφερειάρχες λίστα με χώρους μόνιμης εγκατάστασης προσφύγων-μεταναστών ιδίως στις περιφέρειες που βρίσκονται στο δρόμο τους, μεταξύ αυτών το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο.

Δεν γνωρίζω τι απάντησαν οι Περιφερειάρχες αλλά θέλω να κάνω ξεκάθαρη πλέον την θέση μου σε ότι αφορά μια τέτοια προοπτική.
Πιστεύω ότι πρόκειται για μια λανθασμένη ενέργεια.

Η μη εγκατάσταση μεταναστών στα νησιά και σε οποιαδήποτε ακριτική περιοχή θα έπρεπε να είναι εθνική θέση της χώρας μας και μάλιστα αδιαπραγμάτευτη.

Καλώ τους τοπικούς αρμόδιους που διαχειρίζονται αυτή την κρίσιμη περίοδο τις τύχες των νησιών μας να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να υπερασπιστούν τα συμφέροντα μας.
Καλώ την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου να μη δώσει καμία λίστα σε κανέναν που να προσδιορίζει χώρους μόνιμης εγκατάστασης μεταναστών.

Την καλώ να καλέσει άμεσα Περιφερειακό Συμβούλιο με την φυσική παρουσία όλων των Περιφερειακών συμβούλων για να συζητήσουμε διεξοδικά το θέμα.

Θέλω να δηλώσω δημόσια ότι δεν έχω καμία εμπιστοσύνη σε όσους πίσω από κλειστές πόρτες παίρνουν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον τον νησιών μας και αντιδημοκρατικά στη συνέχεια προσπαθούν να μας τις επιβάλουν,  ανακοινώνοντας τετελεσμένα γεγονότα.

Προφανώς η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Η διαφαινόμενη οικονομική καταστροφή του τουριστικού κλάδου των νησιών μας και ο επακόλουθος οικονομικός μαρασμός δεν μας επιτρέπει πλέον να παριστάνουμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα.

Οι ευθύνες όσων έχουν υποχρέωση να υπερασπίζονται, με την ψήφο που τους έδωσαν οι  πολίτες, τα συμφέροντα των νησιών είναι μεγάλες.     Τα μεγάλα λόγια κάπου εδώ τελειώνουν.


                                              Γραφείο Τύπου