Μετά από 65 χρόνια ξανά πανήγυρη της Ζωοδόχου πηγής στην Καλλονή Λέσβου

Την ιερά πανήγυρις της Ζωοδόχου πηγής αποφάσισαν να ξαναζωντανέψουν τα μέλη του Δ.Σ. του σωματείου "Αδελφότης Αγίας Τριάδος Καλλονής".


Ο πρόεδρος και το Δ.Σ. μετά απο συζήτηση τελικά ομόφωνα πήραν την απόφαση να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να ζωντανέψει και πάλι η τοπική εορτή της Καλλονής, λίγες μέρες μετά το Πάσχα. Η συγκεκριμένη γιορτή αποτελεί και την τοπική εορτή της Καλλονής, στην οποία όλα τα καταστήματα είναι κλειστά. Έτσι λοιπόν. το σωματείο και τα μέλη το με γνώμονα το ενδιαφέρον για την περιοχή μας αλλά και για τις παραδόσεις πήρε την απόφαση αυτή, απο την οποία και ζητάει την στήριξη του κόσμου.

Η πανήγυρις της Ζωοδόχου πηγής Καλλονής χάνεται στα βάθη των χρόνων, η οποία σταμάτησε στη δεκαετία του 50'!

Δείτε την απόφαση που ακολουθεί απο το σωματείο της Καλλονής.




Πηγή kalloninews.gr- μέλος του Aegean Media


Tο πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής

Παλαιότερο από το πανηγύρι της Αγίας Τριάδος είναι το πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής. Καταργήθηκε το 1954 που έγινε για τελευταία φορά, πάνω στην μικρή τότε πλατεία της Καλλονής.Την παραμονή περιέφεραν στους δρόμους της Καλλονής το βόδι, που τελικά το έσφαζαν στον πλάτανο της πλατείας και το πουλούσαν στους εορταστές, που τόχαν σε καλό ν' αγοράσουν απ' αυτό το βόδι. Το μπροστινό μέρος του βοδιού το έκαναν κεσκέκ και  φαγητό με ρεβύθια και το μοίραζαν δωρεάν στα σπίτια, τα οποία γύριζαν ένα - ένα. 

Το πανηγύρι γινόταν στο χώρο του οικοπέδου της οικογένειας Σταύρου Τράγου ως το 1913. Σήμερα στη  θέση αυτή είναι το πάρκο που έφτιαξε  ο Δήμος Καλλονής με το    κόκκινο σπίτι στη βόρεια πλευρά της πλατείας. Στη συνέχεια για μερικά χρόνια μέχρι το 1924 το πανηγύρι γινόταν στο χώρο που σήμερα έχει κτισθεί ο μητροπολιτικός ναόςτου Αγίου Ιωάννη, κάτω από   δύο τεράστια πεύκα. Τέλος μεταφέρθηκε στον αυλόγυρο της εκκλησίας της Ζωοδόχου Πηγής, και για τελευταία χρονιά έγινε το 1958.