50.000€ από την ΕΣΕΕ στον Εμπορικό Σύλλογο Μυτιλήνης για αγορά προϊόντων από τοπικά καταστήματα για τους πρόσφυγες

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΕ, κατά την συνεδρίασή του της 29ης Φεβρουαρίου, αποφάσισε την συμμετοχή της ΕΣΕΕ στην πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή για τις αγορές ειδών πρώτης ανάγκης που θα δοθούν στους πρόσφυγες.


Στην εν λόγω πρωτοβουλία, η ΕΣΕΕ μετέχει μαζί με όλους τους φορείς παραγωγής, μεταποίησης και υπηρεσιών της χώρας.

Σκοπός όλων των συμμετεχόντων είναι να συντονίσουν τις δράσεις και την αγορά από τοπικές μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις που αφορούν στην κάλυψη των έκτακτων αναγκών των προσφύγων.

Τα είδη πρώτης ανάγκης που έχουν γνωστοποιηθεί ήδη από την Γενική Γραμματεία, όπως διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή, είναι τα κάτωθι:

1. Τρόφιμα: κρουασάν, χυμοί σε ατομική συσκευασία, μπισκότα, φρυγανιές, γάλα εβαπορέ, γάλα βρεφικό. παστεριωμένο γάλα 1lt μακράς διάρκειας σε χάρτινη συσκευασία, που να διατηρείται εκτός ψυγείου (όχι εβαπορέ), βρεφικά γάλατα σε σκόνη, φρυγανιές, μπισκότα, μέλι και μαρμελάδες (σε ατομικές μερίδες), τσάι (σε φακελάκια).
2. Παπούτσια αθλητικά Νo 40-43.
3. Είδη ατομικής υγιεινής: μωρομάντιλα, πάνες, σαμπουάν και υγρό σαπούνι σε μικρές συσκευασίες ή επαγγελματικές μαζί με μικρά πλαστικά μπουκαλάκια,  οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, σερβιέτες, ξυραφάκια μιας χρήσης.
4. Εξοπλισμός: βραστήρες επαγγελματικοί, πλαστικά ποτήρια, πιάτα, πιρούνια και θερμικά ποτήρια.
5. Νερό σε συσκευασία των 500ml.
6. Πετσέτες προσώπου.

Περαιτέρω και σε ένδειξη ενεργής συμμετοχής του εμπορικού κόσμου για την ανακούφιση του δράματος που περνούν οι συνάνθρωποί μας πρόσφυγες, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΕ αποφάσισε την διάθεση ποσού 50.000 € για όλο το 2016 στους παρακάτω επιλεγμένους Εμπορικούς Συλλόγους των περιοχών που σημειώνονται, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αυξημένες προσφυγικές ροές και συγκεντρώσεις σε hot spots και είναι σε πρώτη κατανομή οι εξής:

 1. Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών​​
  2. Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς
  ​​
  3. Εμπορικός Σύλλογος Γλυφάδας
  4. Εμπορικός Σύλλογος Νίκαιας
  5. Εμπορικός Σύλλογος Κερατσινίου-Δραπετσώνας
  6. Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας
  7. Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης ​​
  8. Εμπορικός Σύλλογος Χίου ​​
  9. Εμπορικός Σύλλογο Λέρου
  ​​
  10. Εμπορικό Σύλλογος Σάμου
  ​​​
  11. Εμπορικός Σύλλογος Κω
  12. Εμπορικός Σύλλογος Καλύμνου
  13. Εμπορικός Σύλλογος Λαμίας
  ​​
  14. Εμπορικός Σύλλογος Βόλου
  ​​​
  15. Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας
  ​​
  16. Εμπορικός Σύλλογος Τρικάλων

  17. Εμπορικός Σύλλογος Καρδίτσας
  18. Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης
  ​​
  19. Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας
  ​​
  20. Εμπορικός Σύλλογος Έδεσσας
  ​​
  21. Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας
  ​​
  22. Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης
  ​​​
  23. Εμπορικός Σύλλογος Κιλκίς
  ​​

Τα ποσά θα διατεθούν από τους παραπάνω Εμπορικούς Συλλόγους για την αγορά προϊόντων αποκλειστικά από τις τοπικές αγορές της περιοχής τους και καταστήματα μέλη τους, όπως αυτά αναφέρονται στις λίστες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, ενώ τα σχετικά τιμολόγια που θα εκδοθούν, θα εξοφληθούν απευθείας από την ΕΣΕΕ.

Για όσες εμπορικές επιχειρήσεις επιθυμούν να προχωρήσουν σε δωρεές/προσφορές των ως άνω προϊόντων, η ΕΣΕΕ θα λειτουργήσει ως πανελλαδικός συντονιστής, ενώ όλες οι σχετικές κινήσεις μπορούν να απευθύνονται στην ειδική υπηρεσία των ΕΛΤΑ, ώστε να προωθούνται χωρίς κόστος μεταφοράς, απευθείας στα σημεία διέλευσης και συγκέντρωσης των προσφύγων.

Παράλληλα, αναμένεται η επισημοποίηση από το Υπουργείο Οικονομικών της εξαγγελίας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή για την απαλλαγή των δωρεών από το ΦΠΑ, ενώ για κάθε νεότερο η ΕΣΕΕ θα ενημερώνει συνεχώς τις Ομοσπονδίες και τους Εμπορικούς Συλλόγους.


Ο πρόεδρος Βασίλης Κορκίδης εκ μέρους του Δ.Σ. της ΕΣΕΕ ευχαριστεί τον εμπορικό κόσμο κάθε τοπικής κοινωνίας που βρίσκεται στην προσφυγική και μεταναστευτική διαδρομή από την Ανατολική νησιωτική Ελλάδα μέχρι τα βόρεια χερσαία σύνορά μας, όχι μόνο για τη συμμετοχή τους στην παρούσα πρωτοβουλία αλλά κυρίως για όσα έχουν προσφέρει μέχρι σήμερα, με ιδία μέσα και βεβαίως χωρίς να γίνονται γνωστά.

Με πληροφορίες απο New Money