5ης ΘΕΡΙΝΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΙΘΑΡΑΣ «Αρίων»- ΛΕΣΒΟΣ – ΜΟΛΥΒΟΣ / 3 - 8 Αυγούστου 2016

Η Θερινή Ακαδημία Αρίων γιορτάζει πέντε χρόνια!


Για πέμπτη φορά ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου διοργανώνει τη Θερινή Ακαδημία Κιθάρας «Αρίων», η οποία θα πραγματοποιηθεί από 3 έως 8 Αυγούστου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Κορίνας Βουγιούκα. Εξέχοντες προσκεκλημένοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα προσφέρουν τις γνώσεις τους, σε πληθώρα δράσεων με επίκεντρο την κιθάρα, πάντοτε υπό το πρίσμα μιας συνολικής αντιμετώπισης της μουσικής δημιουργίας, αναδεικνύοντας τους πολλαπλούς ρόλους της κιθάρας.

Φέτος ο «Αρίων» εξειδικεύει τις δραστηριότητες που απευθύνονται τόσο σε μικρότερες, όσο και σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Φιλοξενεί μεταξύ άλλων εργαστήρια για μικρούς κιθαριστές (7-12 ετών) στο πλαίσιο του μουσικοθεατρικού εργαστηρίου, κύκλο μαθημάτων προετοιμασίας για εισαγωγή στις Μουσικές Ακαδημίες με το μεγάλο Γερμανό κιθαρίστα H.Käppel, ακροάσεις για εισαγωγή στη Διεθνή Ακαδημία Κιθάρας του Koblenz, καθώς και μια σειρά παρουσιάσεων-διαλέξεων.

Στις διαλέξεις-θεματικά σεμινάρια, οι συμμετέχοντες κιθαρίστες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και με μουσικούς που δεν είναι κιθαρίστες, γεγονός που θα τους βοηθήσει να διευρύνουν την ερμηνευτική τους προσέγγιση. 

Επίσης, θα λάβουν χώρα τέσσερις διαγωνισμοί: για μικρούς κιθαρίστες έως 13 ετών, για νέους έως 17 ετών, για κιθαρίστες χωρίς όριο ηλικίας, καθώς και για κιθαριστικά σύνολα.
Οι δράσεις απευθύνονται σε παιδιά, μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές και καθηγητές. Και βέβαια, οι συναυλίες που γίνονται κάθε βράδυ είναι ανοιχτές στο ευρύ κοινό.

Οι προσκεκλημένοι 

Hubert Käppel: Από τους σημαντικότερους Γερμανούς κιθαρίστες, καθηγητής της Ανώτατης Μουσικής Ακαδημίας της Κολωνίας.

Pirai Vaca: Ο διασημότερος Βολιβιανός κιθαρίστας, με σπουδαία σταδιοδρομία τόσο στη Νότια Αμερική, όσο και στην Ευρώπη.

Κιθαριστικό Σύνολο Acordes: Με κίνητρο την αγάπη τους για τη μουσική αλλά και τη θέλησή τους να παρουσιάσουν με τρόπο ξεχωριστό την κιθάρα ως μουσικό άκουσμα, οι 11 κιθαρίστες από την Κύπρο έχουν ήδη δεχθεί πολλές επαινετικές κριτικές. Τα μέλη του Acordes:

Ζωή Παϊσάνου (διεύθυνση), Βύρωνας Αθηνοδώρου, Μαρία Χριστοδούλου, Χρίστος Ψαθάς, Κώστας Αποκίδης, Χαρά Σωκράτους, Άντρη Νέστορος, Ραφαέλλα Μιχαηλίδου, Πραξιτέλης Νικολάου, Αριάδνη Παπαντωνίου, Νικόλας Ψύλλου.

 Κώστας Αμαξόπουλος: Κιθαρίστας, νικητής του διαγωνισμού της 4ης Θερινής Ακαδημίας Αρίων.

Βασίλης Βέτσος: Κιθαρίστας, ερμηνευτής παραδοσιακών οργάνων.

Κορίνα Βουγιούκα: Κιθαρίστα, καλλιτεχνική υπεύθυνη της Θερινής Ακαδημίας Κιθάρας Αρίων.

Σταύρος Κατηρτζόγλου:  Kιθαρίστας, συνθέτης.

Θεοδώρα Μπάκα: Λυρική τραγουδίστρια.

Δήμητρα Παπασταύρου: Εκπαιδευτικός ειδικευμένη στη διδασκαλία μουσικής με εναλλακτικές μεθόδους.

Εμίλ Πολυμένωφ: Κιθαρίστας, καθηγητής μουσικού σχολείου.

Τάσος Ρωσόπουλος: Συνθέτης.

Ελένη Σκάρκου: Συνθέτρια, κιθαρίστα.

Θοδωρής Τζοβανάκης: Πιανίστας.

Κώστας Χίζαρης: Διδάκτωρ σύνθεσης Α.Π.Θ., καθηγητής κλασικής κιθάρας.

Οι διαγωνισμοί

Κατηγορία έως 13 ετών (οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να ερμηνεύσουν έργα συνολικής διάρκειας 10 λεπτών.

Έπαθλα:

1ο βραβείο: δωρεάν συμμετοχή στη Θερινή Ακαδημία «Αρίων» 2017 και μουσικό υλικό και συμμετοχή σε συναυλία στη Μουσική Βιβλιοθήκη Λ.Βουδούρη (χορηγία της Μουσικής Διάδρασης - http://musicinteraction.gr).
2ο και 3ο βραβείο: δωρεάν συμμετοχή στη Θερινή Ακαδημία «Αρίων» 2017.

Κατηγορία έως 17 ετών (συμμετέχοντες γεννημένοι από 01/01/99): οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να ερμηνεύσουν έργα συνολικής διάρκειας 15 λεπτών.

Έπαθλα:

1ο βραβείο: κιθάρα αξίας 1.500 ευρώ του κατασκευαστή Β. Συγλέτου,  δωρεάν συμμετοχή στη Θερινή Ακαδημία «Αρίων» 2017 και μουσικό υλικό και συμμετοχή σε συναυλία στη Μουσική Βιβλιοθήκη Λ.Βουδούρη  (χορηγία της Μουσικής Διάδρασης -  http://musicinteraction.gr).
2ο και 3ο βραβείο: δωρεάν συμμετοχή στη Θερινή Ακαδημία «Αρίων» 2017.

Κατηγορία χωρίς όριο ηλικίας:

1ος γύρος: οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να ερμηνεύσουν έργα συνολικής διάρκειας 15 λεπτών.
2ος γύρος: οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να ερμηνεύσουν ρεπερτόριο συνολικής διάρκειας 25 λεπτών. Τα έργα θα πρέπει να μην έχουν παρουσιαστεί στον 1ο γύρο.

Έπαθλα:

1ο βραβείο: κιθάρα αξίας 3.500 ευρώ, καθώς και ρεσιτάλ διάρκειας 40 λεπτών στη Θερινή Ακαδημία «Αρίων» 2017 (το οποίο θα έχει αμοιβή 300 ευρώ), ρεσιτάλ στο φεστιβάλ κιθάρας Oberhausen Guitar festival, στο φεστιβάλ κιθάρας στην Αρμενία και στο φεστιβάλ κιθάρας all that guitar.
Συναυλία στη Μουσική Βιβλιοθήκη Λ. Βουδούρη - ρεσιτάλ 30 λεπτών (χορηγία της Μουσικής Διάδρασης - http://musicinteraction.gr).
2ο βραβείο: δωρεάν συμμετοχή και διαμονή στη Θερινή Ακαδημία «Αρίων» 2017 και συμμετοχή σε συναυλία στη Μουσική Βιβλιοθήκη Λ.Βουδούρη. 
3ο βραβείο: δωρεάν συμμετοχή στη Θερινή Ακαδημία «Αρίων» 2017.

Κιθαριστικά σύνολα: τα διαγωνιζόμενα σύνολα καλούνται να ερμηνεύσουν έργα συνολικής διάρκειας 15 λεπτών.
Έπαθλο: δωρεάν συμμετοχή στη Θερινή Ακαδημία «Αρίων» 2017 για κάθε μέλος.

Οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν είναι:

Τα σεμινάρια

Κύκλος μαθημάτων από τον H. Käppel: προετοιμασία για εισαγωγικές εξετάσεις σε Μουσικές Ακαδημίες και Πανεπιστήμια.

Θα γίνουν επίσης εισαγωγικές ακροάσεις για κιθαρίστες που επιθυμούν να φοιτήσουν στη Διεθνή Ακαδημία Κιθάρας του Koblenz (Διεθνής Ακαδημία Κιθάρας Koblenz).
Σεμινάρια από τους: H. Käppel, P.Vaca Κ. Βουγιούκα, Σ. Κατηρτζόγλου, Ε. Πολυμένωφ, Ε. Σκάρκου, Κ. Χίζαρη.

Τα εργαστήρια

Εργαστήρια ορχήστρας κιθαριστών και μουσικών συνόλων με καθημερινές πρόβες που θα καταλήξουν σε συναυλία. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν εκ των προτέρων τα έργα επάνω στα οποία θα δουλέψει η ορχήστρα και τα σύνολα. Υπεύθυνοι εργαστηρίων: Κ. Βουγιούκα, Ζ. Παϊσάνου.

Διαλέξεις - Θεματικά σεμινάρια

Midi, synthesizer και νέες τεχνολογίες, από την Ε. Σκάρκου.
Μεθοδολογία διδασκαλίας της κιθάρας - σύγχρονοι μέθοδοι διδασκαλίας, από τους Σ. Κατηρτζόγλου και Ε. Πολυμένωφ.
Μελοποίηση: ένα διαδραστικό εργαστήρι για τη σχέση της μουσικής με την ποίηση, από τον Τ. Ρωσόπουλο.
Ερμηνευτικές προσεγγίσεις των έργων του  Leo Brouwer, από τον Κ. Χίζαρη.
Ερμηνεύοντας στην κιθάρα μεταγραφές από το πιανιστικό ρεπερτόριο, από το Θ. Τζοβανάκη.

Οι συναυλίες

Συναυλίες με τη συμμετοχή των προσκεκλημένων καλλιτεχνών, καθώς και συναυλία των συμμετεχόντων σπουδαστών της Θερινής Ακαδημίας «Αρίων».  

Μουσικοθεατρικό εργαστήρι

Σε συνέχεια της επιτυχίας των προηγούμενων ετών, η Θερινή Ακαδημία «Αρίων» προσφέρει μια παράλληλη δράση και για παιδιά από 7-12 ετών. Σε αυτή μπορούν να συμμετέχουν μικροί κιθαρίστες, αλλά  και παιδιά που δεν είχαν απαραίτητα επαφή έως τώρα με τη μουσική. Στις πέντε μέρες του εργαστηρίου τα παιδιά με τη βοήθεια των έμπειρων υπευθύνων, θα φτιάξουν και θα παρουσιάσουν μια παράσταση με δομικά υλικά τη μουσική, το τραγούδι, την κίνηση και το λόγο.

Υπεύθυνη: Δήμητρα Παπασταύρου.
Κείμενο: Φωτεινή Φραγκούλη.
Πρωτότυπη μουσική: Τάσος Ρωσόπουλος.

Παράλληλες δραστηριότητες

Δίνοντας βαρύτητα στο ρόλο που παίζει το σώμα κατά τη διαδικασία της μουσικής δημιουργίας θα γίνουν μαθήματα  yoga με έμφαση στις ιδιαιτερότητες των μουσικών. Επίσης, για όσους επιθυμούν, θα οργανωθούν περιπατητικές δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή του Μολύβου.

Όλοι μαζί θα συνεχίσουμε να ανοίγουμε τους ορίζοντές μας, μέσω της μουσικής. Η μουσική είναι η παγκόσμια γλώσσα που ενώνει πολιτισμούς, που ενώνει τους ανθρώπους και ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου, ως αρωγός αυτής της προσπάθειας θα συνεχίσει να μεταλαμπαδεύει αυτό το μήνυμα.

Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να βρείτε αναλυτικό πληροφοριακό
και φωτογραφικό υλικό.