Πάνω από 4600 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν στην Λέσβο- Γεμίζουν τις επόμενες ημέρες οι δομές προσφύγων (ΦΩΤΟ)

Πρόσφυγες και μετανάστες συνεχίζουν να μπαίνουν στην Ελλάδα, την ώρα που οι Σκοπιανοί έχουν σφραγίσει τα σύνορα στην Ειδομένη


Οι νέες αφίξεις στα νησιά ήταν μέσα σε μόλις ένα 24ωρο 2.373, και έτσι ο συνολικός αριθμός των προσφύγων στα νησιά ανέβηκε σε 9.428.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στην Λέσβο βρίσκονται και είναι έτοιμοι να αναχωρήσουν πάνω από 4600 πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι πρόσφυγες έχουν διανεμηθεί στο hot spot της Μοριας, στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, σε ξενοδοχεία και καταλύματα που νοικιάζουν ΜΚΟ αλλά και στον πρόχειρο καταυλισμό της IRC στην Συκαμια.

Όπως είπαν στο LesvosPost.com στελέχη από την αστυνομία και το λιμενικό αλλά και εθελοντές από ΜΚΟ αν συνεχίσουν οι ροές να έρχονται από απέναντι με αυτόν τον ρυθμό, θα υπάρξει πρόβλημα με τους παραμένοντες πρόσφυγες καθώς οι δομές έχουν εξαντλήσει τις θέσεις τους και στον Πειραιά φεύγουν καθημερινά μόνο 400-500 πρόσφυγες, νούμερο που μέσα σε λίγα λεπτά ξανά έρχεται από τα απέναντι τουρκικά παραλία.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε 41.973 υπολογίζονται σήμερα οι πρόσφυγες σε όλη τα η χώρα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

Στην Αττική, πρόσφυγες φιλοξενούνται στο Σχιστό (1.700), στον Ελαιώνα (709), στο Ελληνικό (3.914) και στο λιμάνι του Πειραιά (3.300). Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Γιώργος Κυρίτσης, στόχος είναι να μεταφερθούν σήμερα και αύριο από το λιμάνι του Πειραιά 1.500 άτομα, προς δομές στη Θεσσαλία και προς τις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα. Οι τελευταίες, είναι σε θέση να φιλοξενήσουν σύμφωνα με τα στοιχεία περίπου 110 άτομα.

Επίσης, στο ξενοδοχείο των Θερμοπυλών φιλοξενούνται 260 άτομα. Στη Δράμα, μεταφέρθηκαν χτες βράδυ 337 πρόσφυγες. Στον Χέρσο Κιλκίς, φιλοξενούνται 3.674 πρόσφυγες, 3.273 στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, 800 στη Νέα Καρβάλη, 200 στην Ελευθερούπολη, 420 στην Κοζάνη και 1.958 στη δομή των Διαβατών.

Στο camp της Ειδομένης σήμερα το πρωί οι πρόσφυγες υπολογίζονταν σε 12.000. Στόχος της κυβέρνησης είναι να πείσει τους πρόσφυγες να μετακινηθούν προς δομές φιλοξενίας και, όπως διευκρινίζει ο κ. Κυρίτσης, «είμαστε έτοιμοι ακόμα και σήμερα να διευκολύνουμε τον κόσμο να μετακινηθεί εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον από τους ίδιους». Για την ενημέρωση των προσφύγων για τις διαθέσιμες δομές φιλοξενίας ετοιμάζονται ενημερωτικά φυλλάδια.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ (Φωτο LesvosPost.com)