Μυτιλήνη: Νεκροί 2 πρόσφυγες μόλις πάτησαν στην ακτή -Άδειασε η Λέσβος από πρόσφυγες-Αναβρασμός σε ΜΚΟ και εθελοντές

Δύο πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, όταν μαζί με άλλους 68 επιχείρησαν να εισέλθουν στην Λέσβο με φουσκωτή μηχανοκίνητη λέμβο.


Όπως ενημερώνει η Λιμενική Αρχή Μυτιλήνης, κατά τη διάρκεια αποβίβασής τους στην περιοχή Αεροδρομίου, δύο άνδρες 39 και 36 ετών έχασαν τις αισθήσεις τους στην ακτή και ακολούθως τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Καθώς η κατάστασή τους κρίθηκε κρίσιμη, μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός τους.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής.

Χάος επικρατεί από νωρίς το πρωί στη Μυτιλήνη όπου σύμφωνα με πληροφορίες καταφτάνουν συνεχώς βάρκες με μετανάστες από την Τουρκία, παρά το γεγονός ότι από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή η συμφωνία της γείτονος με την ΕΕ!

Ηδη έχουν φτάσει περισσότεροι από 800 μετανάστες μέσα σε λίγες ώρες. Δύο στην προσπάεθιά τους να βγουν στο νησί, πνίγηκαν!

Τραγωδία και στη Ρω, όπου νεκρά περισυνελέγησαν δύο μικρά κοριτσάκια 1 και 2 ετών, όταν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες έπεσαν από λέμβο που μετέφερε
35 με 40 μετανάστες και πρόσφυγες στο ελληνικό νησί από τα τουρκικά παράλια. Τα άτυχα παιδάκια εντοπίστηκαν από πλωτό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος.

Νωρίτερα το απόγευμα……

Μετανάστες με πλαστά έγγραφα προσωρινής διαμονής βρέθηκαν σήμερα το πρωί στη Μυτιλήνη, κρατώντας το πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» «κολλημένο» στο λιμάνι, σύμφωνα.

Το γεμάτο πρόσφυγες και μετανάστες πλοίο, έπρεπε να έχει ήδη αναχωρήσει από το νησί χθες στις 4 το απόγευμα μεταφέροντας 2.400 μετανάστες στην Καβάλα και να επιστρέψει να πάρει άλλους τόσους. Εν τω μεταξύ, μετανάστες συνεχίζουν να έρχονται, διότι οι ροές εξ ανατολών δεν έχουν σταματήσει.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ήρθαν στο φως από την πρωινή εκπομπή του «Mega» οι μετανάστες έφεραν επάνω τους πλαστές ροζ κάρτες, στην προσπάθειά τους να μείνουν παράνομα στην Ελλάδα.
Η επιχείρηση των Αρχών για την εξακρίβωση των στοιχείων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πηγή: protothema.gr

Αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις των εθελοντών μετά το σχέδιο «εκκένωσης»των νησιών Λέσβου και Χίου που διέρρευσε ότι ξεκινά από σήμερα κιόλας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αυτο-οργανωμένη δομή «Πλατάνου», «η αστυνομία μετέφερε 500 διαπιστευμένους πρόσφυγες (Συρία, Ιράκ) από το hot spot της Μόριας στο λιμάνι της Μυτιλήνης και τους αναγκάζουν να βγάλουν εισιτήριο για Καβάλα.

»Το Λιμενικό έχει κλείσει την πόρτα του λιμανιού, έχουν απαγορεύσει τις κάμερες και απ' έξω κάνουν ελέγχους σε εθελοντές. Οι πρόσφυγες δεν έχουν ιδέα πού πάνε, απλώς τους είπαν ότι πρέπει να φύγουν άμεσα και τους έβαλαν μέσα στα λεωφορεία.


Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο».

Όσον αφορά τη Χίο, πάνω από 1.000 πρόσφυγες αναχωρούν το μεσημέρι με το πλοίο «Terra Jet», ενώ την Κυριακή ενδέχεται να αναχωρήσει επίσης με πρόσφυγες το «Blue Star Patmos» για Πειραιά.

Σήμερα προβλέπεται να αποχωρήσει για Καβάλα το «Ελευθέριος Βενιζέλος» από τη Λέσβο.

Τι λένε εθελοντές στις δημοτικές κατασκηνώσεις Λέσβου του ΠΙΚΠΑ

Εθελοντές που δρουν στις δημοτικές κατασκηνώσεις Λέσβου του ΠΙΚΠΑ, επισημαίνουν:

«Στα πλαίσια της εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. και Τουρκίας, στη Μυτιλήνη σήμερα ξεκίνησε η εκκένωση των στρατοπέδων της Μόριας και του Καρά Τεπέ με μεταφορές προσφύγων στο λιμάνι και επιβίβαση τους σε έκτακτο δρομολόγιο προς Καβάλα. Οι πληροφορίες έπειτα από την ενημέρωση των οργανώσεων στη Μόρια , είναι ότι μέχρι αύριο το βράδυ (20/3) θα πρέπει να αδειάσει το νησί από όλους τους πρόσφυγες με κατεύθυνση την ηπειρωτική Ελλάδα.

Η ξαφνική μετακίνηση σε δομές φιλοξενίας που δεν είναι έτοιμες θα οδηγήσει τους πρόσφυγες σε απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης όπως αυτές της Ειδομένης.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σαφής οργάνωση και ενημέρωση για τον προορισμό τους, τους χώρους που θα φιλοξενηθούν και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν σε σχέση με τις αιτήσεις για άσυλο, επανένωση και επανεγκατάσταση.

Αισθανόμαστε μεγάλη ανησυχία, καθώς έχοντας την εμπειρία τόσων μηνών στη Λέσβο, είμαστε σίγουροι ότι οι πρόσφυγες δε θα έχουν πρόσβαση σε νομική υποστήριξη σε σχέση με τα δικαιώματα τους.

Οι αποφάσεις θα παίρνονται μαζικά και όχι κατά περίπτωση, με αποτέλεσμα μαζικές απελάσεις. Σκοπός είναι η μετατροπή της Μόριας σε κλειστό στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου θα γίνεται η πρώτη διαλογή των προσφύγων σε όσους δικαιούνται άσυλο και σε αυτούς που θα απελαύνονται πίσω στη Τουρκία.

Η επερχόμενη διαχείριση του στρατοπέδου από το στρατό θα κάνει ακόμη πιο βάρβαρη την αντιμετώπιση των ανθρώπων που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Ταυτόχρονη απώλεια όλων αυτών είναι το κλείσιμο και η απομάκρυνση των δομών αλληλεγγύης που όλους αυτούς τους μήνες προσφέρουν ανιδιοτελώς φιλοξενία και φροντίδα στους ανθρώπους που φθάνουν στα νησιά μας και ελέγχουν παραβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».


http://www.efsyn.gr/

ΠΡΕΖΑ TV