Στους κατοίκους της Λέσβου το βραβείου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Μεσογείου (ΦΩΤΟ)

Παραλαβή βραβείου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Μεσογείου για τους κατοίκους της Λέσβου από τον Δήμαρχο Λέσβου, κ. Σπύρο Γαληνό, και κατάθεση προς ψήφιση της διακήρυξης για την καταπολέμηση των διακινητών.


Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, παρέλαβε σήμερα στο πλαίσιο της 10ης ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Μεσογείου, στο Εθνικό Κοινοβούλιο της Αλβανίας, στα Τίρανα, το ετήσιο βραβείο της Συνέλευσης, εκπροσωπώντας τους κατοίκους της Λέσβου, για την αλληλέγγυα στάση τους και την γενικότερη βοήθειά τους προς τους πρόσφυγες - θύματα της προσφυγικής κρίσης στη Μεσόγειο. 

Κατά την ομιλία του, ο κ. Γαληνός, αφού ευχαρίστησε θερμά την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Μεσογείου, για την ύψιστη αυτή διάκριση προς τον Λεσβιακό Λαό, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: « Δυστυχώς, ακολουθείται η λάθος πολιτική για την επίλυση μιας κατάστασης, η οποία – στην ουσία – δεν αποτελεί πρόβλημα. Το πραγματικό ζητούμενο δεν είναι οι πρόσφυγες αλλά η εξάλειψη  της γενεσιουργού αιτίας του προβλήματος. Δηλαδή, η  άμεση παύση του πολέμου στη Συρία και η ανασυγκρότηση της χώρας. Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη στάση και την πολιτική της, επιτρέπει στους αδίστακτους διακινητές να εκμεταλλεύονται οικονομικά με το χειρότερο τρόπο τους πρόσφυγες και να τους οδηγούν πολλές φορές στο θάνατο. Εφαρμόζοντας όμως την παραπάνω πολιτική, δεν διαπράττεται μόνο έγκλημα κατά της ζωής των προσφύγων, αλλά και κατά των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες καλούνται να καλύψουν το κενό που δημιουργεί η έλλειψη ρεαλιστικής στρατηγικής διαχείρισης του προβλήματος. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργούνται εκτεταμένοι ρατσιστικοί και φασιστικοί πυρήνες, σε όλη την Ευρώπη[…]. Το κλειδί της αποτελεσματικής διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης είναι η καταγραφή των μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία και η απευθείας μετεγκατάστασή τους στις χώρες της Ευρώπης. Αυτό υποστήριζα από την πρώτη στιγμή και συνεχίζω να το πιστεύω ακράδαντα. Είναι η ώρα να υψώσουμε τείχη κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και όχι κατά των προσφύγων, στα μάτια των οποίων τα νησιά μας είναι η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή.

Ο Δήμαρχος, κατέθεσε επίσης την διακήρυξη του Δήμου Λέσβου για την ανάγκη καταπολέμηση του δικτύου των διακινητών που δρουν στα Τουρκικά παράλια, για να υιοθετηθεί ως ψήφισμα από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση Μεσογείου.


ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
(Πρωτοβουλία Δήμου Λέσβου)

Μοιραζόμαστε την κοινή πεποίθηση ότι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε την μεγάλη πρόκληση της διαχείρισης μιας μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστικής κρίσης για την οποία απαιτείται συνέργεια, συνεργασία και κοινή δράση σε όλα τα επίπεδα.
Αναγνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή συντελείται ένα αποτρόπαιο έγκλημα εις βάρος των προσφύγων. Το οργανωμένο αυτό έγκλημα συμπεριλαμβάνει οικονομική εκμετάλλευσή,  καταπάτηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και πράξεις κατά της ανθρώπινης ζωής και παραβιάζουν με το χειρότερο τρόπο την αξία και την αξιοπρέπειά του ανθρώπου. Τα θύματα του εγκλήματος πολλαπλασιάζονται καθημερινά, ανάμεσά τους γυναίκες, παιδιά, βρέφη, ενώ το καρτέλ της διακίνησης κερδίζει δισεκατομμύρια δολάρια από την εκμετάλλευση της ελπίδας και της ανάγκης των προσφύγων για ασφάλεια. Η δράση του δικτύου ξεκινά από την Τουρκία και δεν αποκλείεται να επεκτείνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Πιστεύοντας στην προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της υπέρτατης αξίας της ζωής, ενώνουμε τις φωνές μας δηλώνοντας ξεκάθαρα πως

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ

Για το λόγο αυτό διακηρύσσουμε:
Μπροστά σε αυτή την τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή, καλούμε τις κυβερνήσεις των κρατών του κόσμου να αναλάβουν δράση και να επέμβουν με κάθε μέσο, έχοντας ως στόχο την καταπολέμηση του εγκληματικού δικτύου διακινητών τόσο στην Τουρκία όσο και στις χώρες που αυτό έχει επεκταθεί.
Καλούμε σε δράση το σύνολο της διεθνούς κοινότητας κατά του αδίστακτου δικτύου λαθρεμπόρων. Πρέπει πλέον όλοι να γνωρίζουν πως η αδράνεια μας καθιστά όλους συνυπεύθυνους, ακόμα και συνένοχους σε αυτό το έγκλημα.
Δηλώνουμε την πεποίθησή μας ότι μόνο όταν καταπολεμηθεί αποτελεσματικά το δίκτυο διακινητών θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε με ανθρωπιά και αλληλεγγύη αυτή την κρίση. Πιστεύουμε ότι το αποφασιστικό χτύπημα θα δοθεί μέσω της διεξαγωγής των προσφυγικών καταγραφών στο έδαφος της Τουρκίας και έπειτα την απευθείας αναχώρηση όσων δικαιούνται διεθνούς προστασίας στις χώρες προορισμού. Σε περίπτωση που αυτό δε συμβεί προτείνουμε την δημιουργία ασφαλούς και νόμιμου διαδρόμου προς την Ευρώπη ώστε ο πρόσφυγας να φτάνει με ασφάλεια στη χώρα προορισμού και φιλοξενίας του. Όλες οι χώρες της Ευρώπης θα πρέπει να αναλάβουν όλες μαζί τη διαχείριση αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης αναλαμβάνοντας η κάθε μια το βάρος που της αναλογεί. 
Καλούμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να λάβει υπόψη τις προτάσεις της συγκεκριμένης διακήρυξης και να αναλάβει δράση παίρνοντας μέτρα κατά του παράνομου δικτύου διακινητών     

Ο Δήμαρχος Λέσβου

Σπύρος Γαληνός