Καταγγελία σοκ από μάνες πρόσφυγες: Οι Τούρκοι πήραν τα παιδιά μας στο δρομο για την Λέσβο!

Δεν το χωρά ανθρώπου νους: να παίρνουν από μια μάνα το παιδί της.


Να το έχει βάλει σε κίνδυνο για να το σώσει από τον πόλεμο και να το χάνει μεσοπέλαγα, στο ταξίδι από την Τουρκία στην Ελλάδα. Μανάδες πρόσφυγες που είδαν Τούρκους λιμενικούς να τους αρπάζουν τα παιδιά μέσα απ’ τα χέρια τους. Αυτές είναι οι ιστορίες τους.

Ιστορίες που συγκλονίζουν, που προκαλούν κόμπο στο στομάχι. Πως μπορεί κάποιος να παίρνει ένα παιδί μακριά από τη μάνα του; Ανάμεσα στους πρόσφυγες που έφτασαν την Πέμπτη (18.02.2016) στη Μυτιλήνη ήταν και δυο γυναίκες, η μια έγκυος....

, που κατήγγειλαν στο ελληνικό λιμενικό και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις πως Τούρκοι λιμενικοί τους πήραν τα παιδιά μεσοπέλαγα καθώς βάρκα τους μετέφερε από τις ακτές της Τουρκίας στη Λέσβο.

Οι δυο γυναίκες ήταν ανάμεσα στους πρόσφυγες που περισυνέλεξε νωρίτερα βουλγαρικό σκάφος του Frontex και τους μετέφερε στη Μυτιλήνη. Όλα έγιναν ενώ ακόμη βρίσκονταν στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής, κατήγγειλαν, τους πήρε τα παιδιά τους! Οι καταγγελίες προέρχονται από δυο γυναίκες. Η μια από τις δυο εκτός από τα πέντε παιδιά της έχασε και τον αδερφό της. Και όχι μόνο τους πήραν τα παιδιά, αλλά επιχείρησαν να καταστρέψουν τη βάρκα στην οποία βρίσκονταν για να τους αναγκάσουν να ανέβουν στην τουρκική ακταιωρό.

«Το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής πήρε τα παιδιά και άλλους επιβαίνοντες στη βάρκα. Κάποιοι από τη βάρκα αντιστάθηκαν. Δε θέλαμε να γυρίσουμε στην Τουρκία. Τότε οι Τούρκοι λιμενικοί προσπάθησαν να καταστρέψουν τη βάρκα για να υποχρεώσουν τους επιβαίνοντες να ανεβούν στην ακταιωρό. Ο οδηγός της βάρκας άνοιξε τη μηχανή και απομακρυνθήκαμε. Η ακταιωρός δε μας κυνήγησε και καταφέραμε να ξεφύγουμε. Σε λίγη ώρα μας έσωσε το ελληνικό σκάφος και μας μετέφερε στη Μυτιλήνη» λέει ο Ομαρ Σιντού, πρόσφυγας από τη Συρία περιγράφοντας τη δραματική ιστορία.

Η μια από τις δυο μάνες που έχασαν τα παιδιά τους, ταξίδευε με τα πέντε παιδιά της και τον αδελφό της με προορισμό να συναντήσει τον άντρα της στη Γερμανία. Απαρηγόρητη έκλαιγε όταν έφτασε στο λιμάνι της Μυτιλήνης ζητώντας βοήθεια από μέλη του ΟΗΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες ενημερώθηκε ότι τόσο τα παιδιά της όσο και ο αδελφός της μεταφέρονται ήδη σε στρατόπεδο προσφύγων στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και η δεύτερη μητέρα της οποία τα δύο παιδιά βρίσκονται επίσης στην Τουρκία. Η έγκυος γυναίκα, μαζί με τον άντρα της μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της υπόθεσης έχει επιληφθεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Στελέχη της οποίας στη Μυτιλήνη συγκεντρώνουν τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες επανένωσης των οικογενειών. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως τρία περιστατικά προσφύγων μεταφέρθηκαν σήμερα στο νοσοκομείο. Ένας άντρας με κρυοπαγήματα στα πόδια, μία γυναίκα έγκυος και ένα παιδί με αναπηρία.