Κραυγές αγωνίας- Γκρεμίζεται ο τουρισμός στην Λέσβο- Ανακοίνωση του Φορέα Τουρισμού Μολυβου με στοιχεία

Για επαπειλούμενη καταστροφή μιας από τις βαριές βιομηχανίες της Λέσβου, του τουρισμού, ως επίπτωση του μεταναστευτικού κάνουν λόγο φορείς του νησιού


Για επαπειλούμενη καταστροφή μιας από τις βαριές βιομηχανίες της Λέσβου, του τουρισμού, κάνει λόγο, με σημερινή ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή Επαγγελματιών και Δημοτών Μολύβου - Πέτρας και ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου. Κι αυτό, όπως τονίζεται, ως επίπτωση του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από τα 25 αεροσκάφη την εβδομάδα το 2015, με σύνολο διαθέσιμων θέσεων 4493 ανά εβδομάδα και σύνολο αφίξεων για τη Λέσβο 75.764 επισκεπτών, μέχρι αυτή την στιγμή μένουν στο νησί 10 αεροσκάφη (από τα οποία για το ένα της Σλοβενίας προβλέπεται ακύρωση), με σύνολο διαθέσιμων θέσεων 1546 (μαζί με της Σλοβενίας) ανά εβδομάδα. Όπως σημειώνεται, τα περισσότερα από τα εναπομείναντα αεροπλάνα προγραμματίζουν προσέγγιση και σε άλλο προορισμό, με αποτέλεσμα να μοιράζονται οι επιβάτες, άρα δεν θα έρχονται όλοι στη Λέσβο. "Τέσσερις τουριστικές αγορές που επενδύσαμε τα τελευταία χρόνια, αυτές της Σουηδίας, της Φιλανδίας, της Τσεχίας και της Πολωνίας χάνονται τελείως και δεν πετάει κανένα αεροσκάφος από εκεί" τονίζεται και σημειώνεται πως "ακόμη και αν αντιστραφεί το κλίμα και οι διαθέσιμες θέσεις που υπάρχουν, αν όλα τα αεροσκάφη που θα έρθουν έχουν 100% πληρότητα δεν θα ξεπεράσουν τις 25.000 για όλη τη σεζόν γιατί δεν υπάρχουν άλλες πτήσεις και ήδη το πρόγραμμα για το 2016 έχει κλείσει". Η Συντονιστική Επιτροπή Επαγγελματιών και Δημοτών Μολύβου - Πέτρας και ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου απευθύνουν έκκληση στην Περιφερειάρχη, στον Δήμαρχο, και στους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς του νησιού και τους καλούν "σε μια κοινή προσπάθεια για τη δημιουργία άμεσα ενός συντονιστικού οργάνου που θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να διασωθεί ό,τι μπορεί να διασωθεί τουριστικά ώστε να υπάρξει ένας επανασχεδιασμός για το μέλλον". Παράλληλα υποστηρίζουν πως μετά τη δημιουργία του συντονιστικού οργάνου "είναι άμεση ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες για συνεργασία με όλα τα νησιά που πλήττονται από τη μεταναστευτική κρίση για κοινή δράση στη διεκδίκηση αιτημάτων".



Αναλυτικά η ανακοίνωση:

ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΑΜΕΣΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΛΩΝ

Από το περασμένο φθινόπωρο η συντονιστική επιτροπή Μολύβου –Πέτρας ενημερώνει συνεχώς και αδιαλείπτως  όλους τους φορείς για την διαφαινόμενη επίπτωση στην οικονομία του νησιού του μεταναστευτικού- προσφυγικού προβλήματος.

Οι τραγικές επιπτώσεις στον τουρισμό καταγράφονται ήδη σε μεγέθη που σπρώχνουν την τοπική νησιωτική μας οικονομία δεκαετίες πίσω μέσα σε συνθήκες  οικονομικής κρίσης και ασφυξίας της χώρας μας.

Από τα 25 αεροσκάφη την εβδομάδα το 2015 με σύνολο διαθέσιμων θέσεων 4493 ανά εβδομάδα και σύνολο αφίξεων για την Λέσβο 75.764 επισκεπτών μέχρι αυτή την στιγμή μένουν στο νησί  10 αεροσκάφη (από τα οποία για το 1 της Σλοβενίας προβλέπεται ακύρωση) με σύνολο διαθέσιμων θέσεων 1546 (μαζί με της Σλοβενίας) ανά εβδομάδα. Να σημειώσουμε ότι τα περισσότερα από τα εναπομείναντα αεροπλάνα προγραμματίζουν προσέγγιση και σε άλλο προορισμό, με αποτέλεσμα να μοιράζονται οι επιβάτες, άρα δεν θα έρχονται όλοι στην Λέσβο.
Τέσσερις τουριστικές αγορές που επενδύσαμε τα τελευταία χρόνια αυτές της Σουηδίας, της Φιλανδίας, της Τσεχίας και Πολωνίας χάνονται τελείως και δεν πετάει κανένα αεροσκάφος από εκεί.
Για αυτές τις διαθέσιμες θέσεις που έχουμε αυτή την στιγμή τις 1546 ανά εβδομάδα ή περίπου 25.000 θέσεις για το 2016 ( γιατί κάποιες πτήσεις συρρικνώνουν το πρόγραμμα και κάποιες γίνονται με άλλα νησιά) υπάρχει μείωση κρατήσεων 70% που αντιστοιχεί περίπου γύρω 7.500 άτομα την σεζόν. Ακόμη και αν αντιστραφεί το κλίμα και οι διαθέσιμες θέσεις που υπάρχουν αν όλα τα αεροσκάφη που θα έρθουν έχουν 100% πληρότητα δεν θα ξεπεράσουν τις 25000 για όλη την σεζόν γιατί δεν υπάρχουν άλλες πτήσεις και ήδη το πρόγραμμα για το 2016 έχει κλείσει.


Από την αρχή της προσφυγικής κρίσης σε όλα τα νησιά που είχαν παρόμοια προβλήματα δημιουργήθηκαν συντονιστικά όργανα με την συνεργασία Περιφέρειας, Δήμων και Φορέων που έχουν άμεση σχέση με τον τουρισμό και από κοινού διαχειρίζονται το μεταναστευτικό ζήτημα και σχεδιάζουν την επόμενη μέρα και ήδη παρά τις επιπτώσεις που έχουν είναι σε καλύτερη αφετηρία από εμάς ενόψει της τουριστικής σεζόν.

Αυτή την ύστατη στιγμή, πριν καταστραφούμε ολοσχερώς, απευθύνουμε έκκληση στην Περιφερειάρχη, στον Δήμαρχο, και στους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς του νησιού και τους καλούμε σε μια κοινή προσπάθεια για την δημιουργία άμεσα ενός συντονιστικού οργάνου που θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να διασώσουμε ότι μπορεί να διασωθεί τουριστικά ώστε να υπάρξει ένας επανασχεδιασμός για το μέλλον.

Ο τόπος έχει άμεση ανάγκη ενός συνολικού συντονισμού με το σύνολο των εμπλεκομένων παραγόντων του και όχι με  μεμονωμένες κινήσεις, αποκλεισμούς και ατομικές επιλογές, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την διαχείριση του μεταναστευτικού και τα οποία  επηρεάζουν την κοινωνική και οικονομική ζωή όλων μας.

Παράλληλα μετά την δημιουργία του συντονιστικού οργάνου είναι άμεση ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες για συνεργασία με όλα τα νησιά που πλήττονται από την μεταναστευτική κρίση για κοινή δράση στην διεκδίκηση αιτημάτων.

Όλοι μαζί είναι ανάγκη να σκύψουμε με προσοχή στα ζητήματα που έχουμε θέσει εδώ και καιρό, ώστε με συνεργασία και υπευθυνότητα να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα για τους κατοίκους του νησιού μας και το μέλλον όλων μας.

Συντονιστική Επιτροπή Επαγγελματιών – Δημοτών Μολύβου – Πέτρας

Φορέας Τουρισμού Μολύβου