Έως και σε 10 δόσεις η πληρωμή των εκκαθαριστικών του 2016

Την επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης των φορολογικών επιβαρύνσεων, που θα προκύψουν από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, μελετά του υπουργείο Οικονομικών.


Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι να δώσει «ανάσα» στους φορολογουμένους, μειώνοντας τα ποσά των δόσεων, που θα κληθούν να καταβάλουν.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ναυτεμπορική», η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ προτίθεται να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους φορολογούμενους λάβουν φέτος χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα, μετά την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, να εξοφλήσουν τα συνολικά ποσά των οφειλών τους σε 8, 9 ή ακόμη και σε 10 μηνιαίες δόσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, οι μηνιαίες δόσεις θα είναι πέντε, θα αρχίζουν το Μάιο και θα τελειώνουν το Δεκέμβριο.

Στη νομοθετική ρύθμιση θα ορίζεται ότι το συνολικό ποσό οφειλών που αναγράφεται στο χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα μπορεί να εξοφληθεί σε μηνιαίες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων λήγει στο τέλος του επόμενου μήνα από την βεβαίωση του ποσού (την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα που έπεται της έκδοσης του εκκαθαριστικού) και η τελευταία στις 30 Δεκεμβρίου 2016. Δηλαδή ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα είναι ίσος με τον αριθμό των μηνών που θα απομένουν από το τέλος του μήνα εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσης μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στο φετινό εκκαθαριστικό της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος θα βεβαιωθούν έως και τέσσερις διαφορετικοί φόροι: ο φόρος εισοδήματος, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για όσους θα έχουν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα έτους 2015 μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ, το τέλος επιτηδεύματος για όσους κατά τη διάρκεια του 2015 άσκησαν ατομικά επιχειρηματικές δραστηριότητες και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης για όσους κατείχαν κατά τη διάρκεια του 2015 ΙΧ αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, πισίνες ή και σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων

Πηγη newpost.gr αναδημοσίευση: airetos.gr