Πολλές οι παραβάσεις σε καταυλισμούς προσφύγων που λειτουργούν οι ΜΚΟ στην Λέσβο

Χωρίς τις απαιτούμενες άδειες αλλά και με αρκετές παραβάσεις λειτουργούν οι καταυλισμοί για πρόσφυγες που έχουν στηθεί από μη Κυβερνητικές οργανώσεις στη βόρεια Λέσβο αλλά και αλλού σύμφωνα με τη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Λέσβου


Σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ μετά από αυτοψίες που έχουν πραγματοποιηθεί διαπιστώθηκε ότι το σύνολο των κατασκευών που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή μεταξύ Σκάλας Συκαμνιάς και Μολύβου και χρησιμοποιούνται για την υποδοχή προσφύγων είναι αυθαίρετες.

Δεν αποτελούν μάλιστα εξαίρεση καταυλισμοί που έχουν δημιουργηθεί από μεγάλες ΜΚΟ για τους οποίους έχουν ξοδευτεί και πολλά χρήματα.

Σύμφωνα πάντα με το ραδιοφωνικό σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να βεβαιωθούν πρόστιμα στους παραβάτες, ενώ έχουν ενημερωθεί και άλλες υπηρεσίες, όπως η Κτηματική Υπηρεσία για να εξετάσουν παραβάσεις που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις προηγούμενες ημέρες διαβιβάστηκε αίτημα από την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου προς τη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Λέσβου, προκειμένου να ελεγχθούν οι κατασκευές για την υποδοχή των προσφύγων στην περιοχή Σκάλας Συκαμνιάς και Μολύβου.

Σε περισσότερες από 10 περιπτώσεις οι έλεγχοι της πολεοδομίας έδειξαν πως δεν υπήρχαν οι απαιτούμενες άδειες για τις εγκαταστάσεις που έχουν αναπτυχθεί, ενώ δεν υπάρχει έστω ένα αίτημα από ΜΚΟ για αδειοδότηση όλων αυτών των εγκαταστάσεων. Ας σημειωθεί ότι πολλές από αυτές τις παρεμβάσεις δεν περιορίζονται σε πρόχειρες κατασκευές και αφορούν στη δημιουργία βόθρων, βαριές χωματουργικές εργασίες και κατασκευές οικίσκων οι οποίες εμπίπτουν στις διατάξεις της πολεοδομικής νομοθεσίας.

Η πολεοδομία πάντως δεν είναι η μόνη υπηρεσία που εμπλέκεται στην υπόθεση. Ήδη έχουν ενημερωθεί η Δασική Υπηρεσία αλλά και η Κτηματική Υπηρεσία. Από την τελευταία αναμένεται να εξεταστούν περιπτώσεις καταπάτησης αιγιαλού ιδιαίτερα στην περιοχή του Μολύβου.


Για το θέμα της συμπεριφοράς των ΜΚΟ στο νησί υπήρξε πρόσφατα επιστολή διαμαρτυρίας προς το Δήμο Λέσβου από το Φορέα Τουρισμού Μολύβου και άλλους φορείς της περιοχής. Σε απαντητική του επιστολή ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός συνιστά ψυχραιμία και αναφέρει πως τα μεμονωμένα περιστατικά δεν πρέπει να αμαυρώσουν την εικόνα της προσφοράς και της αλληλεγγύης που έχουν δείξει οι ενεργοί πολίτες. Αναφορικά με τις αυθαιρεσίες που καταγγέλθηκαν ο Δήμαρχος Λέσβου τόνισε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους και ό,τι έρχεται στην αντίληψη του Δήμου θα καταγγέλλεται, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν.