Διήμερο Festival “Ο Άγιος Βαλεντίνος … της Μυτιλήνης 2016” με γαμους και μεγάλη συναυλία του Γιώργου Νταλαρα

Η Οργανωτική Επιτροπή του Διήμερου Festival “Ο Άγιος Βαλεντίνος … της Μυτιλήνης 2016”, ανακοινώνει τον εορτασμό με κάθε λαμπρότητα της εορτής του Αγίου Βαλεντίνου, τα λείψανα του οποίου ως γνωστόν βρίσκονται και φυλάσσονται στον καθολικό ναό της Μεταστάσεως Θεοτόκου στη Μυτιλήνη.

Με την ευκαιρία του εορτασμού αυτού, στις 13 & 14 Φεβρουαρίου 2016 στη  Λέσβο του ρομαντισμού, της ποίησης, της ομορφιάς και του έρωτα, η Οργανωτική Επιτροπή, προσκαλεί:

όλα όσα ζευγάρια από κάθε τόπο επιθυμούν να παντρευτούν στην “πρωτεύουσα” της αλληλεγγύης και της αγάπης, να έλθουν προκειμένου, σε μία ομαδική γαμήλια τελετή, να τελέσουν τους γάμους τους στη Μυτιλήνη, και

τα ζευγάρια από όλη τη χώρα, που γιορτάζουν τον Αργυρό, το Χρυσό και τον Αδαμάντινο Ιωβηλαίο – μακροβιότερο γάμο (25, 50 και πέραν των 50 χρόνων έγγαμου βίου, αντίστοιχα), να συμμετέχουν στον πανελλήνιο διαγωνισμό επιλογής τριών ζευγαριών – νικητών, που προσκεκλημένα θα φιλοξενηθούν στη Μυτιλήνη (δωρεάν εισιτήρια ταξιδιού, διαμονή τριών διανυκτερεύσεων, διατροφή και ξεναγήσεις), προκειμένου να τιμηθούν. Στο διαγωνισμό, μπορούν να λάβουν μέρος, ζευγάρια που έχουν παντρευτεί τα έτη 1991 (Αργυρός Ιωβηλαίος), 1966 (Χρυσός Ιωβηλαίος), καθώς και ζευγάρια που έχουν παντρευτεί πριν το 1966 (Αδαμάντινος Ιωβηλαίος – μακροβιότερος γάμος). Τα τρία ζευγάρια που θα επιλεγούν, θα είναι: α) αυτό, του οποίου ο γάμος έχει τελεστεί την ίδια ή την πλησιέστερη με τη 14η Φεβρουαρίου 1991 ημερομηνία, β) αυτό, του οποίου ο γάμος έχει τελεστεί την ίδια ή την πλησιέστερη με τη 14η Φεβρουαρίου 1966 ημερομηνία, και γ) αυτό, με το μακροβιότερο γάμο.       

Στο πλαίσιο του εορτασμού του Αγίου Βαλεντίνου στη Μυτιλήνη, έχουν προγραμματιστεί πολλές θρησκευτικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, όπως:    

Την παραμονή του Αγίου Βαλεντίνου (Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 12 το μεσημέρι), στην αγορά της πόλης και μέσα σε ένα διαμορφωμένο εορταστικό περίγυρο - πανηγυρικό σκηνικό, θα διαδραματιστούν διάφορα καλλιτεχνικά δρώμενα, με αναφορά στις γαμήλιες τελετές και τον έρωτα. Με αρκετές εκπλήξεις για όλα τα ερωτευμένα ζευγάρια κάθε ηλικίας, θα δημιουργηθεί μια μοναδική γιορτινή ατμόσφαιρα, για μικρούς και μεγάλους.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας (ώρα 6 μ.μ.), στον Καθολικό Ναό Μεταστάσεως Θεοτόκου (Φραγκοκκλησιά), χoροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Νάξου, Τήνου, Άνδρου, Μυκόνου και Μητροπολίτη παντός Αιγαίου κ. Νικολάου, θα τελεστεί ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός. Μετά το πέρας της Ακολουθίας του Εσπερινού, θα ακολουθήσει κατανυκτική λιτάνευση των λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου, με κάθε τιμή στο κέντρο της πόλης.   

Το βράδυ της ίδιας μέρας, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης (ώρα 8.30 μ.μ.), θα πραγματοποιηθεί “συναυλία αγάπης” με ερωτικά τραγούδια και χορούς latin, tango, vals, κ.α. Παράλληλα, θα υπάρχει έκθεση ζαχαροπλαστών, με παρουσίαση του πατροπαράδοτου “γεμάτου”, που στη Λέσβο αποτελεί το γλύκισμα των αρραβώνων, του γάμου και της αγάπης, ενώ στο κοινό θα προσφερθούν μπουκέτα από “κατμέρια” (μοσχομυριστά ζουμπούλια, τα κατεξοχήν λουλούδια της εποχής στη Λέσβο). Από το Δήμαρχο Λέσβου, θα τιμηθούν τα τρία ζευγάρια – νικητές του διαγωνισμού, που προσκεκλημένα θα έρθουν στη Μυτιλήνη για να γιορτάσουν τον Αργυρό, το Χρυσό και τον Αδαμάντινο Ιωβηλαίο – μακροβιότερο γάμο (25, 50 και πέραν των 50 χρόνων, αρμονικού και ευτυχισμένου έγγαμου βίου αντίστοιχα).      

Ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου (Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2016, ώρα 11 π.μ.), στον Καθολικό Ναό Μεταστάσεως Θεοτόκου (Φραγκοκκλησιά), θα τελεστεί πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και κοπή της βασιλόπιτας της Ενορίας, στον προαύλιο χώρο του ναού. Στη συνέχεια τα μελλόνυμφα ζευγάρια, θα ξεναγηθούν στα σπουδαιότερα αξιοθέατα και ιστορικά μνημεία.       

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου (ώρα 6 μ.μ.), θα πραγματοποιηθεί η ομαδική γαμήλια τελετή όλων των ζευγαριών, από το Δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό. Θα ακολουθήσει η κοπή της γαμήλιας τούρτας. Στους νεόνυμφους, θα χορηγηθούν ειδικά αναμνηστικά διπλώματα και πλακέτες, ενώ όλοι οι συνοδοί των ζευγαριών, θα κεραστούν με το “γεμάτο”, το γλύκισμα του “Αγίου Βαλεντίνου … της Μυτιλήνης”.  Όσα ζευγάρια επιθυμούν, θα έχουν τη δυνατότητα να τελέσουν και θρησκευτικό γάμο (ορθόδοξο ή καθολικό).

Το βράδυ στις 8.30 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία με τον κορυφαίο Έλληνα καλλιτέχνη Γιώργο Νταλάρα. Τιμής ένεκεν προσκεκλημένοι, όλα τα νεόνυμφα ζευγάρια που θα τελέσουν τους γάμους τους στη Μυτιλήνη και τα τρία ζευγάρια – νικητές του διαγωνισμού.  

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, τόσο για την ομαδική γαμήλια τελετή, όσο και για το διαγωνισμό, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν το αργότερο μέχρι 10 Φεβρουαρίου 2016, με: a) τα κεντρικά γραφεία του Δήμου Λέσβου, τηλ. 22510 37045 & 6937 476075, email:


ethel.genia@hotmail.com, και β) τη Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης, τηλ. 22510 22143 & 6973 004872, email: syndesmos1954@otenet.gr  


Συνδιοργάνωση – συμμετέχοντες φορείς  στην Οργανωτική Επιτροπή: 

Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού, Αθλητισμού & Τουρισμού, Δήμου Λέσβου.  

Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής.
Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης, Δήμου Λέσβου
Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Τουρισμού, Δήμου Λέσβου
Αντιδημαρχία Εθελοντισμού & Νέας Γενιάς, Δήμου Λέσβου
Τοπικό Συμβούλιο Νέων, Δήμου Λέσβου     
Επιμελητήριο Λέσβου    
Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης
Ένωση Τουριστικών & Ναυτικών Πρακτόρων Λέσβου
Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου
Εθελοντές – δημότες Μυτιλήνης