Ακίνητα: Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν από τις νέες αντικειμενικές-Δείτε τις νέες αντικειμενικές αξίες στην Λέσβο

Μειώσεις στις τιμές ζώνης από 9% έως και 20% προβλέπει η υπουργική απόφαση για τις αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του "Βήματος"


Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η υπουργική απόφαση για τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και θα περιλαμβάνει τριάντα δύο κλιμάκια και μειώσεις σχεδόν στο σύνολο των των τιμών ζώνης σε ολόκληρη την επικράτεια από 5% έως 21%, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής».

Οι νέες τιμές ζώνης θα ισχύσουν αναδρομικά από τον Μάιο του 2015 και βάσει αυτών θα υπολογιστεί ο νέος ΕΝΦΙΑ του 2016. Ο ΕΝΦΙΑ του 2015 δεν αλλάζει καθώς υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν την 1η Ιανουαρίου 2015. Όπως υπενθυμίζει η εφημερίδα, τελευταία φορά που άλλαξαν οι αντικειμενικές αξίες ήταν τον Μάρτιο του 2007.  Ωστόσο, προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να εξασφαλίσει για το 2016 έσοδα ύψους 2,65 ευρώ, όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός, θεωρείται δεδομένο πως θα αυξηθούν οι συντελεστές ΕΝΦΙΑ σε αρκετές περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τους πίνακες που δημοσιεύει «Το Βήμα», τις μεγαλύτερες μειώσεις θα απολαύσουν όσοι έχουν ακίνητα σε περιοχές με τιμές ζώνης από 1000 ευρώ έως 3000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Οι ζώνες παραμένουν ίδιες, αυτό που αλλάζει είναι η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με την περιοχή.

Οι νέες τιμές πρόκειται πάντως να επηρεάσουν πολλούς φόρους και επιδόματα που συνδέονται με τις αντικειμενικές ή με τον τεκμαρτό προσδιορισμό εισοδήματος, που βασίζεται και αυτός στις τιμές ζώνης της Εφορίας.

Τα επιδόματα που «χάνουν» χιλιάδες πολίτες λόγω αντικειμενικών αξιών είναι μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, η επιδότηση ενοικίου, η κάρτα σίτισης, το δωρεάν ρεύμα, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οικογενειακό επίδομα, το φοιτητικό επίδομα, η απαλλαγή 50% από τον ΕΝΦΙΑ.

Παράλληλα, οι φόροι που αυξάνονται λόγω αντικειμενικών αξιών είναι ο ΕΝΔΙΑ για κάθε ακίνητο και συμπληρωματικός φόρος, το τεκμήριο κατοικίας ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή και κατ' επέκταση το τεκμαρτό εισόδημα, τα Τέλη Ακίνητης Περιουσίας μέσω ΔΕΗ, οι φόροι μεταβίβασης, κληρονομιάς, δωρεάς, γονικών παροχών, το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο, πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης ή ρύθμισης αυθαιρέτων, κ. ά.

Καθώς οι νέες αντικειμενικές αξίες έχουν αναδρομική ισχύ θα υπάρξει πρόβλεψη να επανυπολογιστούν οι φόροι μεταβίβασης, γονικών παροχών ή κληρονομιών καθώς και τα δημοτικά τέλη που πληρώνονται μέσω ΔΕΗ. Κανονικά θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί και το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης καθώς ένα από τα κριτήρια είναι η αντικειμενική αξία των ακινήτων των δικαιούχων.

Πηγη news.gr


Οι νέες αντικειμενικές στην Λέσβο