Σύστημα υποκλοπών είχε στήσει Ισπανός μέλος ΜΚΟ στη βόρεια Λέσβο

Εργαζόταν σε ΜΚΟ και είχε εγκαταστήσει τον «κοριό» για ραδιοσυχνότητες στο αυτοκίνητο του


Δικογραφία για παράβαση του νόμου περί ραδιοσυχνοτήτων σχηματίσθηκε σήμερα σε βάρος 40χρονου Ισπανού εργαζομένου σε μη Κυβερνητική Οργάνωση που δραστηριοποιείται σε ζητήματα υποδοχής και περίθαλψης προσφύγων και μεταναστών στη βόρεια Λέσβο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Αστυνομικοί κατά τον έλεγχο του παραπάνω αυτοκινήτου στην περιοχή της Εφταλούς, διαπίστωσαν ότι είχε εγκατασταθεί σε αυτό κεραία ραδιοσυχνοτήτων και άλλοι σχετικοί εξοπλισμοί. Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης διατάχθηκε πραγματογνωμοσύνη προκειμένου να εξετασθούν οι λόγοι της συγκεκριμένης λειτουργίας.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας:

Χθες (13-01-2016) το μεσημέρι, σχηματίστηκε δικογραφία από τον Αστυνομικό Σταθμό Μήθυμνας της Λέσβου, σε βάρος ενός υπηκόου Ισπανίας ηλικίας 40 ετών, για παράβαση της νομοθεσίας «περί ραδιοσυχνοτήτων».

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου, διαπιστώθηκε ότι ο 40χρονος είχε εγκαταστήσει, σε Ι.Χ. φορτηγό αυτοκίνητο στην περιοχή της Εφταλούς, κεραία ραδιοσυχνοτήτων και λοιπό ραδιοεξοπλισμό, χωρίς άδεια από την αρμόδια Αρχή.


Η κεραία και ο εξοπλισμός κατασχέθηκαν, ενώ από  τον Αστυνομικό Σταθμό Μήθυμνας διενεργείται προανάκριση.

Στο μεταξύ, σε 24ωρη βάση συνεχίζονται από την Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με την Frontex οι έλεγχοι μη κυβερνητικών οργανώσεων και μεμονωμένων εθελοντών που δραστηριοποιούνται στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Όπως είχε αποκαλύψει το ΑΠΕ-ΜΠΕ στις 8 Ιανουαρίου, οι έλεγχοι πραγματοποιούνται σε σημεία απόβασης μεταναστών και προσφύγων. «Στόχος», επανέλαβε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αστυνομική πηγή, «είναι να ελεγχθούν όσοι κλέβουν αντικείμενα των προσφύγων ή βάρκες και μηχανές, αλλά και να τονισθεί η παρουσία της Αστυνομίας».

Κατά τους ελέγχους ζητείται επίσης από όσους επιχειρούν στις ακτές, η αστυνομική τους ταυτότητα και το ποια οργάνωση εκπροσωπούν, αν κάτι τέτοιο συμβαίνει. Φυσικά στη συνέχεια ελέγχεται και το αν η συγκεκριμένη οργάνωση είναι διαπιστευμένη. «Η όλη διαδικασία αν όλα είναι εντάξει, θα σταματά εκεί», τονίσθηκε χαρακτηριστικά, ενώ όπως επισημάνθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «αυτό που πρέπει να γίνει είναι η εμπέδωση κλίματος ασφαλείας σε όλους τους κατοίκους των νησιών. Τον τελευταίο καιρό αυτό το κλίμα έχει διασαλευτεί από όσα λέγονται και γράφονται γύρω από τους εκατοντάδες εργαζόμενους σε ΜΚΟ και άλλους εθελοντές, που επιχειρούν ανεξέλεγκτα παρεμβαίνοντας σε θέματα διαχείρισης προσφυγικών ροών».