Χωρίς ιατροδικαστή πολλοί νομοί της χώρας….και η Λεσβος μέσα σε αυτούς

Χωρίς ιατροδικαστή πολλοί νομοί της χώρας


Την άμεση στελέχωση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας για την εύρυθμη λειτουργία της σε όλη τη χώρα και την εξάλειψη των μεγάλων προβλημάτων που διαπιστώνονται από τις ελλείψεις, ζητά ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας ,  Κώστας Αγοραστός , με επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς Υγείας , Ανδρέα Ξανθό και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων , Νίκο Παρασκευόπουλο.

Στην επιστολή του , επισημαίνει ότι « οι σοβαρές ελλείψεις που παρατηρούνται στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας προκαλούν τεράστια ταλαιπωρία και βάζουν σε επιπρόσθετες περιπέτειες ανθρώπους που ήδη βρίσκονται σε δυσμενή κατάσταση αφού έχουν χάσει κάποιον οικείο τους».

Όπως αναφέρει , « συνολικά σήμερα υπηρετούν σε όλη τη χώρα μόλις 30 ιατροδικαστές κι αυτοί κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ενδεικτικό του μεγέθους προβλήματος με το οποίο έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι δεκάδες πολίτες, είναι το γεγονός πως υπάρχουν Περιφέρειες με μόλις έναν ιατροδικαστή (Ηπείρου) ή και με δύο ιατροδικαστές (Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Νότιο Αιγαίο)».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΝΠΕ , «η κατάσταση δε, είναι ακόμη χειρότερη σε περιοχές όπου δεν υπάρχει ιατροδικαστής, μεταξύ των οποίων μεγάλες πόλεις όπως ο Βόλος, η Χαλκίδα, η Άρτα, η Καβάλα αλλά και νησιά με σημαντικό πληθυσμό όπως η Σάμος, η Χίος και η Μυτιλήνη».
Κατά τον κ. Αγοραστό , « το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι συγγενείς και οικείοι των θανόντων αλλά και ανθρώπων που έχουν βιώσει μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση (ξυλοδαρμό, βιασμό κλπ), είναι αφενός η τεράστια ταλαιπωρία και ψυχική επιβάρυνση αλλά και η οικονομική αιμορραγία αφού η σορός ή το άτομο που πρέπει να τύχει ιατροδικαστικής εξέτασης πρέπει να μετακινηθούν ακόμη και εκατοντάδες χιλιόμετρα. Σε άλλες περιπτώσεις, συγγενείς χρειάστηκε να περιμένουν ακόμη και αρκετές ημέρες προκειμένου να θάψουν τη σορό οικείου τους προσώπου, αφού δεν μπορούσε να βρεθεί ιατροδικαστής σε κοντινή απόσταση.

Είναι ευκόλως αντιληπτό πως η λειτουργία σε εικοσιτετράωρη βάση, ιατροδικαστικής υπηρεσίας σε κάθε νομό αποτελεί αδήριτη ανάγκη.

Είμαι βέβαιος πως θα αναλάβετε άμεσα τις πρωτοβουλίες που χρειάζονται για την επίλυση αυτού του τόσο σοβαρού και χρόνιου προβλήματος. Γιατί ο πολιτισμός μίας προοδευτικής συντεταγμένης κοινωνίας αποτυπώνεται κατ’ αρχάς στο πως αντιμετωπίζει τις δύο σημαντικότερες στιγμές της ανθρώπινης φύσης, τη γέννηση και το θάνατο».

Πηγη newsta.gr