Απάντηση χωρίς «απαντήσεις» του Δημάρχου Λέσβου στην συντονιστική επιτροπή Πέτρας-Μολυβου για το μεταναστευτικό

Θέμα: Εξεύρεση λύσεων για το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα


Αξιότιμοι Κύριοι/Κυρίες,

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να επανέλθω και να απαντήσω στα ζητήματα που εγείρετε στην από 11/01/2016 επιστολή σας σχετικά  με την διαχείριση και την εξεύρεση λύσεων για την προσφυγική κρίση.

Αρχικά, θα ήθελα να τονίσω πως ο Δήμος Λέσβου, αναγκάστηκε να διαχειριστεί μια κρίση που δεν επέλεξε και ήταν πέρα από την αρμοδιότητά του, με μόνο γνώμονα την προστασία της τοπικής κοινωνίας και το ανθρωπιστικό μας καθήκον. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, επιχειρήσαμε να αρθούμε στο ύψος το περιστάσεων και να δράσουμε πάνω από τυπικές αρμοδιότητες και διαδικασίες για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε μια κρίση. Σε αυτή μας την προσπάθεια, επιλέξαμε την ενεργό δράση και την ένταξή μας στο μέρος της λύσης και όχι στην ατελέσφορη αντίδραση, ενώ παράλληλα ξεκινήσαμε ενέργειες για την προστασία όλων των τομέων της οικονομικής δραστηριότητας και ειδικότερα για τον τουρισμό.

Με αλλεπάλληλες προσωπικές μου παρεμβάσεις, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, διατηρήθηκε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τις εταιρείες κρουαζιέρας, οι οποίες σκόπευαν να ακυρώσουν τις προσεγγίσεις τους το προηγούμενο καλοκαίρι. Παράλληλα, ξεκινήσαμε σειρά επαφών με Τουρκικές αρχές και επιχειρηματίες, ώστε να βρεθεί κοινός τόπος συνεργασίας αλλά και νέες προοπτικές για τους Τούρκους επισκέπτες. Καταφέραμε, μάλιστα, σε επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, κ. Κώστα Αστυρακάκη, την απευθείας αεροπορική σύνδεση της Λέσβου με την Κωνσταντινούπολή, μια πόλη 14 εκατομμυρίων κατοίκων, σύνδεση η οποία ξεκινά μέσα στους επόμενους μήνες. Μέσα στο ίδιο πλαίσιο φιλοξενήσαμε στη Λέσβο, Τούρκους δημοσιογράφους και τουριστικούς πράκτορες, ενώ παράλληλα, επιδιώξαμε και δρομολογήσαμε να είναι η Μυτιλήνη, ενδιάμεσος σταθμός στην αεροπορική σύνδεση, Θεσσαλονίκης – Σμύρνης. Επίσης, αναγνωρίζοντας εξ’ αρχής, τις διεθνείς συγκυρίες, ανοίξαμε δρόμους στην τεράστια Ρωσική αγορά, και προχωρούμε με γοργά βήματα τις διαδικασίες αδελφοποίησης με την Ρωσική πόλη Καλίνινγκραντ, φιλοξενώντας, παράλληλα και Ρώσους δημοσιογράφους. Ο Δήμος Λέσβου, είναι ο πρώτος Δήμος σε όλη την Ελλάδα που έσπευσε να αξιοποιήσει το έτος Ελληνορωσικής Φιλίας, που είναι η χρονιά που διανύουμε, δηλαδή το 2016. Όλα τα παραπάνω ξεκίνησαν πριν ακόμα ενταθούν οι προσφυγικές ροές και τη στιγμή που παράλληλα έπρεπε να διαχειριστούμε με ίδιες δυνάμεις τα μεγάλα και καθημερινά προβλήματα που προέκυπταν από την κρίση. Συνεπώς, αν μη τι άλλο , ο Δήμος Λέσβου επικεντρώθηκε από την αρχή τόσο στην στήριξη της τοπικής κοινωνίας, όσο και στην παροχή βοήθειας στους διωκόμενους πρόσφυγες.

Σε καμία, όμως, περίπτωση δεν αρκεστήκαμε σε αυτές τις δράσεις. Στόχος μας ήταν και είναι να εφαρμόσουμε το όραμά μας για τη Λέσβο της επόμενης μέρας. Γι’ αυτό το λόγο αποφασίσαμε την υποβολή της υποψηφιότητάς μας ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021, για την οποία μέχρι σήμερα θα περίμενε κανείς την έμπρακτη στήριξή σας, όπως έχουν κάνει όλοι οι φορείς, εντός και εκτός νησιού. Παράλληλα, με μια συντονισμένη καμπάνια διεθνοποίησης του ζητήματος, καταφέραμε να πιέσουμε προς μια Ευρωπαϊκή επέμβαση και να αντιστρέψουμε σε μεγάλο βαθμό τις αρνητικές εντυπώσεις των δημοσιευμάτων από διεθνή ΜΜΕ. Συνεπώς, τα φώτα των ΜΜΕ και των διασημοτήτων που καταγγέλλετε έχουν και θετική επίδραση, την οποία παντελώς αγνοείτε. Όταν είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε με ανθρωπιά και αποτελεσματικότητα σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση, όχι μόνο θα αντιστραφεί το κλίμα αλλά θα αποκτήσει και νέα δυναμική η τουριστική κίνηση. Θεωρώ την εξομοίωση της Λέσβου με τη Σπιναλόγκα, τουλάχιστον ατυχή και κατάφορα προσβλητική για όλους. Δεν μπορείτε να συνδέετε το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου, με ένα νησί έκτασης 0,085 τετρ. χλμ, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως λεπροκομείο. Παράλληλα, συνδέετε τη Λέσβο, με μαύρο χρώμα και θάνατο, όταν εμείς αναδεικνύουμε διεθνώς, την ανθρωπιά και τα υψηλά αισθήματα αλληλεγγύης των κατοίκων της, όχι, βέβαια σε μαύρο, αλλά σε κατάλευκο φόντο.

Σε ότι αφορά την δράση των Μ.Κ.Ο. και των εθελοντικών οργανώσεων, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα εξής: Υπεύθυνο για την πιστοποίηση, καταγραφή και έλεγχο των Μ.Κ.Ο. είναι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μαζί με τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Θεωρώ πως δεν υπάρχουν “καλές” και “κακές” Μ.Κ.Ο., αλλά αυτές που κινούνται με βάση τη νομιμότητα και ελέγχονται από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τον συντονισμό, την αποδοτική λειτουργία των εθελοντικών οργανώσεων και τη μείωση των όποιων αρνητικών επιδράσεων. Συμμετέχουμε ανελλιπώς σε εβδομαδιαίες συντονιστικές συναντήσεις, με εκπροσώπους των Μ.Κ.Ο. και σε συνεργασία με την Υπάτη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες, όπου υπάρχει γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία. Σκοπός μας είναι να αξιοποιείται η δράση των Οργανώσεων και προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, όπως π.χ. στον τομέα της καθαριότητας και αλλού. Θεωρώ αδιανόητο να ασκείτε κριτική στο Δήμο Λέσβου, για τις ενέργειες του όσον αφορά στο προσφυγικό, όταν μεγάλα Ευρωπαϊκά κράτη, αδυνατούν να διαχειρισθούν το πρόβλημα και κλείνουν τα σύνορα τους. Και όλα αυτά τη στιγμή που η ολοκληρωμένη και ρεαλιστική, όπως αποδεικνύεται πρόταση του Δήμου Λέσβου, αποτελεί τη βάση της Ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν η κριτική αυτή, με τους παραλληλισμούς που χρησιμοποιείτε, όχι μόνο δεν έχει καμία βάση, αλλά και δυσφημεί τον τόπο μας.  

Παράλληλα, έχω παρατηρήσει αναφορές σας, σε «δήθεν αλληλέγγυους» και «δήθεν εθελοντές».  Αν γνωρίζεται κάτι συγκεκριμένο για εθελοντές, ντόπιους και ξένους, πλην αυτών που δραστηριοποιούνται ανιδιοτελώς καθημερινά και δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, αναδεικνύοντας διεθνώς την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά που δείχνει αυτός ο τόπος, παρακαλώ να το καταγγείλετε ευθαρσώς και δημόσια. Άραγε, η βράβευση της Μ.Κ.Ο. «Αγκαλιά», του αείμνηστου Παπά Στρατή, από το Συμβούλιο της Ευρώπης, δεν αντανακλά με τον καλύτερο τρόπο, όσα αναφέρω παραπάνω; Σε κάθε περίπτωση, όμως, μεμονωμένα περιστατικά, δεν θα μας οδηγήσουν στο να απορρίψουμε την αυθόρμητη και σε πολλές περιπτώσεις συγκινητική προσφορά των ενεργών πολιτών που θέλουν να βοηθήσουν.

Τέλος, σχετικά με την αναφορά σας σε αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, τις οποίες και ζητάτε, οφείλετε να γνωρίζετε καλύτερα απ’ τον καθένα ότι ο Δήμος και το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι αναρμόδιοι για να αποφασίσουν αν σε ιδιωτικούς χώρους, λαμβάνουν χώρα δραστηριότητες που πρέπει να αδειοδοτούνται και να ελέγχονται ή όχι από κρατικές υπηρεσίες (αστυνομία, υγειονομικό, εφορία, τμήμα εμπορίου κλπ). Παρόλα αυτά, ευχαρίστως να συζητήσουμε εκτενώς για το θέμα αυτό, αφού έχουμε να πούμε τόσα πολλά. Γνωρίζετε, επίσης ότι ως Δήμος, δεν διστάσαμε αρκετές φορές να καταγγείλουμε αυθαιρεσίες, στην ευρύτερη περιοχή του βόρειου τμήματος του νησιού.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι η συνταγή της επιτυχίας, στη πραγματικά πολύ δύσκολη για τον τόπο μας περίοδο, είναι η κοινή προσπάθεια. Προσπάθεια στην οποία θα πρέπει να συνταχθούν ανιδιοτελώς και μακριά από σκοπιμότητες, όλοι οι τοπικοί φορείς.

Ο Δήμαρχος Λέσβου

Σπύρος Γαληνός