Ότι θέλουν κάνουν στην Λέσβο και οι αρχές κωφεύουν- Σύλληψη 5 μελών ΜΚΟ για διακίνηση προσφύγων από την Τουρκία

Στην σύλληψη πέντε μελών ΜΚΟ προχώρησε σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες ο Λιμεναρχείο Μυτιλήνης και παραπέμπονται στον εισαγγελέα για διευκόλυνση παράνομης εισόδου στη χώρα προσφύγων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ηλία Μαραβά για την ΕΡΑ Αιγαίου.


Το Λιμεναρχείο υποστηρίζει πως οι συλληφθέντες ρυμουλκούσαν από τα Τουρκικά χωρικά ύδατα βάρκες με πρόσφυγες στις ακτές της Λέσβου και συγκεκριμένα στην περιοχή του αεροδρομίου Μυτιλήνης.

Ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε εκδοθεί καμία ανακοίνωση από το Λιμενικό Σώμα για τις συλλήψεις αυτές.

Πιθανότατα,  όμως, οι συλλήψεις εντάσσονται στο νέο πλαίσιο με το οποίο αντιμετωπίζονται οι ΜΚΟ που δουν στην Λέσβο και γενικότερα στα νησιά του Αιγαίου από την Frontex και τις ελληνικές διωκτικές αρχές. Μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενεργότερο ρόλο της Frontex στην αποτροπή εισόδου των προσφύγων στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να σημειωθεί ότι μια από τις γνωστότερες μη κυβερνητικές, οι Γιατροί χωρίς σύνορα, τις προηγούμενες ημέρες ανακοίνωσαν ότι σταματούν επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων στην Μεσόγειο.