Αν καταργηθεί το Α.Τ Αγιάσου… θα έχουμε νέα Ζωνιανα….. - Μελαγχολικές σκέψεις με αφορμή την φημολογούμενη κατάργηση του Α.Τ. Αγιάσου

Χαράς ευαγγέλια για τους Αγιασώτες χασισοκαλλιεργητές.


Μελαγχολικές σκέψεις με αφορμή την φημολογούμενη κατάργηση του Α.Τ. Αγιάσου

Φαίνεται πως μεσούσης της οικονομικής  και της προσφυγικής   κρίσης στην Ελλάδα και ειδικότερα στο νησί μας τη Λέσβο, η κοινή λογική έχει πάψει να αποτελεί κριτήριο λήψης αποφάσεων. Το βασικότερο πλέον κριτήριο είναι το πώς κάποιοι  θα  ικανοποιήσουν την εκλογική τους πελατεία.

Αυτό φάνηκε από τη πρόταση που παρουσιάστηκε στη Μυτιλήνη για την αναδιοργάνωση της αστυνομίας. Έτσι έχουμε να ανακηρύσσεται στον τοπικό τύπο ως μείζον θέμα, το εάν το Α.Τ  Καλλονής θα έχει έδρα  στην Αγία Παρασκευή ή στην Καλλονή .

 Η απόσταση των δύο  οικισμών είναι περίπου 4-5  χιλιόμετρα και είναι ηλίου φαεινότερο ότι το θέμα είναι καθαρά τεχνικό και όχι ουσίας.
Όσον για το Αστυνομικό  Τμήμα  Πλωμαρίου είναι βέβαιο ότι δεν πρέπει να καταργηθεί.

Αυτό όμως που είναι αξιοσημείωτο είναι  2 ταυτόχρονα και σχεδόν παράλληλα γεγονότα.

Το πρώτο είναι  η πρόσφατη παρέμβαση του  Δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού  ο οποίος  έστειλε στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικόλαο Τόσκα και στον Αναπληρωτή Γ.Γ. Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Τζανέτο Φιλιππάκο  επιστολή  στην οποία δηλώνει την κάθετη αντίθεση του στη φημολογούμενη κατάργηση των Α.Τ. Πλωμαρίου & Καλλονής.
Τα επιχειρήματα που αναφέρονται  για αυτό είναι βεβαίως εύλογα και δεν αμφισβητούνται,  αλλά προκαλεί εντύπωση η επιλεκτική παρέμβαση του κ.  Δημάρχου για  τις προαναφερθείσες δημοτικές ενότητες,  χωρίς να γίνει καμιά αναφορά προς την Αγιάσο, της οποίας επίσης το Α. Τ.  καταργείται με συνοπτικές διαδικασίες.

Το δεύτερο είναι η παρέμβαση του Κου Εμμανουήλ Αρμενάκα προς τον  Γ.Γ. του Υπ. Δημ. Τάξης  κ. Αναγνωστάκη, σχετικά με το Α.Τ. Πλωμαρίου στην πρόσφατη παρουσίαση της πρότασης..

Εντύπωση προκαλεί και εδώ, ότι η παρέμβαση του Κ. Αρμενάκα αφορούσε αποκλειστικά και μόνο το Α.Τ. Πλωμαρίου και ουδεμία αναφορά υπήρξε για το Α.Τ. Αγιάσου έστω και τυπικά, από τον υποτίθεται  Γεωγραφικό Αντιδήμαρχο Πλωμαρίου – Αγιάσου.

Και η παρέμβαση αυτή βέβαια, φαίνεται πως βρήκε ευήκοα ώτα από τον Κ. Αναγνωστάκη ο οποίος κάλεσε τον  Αστυνομικό Διευθυντή  κ. Λαγό, να συμπεριλάβει στο σχεδιασμό, και τη δομή αυτή (δηλαδή το Α.Τ. Πλωμαρίου ).

Και επειδή τα πολλά τα λόγια είναι φτώχεια ας πούμε μερικά πράγματα για το Α.Τ. Αγιάσου.

Το Α.Τ Αγιάσου αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα της επικράτειας και λειτουργεί αδιάκοπα από την απελευθέρωση της Λέσβου το 1912  μέχρι και σήμερα, καταγράφοντας σημαντική προσφορά κατά τη διάρκεια της πολύχρονης διαδρομής του.

Ο μόνιμος πληθυσμός της Αγιάσου είναι περίπου 2.500 κάτοικοι, οι οποίοι το καλοκαίρι φθάνουν τις 10.000. Σε αυτούς  πρέπει να προστεθούν και οι κάτοικοι των γύρω χωριών και οικισμών της Δ.Ε. Ευεργέτουλα. Όλοι αυτοί θα παραμείνουν χωρίς αστυνομική κάλυψη.

Στον οικισμό της Αγιάσου βρίσκεται το Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας -  Θεομήτωρ το οποίο παρέχει στέγη σε πολλούς αναπήρους με κινητικές αναπηρίες ενώ μέχρι πρόσφατα στη μια από τις κτιριακές εγκαταστάσεις του, λειτουργούσε το κέντρο φιλοξενίας ανήλικων ασυνόδευτων προσφύγων,  που φιλοξενούσε μέχρι και 150 ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες. Με το πρόβλημα των προσφύγων να είναι σε πλήρη εξέλιξη, ακούγονται ξανά φωνές για ένα κέντρο ανήλικων ασυνόδευτων προσφύγων, που πιθανότατα θα είναι η μία από τις δομές του Θεομήτωρ.
Ο Ορεινός όγκος του Ολύμπου οποίος  καλύπτεται από το Α.Τ. Αγιάσου είναι μια πολύ δύσκολη και δύσβατη περιοχή, η οποία προσφέρεται για παράνομες πράξεις. Το μακρινό αλλά κυρίως το πρόσφατο παρελθόν το αποδεικνύουν. Οι εγκληματικές πράξεις των τελευταίων ετών είναι πολλές και σημαντικές.

Η παραβατικότητα στην περιοχή της Αγιάσου είναι αρκετά μεγάλη. Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι έχουμε συνεχείς κλοπές, ληστείες, παράνομες οπλοφορίες και οπλοχρησίες και  πολλές παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.

Στην Αγιάσο λειτουργεί το πανελληνίως γνωστό Παλλεσβιακό  Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας, με κοσμοσυρροή προσκυνητών καθ’ όλη   τη διάρκεια του έτους. Ιδιαίτερα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, οι προσκυνητές ξεπερνούν  τους  100. 000.  Δεν μπορούμε να φανταστούμε πως όλος αυτός ο κόσμος θα ζήσει χωρίς αστυνομική προστασία. Εάν  μάλιστα σκεφτούμε και τα κειμήλια ανεκτίμητης αξίας που φυλάσσονται στα μουσεία του ιερού προσκυνήματος καθώς και στο λαογραφικό μουσείο του Αναγνωστήριου Αγιάσου, το Θέατρο του Αναγνωστηρίου και η Πινακοθήκη του,  η κατάσταση χωρίς την παρουσία της αστυνομίας θα γίνει πολύ επικίνδυνη.
Πριν από περίπου 1 χρόνο σε μια συζήτηση, μου αναφέρθηκε ότι στην Αγιάσο υπήρχαν περίπου 20 πρόσωπα τα οποία λόγω παραβατικής συμπεριφοράς, έδιναν το παρόν κάθε μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα Αγιάσου.  Το πρωτοφανές αυτό νούμερο, αν αληθεύει,  δίνει και  το μέτρο της ανάγκης για αστυνόμευση, που έχει η ευρύτερη περιοχή της Αγιάσου.

Τέλος να πούμε και αυτό που λέγεται  έστω και σαν αστείο,  ότι δηλαδή στην αγορά του Άμστερνταμ (όπου τα ναρκωτικά πωλούνται ελεύθερα), η ακατέργαστη κάνναβης (χασίσι) της Αγιάσου,  είναι η πιο  ακριβή και περιζήτητη.  Προφανώς οι καλλιεργητές της Αγιάσου έχουν τα μυστικά τους τα οποία συνεπικουρούμενα με την ποιότητα του εδάφους, βοηθούν προς αυτή τη κατεύθυνση.

Ίσως και η κατάργηση του Α.Τ   Αγιάσου να έχει σχέση με αυτό.  Ίσως λοιπόν κάποιοι, εν μέσω κρίσης, αποφάσισαν να δώσουν πνοή στο νέο όραμα της αγροτιάς, για ποιοτικό και βιολογικό χασίσι.

Έτσι  μια που φαίνεται πως έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα, ας φτιάξουμε τα νέα  Ζωνιανά, γιατί όχι και μια νέα Μικρή Κολομβία .

Αλλά ας αφήσουμε τα αστεία.

Η Αγιάσος είναι το μοναδικό κεφαλοχώρι που  τα τελευταία χρόνια,  συντονισμένα κάποιοι προσπαθούν να το αποψιλώσουν από τις στοιχειώδεις ελάχιστες υπηρεσίες που είχαν κάποτε οι Αγιασώτες.

1. Έτσι σήμερα η Αγιάσος δεν έχει ούτε ένα τραπεζικό κατάστημα και έτσι για να κάνει κάποιος μια στοιχειώδη τραπεζική εργασία όπως πληρωμή ασφαλιστικού ταμείου ή πληρωμή ενός παραβόλου 15 ευρώ για το ΑΣΕΠ πρέπει να πάει στη Πόλη .

2. Η Αγιάσος είναι το μόνο κεφαλοχώρι που το δημοτικό του κατάστημα,  έχει αποψιλωθεί από υπαλλήλους,  με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία της Δ.Ε. Αγιάσου. Και οι δύο  Καλλικρατικές Δημοτικές Αρχές  με διάφορα προσχήματα  (όπως π.χ  η Καλλονή, το Πλωμάρι και ο Πολιχνίτος είναι μακρυά και δεν μπορούμε να στείλουμε τους υπαλλήλους τους στη Μυτιλήνη)  έπαιρναν υπαλλήλους από την Αγιάσο και τους μετέφεραν στη Μυτιλήνη, με αποτέλεσμα σήμερα να   έχουν μείνει μόνο 2 διοικητικοί υπάλληλοι (από 10 που υπήρχαν παλαιότερα). Όλα τα υπόλοιπα κεφαλοχώρια Πλωμάρι,  Γέρα, Πολιχνίτος, Καλλονή κλπ έχουν πολλαπλάσιο αριθμό υπαλλήλων .

3. Στην Αγιάσο εκκρεμεί από το 2012, η δημιουργία του πολυδύναμου Ιατρείου Αγιάσου, για το οποίο υπάρχει  απόφαση που αφορά την δωρεάν παραχώρηση αίθουσας του Δημοτικού Κέντρου Νεότητας Αγιάσου στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, για να στεγαστεί (το πολυδύναμο Ιατρείου Αγιάσου).

Αντί αυτού φθάσαμε στο παρελθόν, στο σημείο για διάστημα περισσότερο από ένα χρόνο να μην έχουμε καν αγροτικό γιατρό. Και η απάντηση κάποιων, για όλο αυτό, ήταν πως δεν θέλουν να έρθουν οι γιατροί στην Αγιάσο.

Παρόλα αυτά ο  κύριος Δήμαρχος πρόσφατα έδειξε την ιδιαίτερη ευαισθησία του  για τη Δ.Ε. Μανταμάδου και ζήτησε από το Υπουργείο την κατασκευή και λειτουργία Κέντρου Υγείας στο Μανταμάδο.

Για το πολυδύναμο Ιατρείο  της Αγιάσου για το οποίο  υπάρχει και επερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ και για το οποίο υπάρχει  ακόμα και δέσμευση ποσού 50.000 ευρώ από την προηγούμενη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση για τις πρώτες ανάγκες μισθοδοσίας  ούτε κουβέντα.

Εκλεκτικές ευαισθησίες.

4. Η φετινή γιορτή του κάστανου η οποία έγινε μόνο με την επιμονή κάποιων επίμονων ρομαντικών, φαίνεται ότι θα είναι και η τελευταία, εφόσον ο Δήμος δεν έχει συνεισφέρει τίποτα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρωθούν οι παραγωγοί.

5. Τώρα δρομολογείται και η κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Αγιάσου με αποτέλεσμα, εκτός από την ελλιπή αστυνόμευση της Αγιάσου, θα  υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα με διάφορες στοιχειώδεις εργασίες. Έτσι  για μια απλή έκδοση ταυτότητας, πλέον θα πρέπει ο Αγιασώτης να κάνει 35+35=70  χιλιόμετρα (μέχρι τη Γέρα), δηλαδή θα φάει μια μέρα.

Εδώ να πούμε απλά ότι το Α.Τ.  Αγιάσου στεγάζεται στον ένα όροφο του  παλιού Ξενώνα (με ελάχιστο μίσθωμα 70 ευρώ το μήνα)  και ότι υπάρχει διαθέσιμος άλλος ένας όροφος  ο οποίος  θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εάν τούτο απαιτηθεί. Εξ άλλου όπως αναφέρεται και σε σχετική ανάρτηση του Κουτσκουδή Παναγιώτη υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως το  παλιό εξατάξιο γυμνάσιο που διαθέτει και μεγάλο αύλειο χώρο. 

Τέλος επειδή πολλά ακούγονται, θα θέλαμε να πληροφορηθούμε τις συγχωνεύσεις που θα γίνουν στη Χίο, με βάσει τη απόφαση του διευθυντή της Αστυνομίας Κωνσταντίνου Λαγού, ο οποίος λέγεται ότι  διετέλεσε  πρώην αστυνομικός  διευθυντής Χίου και κατάγεται από τη Χίο.

Και αν  ο κύριος αυτός ΧΩΡΙΣ να αλλάξει τίποτα στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Χίο, κατακρεούργησε τα αστυνομικά τμήματα της Λέσβου, τι λένε άραγε οι πολιτικοί του προϊστάμενοι;

Τέλος να υποβάλω ένα ερώτημα. Η Λέσβος βρίσκεται στο κέντρο της παγκόσμιας προσοχής λόγω του προσφυγικού προβλήματος. Θα περίμενε κανείς αύξηση και όχι μείωση της αστυνόμευσης λόγω του μεγάλου αριθμού των προσφύγων που φιλοξενεί.  Είναι βέβαιο ότι η Ε.Ε θα μπορούσε να στηρίξει το κόστος  της Αστυνόμευσης   στη Λέσβο λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών.  Απλά κάποιοι πρέπει να δουλέψουν για να  το τεκμηριώσουν.

Δυστυχώς όμως μιλάμε για ένα ανίκανο και άχρηστο κράτος.

Στην Αγιάσο το κλίμα είναι βαρύ. Οι Αγιασώτες βιώνουν καθημερινά  το διωγμό ενός ανίκανου και ακόμα χειρότερα, μεροληπτικού, σε βάρος τους,  κράτους.

Είναι διάχυτη η εντύπωση, πως αιτία όλων αυτών των δεινών, είναι  η αδυναμία πολιτικής παρέμβασης στον μηχανισμό του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης και το γεγονός ότι η λήψη αποφάσεων γίνεται στη βάση του κομματικού πατριωτισμού.


Να το πούμε όσο πιο απλά μπορούμε. ‘’Δεν σας στηρίζουμε αφού δε μας ψηφίζετε’’.