Παρουσίαση του βιβλίου μου πολιτικής ιστορίας "Το πείραμα της Λατινικής Αμερικής" στο Σύλλογο Μεσοτοπιτών Λέσβου στην Αθήνα

Παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Ιάσονα Πιπίνη «Το πείραμα της Λατινικής Αμερικής» στο Σύλλογο Μεσοτοπιτών Λέσβου


Το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του Συλλόγου Μεσοτοπιτών Λέσβου (Εθνικής Αντιστάσεως 33, Δάφνη, Αθήνα), ο δημοσιογράφος του Mega Channel και Μυτιληνιός, Ιάσων Πιπίνης, θα παρουσιάσει την δεύτερη έκδοση του βιβλίου του «ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΗΣ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ» (Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, 2014).

Ο Ιάσων Πιπίνης κατάγεται από το Μεσότοπο, αλλά η μητέρα του είναι από το Περού. Είναι ανιψιός του πρώην Προέδρου του Περού Χουάν Βελάσκο Αλβαράδο, ο οποίος κυβέρνησε την δεκαετία του ’70. Στο βιβλίο παρουσιάζεται η περίοδος της διακυβέρνησης του θείου του Βελάσκο, ενώ ξεδιπλώνεται η πολιτική διαδρομή του αμφιλεγόμενου ηγέτη της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, ο θάνατος του οποίου, το 2013, άφησε «ορφανή» τη λεγόμενη επαναστατική Αριστερά στη Λατινική Αμερική. Ο δημοσιογράφος είχε συναντήσει τον Ούγο Τσάβες στο Καράκας το 2010, και του είχε παραχωρήσει μια συνέντευξη, στην οποία αναφερόταν μεταξύ άλλων και στην οικονομική κρίση στη χώρα μας και στην επιθυμία του να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Η δράση των ένοπλων κινημάτων στη Λατινική Αμερική, η «Θεολογία της Απελευθέρωσης», οι «πτήσεις του θανάτου» που χρησιμοποίησαν οι δικτάτορες για την εξόντωση των αντιφρονούντων, το ξεχωριστό πολιτικό μοντέλο διακυβέρνησης, γνωστό ως «ποπουλισμός» και οι συνεχιστές της πολιτικής του Ούγο Τσάβες στην ήπειρο, αποτυπώνουν τον «μαγικό ρεαλισμό» της πρόσφατης πολιτικής ιστορίας της Λατινικής Αμερικής, που αναδεικνύονται στο βιβλίο του Ιάσονα Πιπίνη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Ηλίας Νικολακόπουλος, πολιτικός επιστήμονας, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Σταμάτης Μαλέλης, δημοσιογράφος, διευθυντής ΣΚΑΙ
Γιάννης Συνάνης, δημοσιογράφος, υπεύθυνος ιστοσελίδας lesvosnews.gr
Φώτης Βασίλογλου, πρόεδρος Συλλόγου Μεσοτοπιτών Λέσβου
Θα ακολουθήσει συζήτηση με την Μαρία Δαμηλάκου, ιστορικό, καθηγήτρια του Ιονίου Πανεπιστημίου


Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Νεκτάριος Βακάλης, δημοσιογράφος, πρόεδρος της Ο.Λ.Σ.Α.