Που είναι οι επιδοτήσεις;- Χάος για τον αγροτικό κόσμο που κατέβηκε από τα χωριά στην Μυτιλήνη για να πάρουν την επιδότηση που ακόμα δεν έχει μπει

Σήμερα Δευτέρα 7/12 ΚΑΝΟΝΙΚΑ θα γίνουν οι πληρωμές για τις αγροτικές επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίες σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό έπρεπε να αρχίσουν να πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών από προχθες Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου αλλά όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός από το βήμα της Βουλής αυτές θα γίνουν στο σύνολό τους τη Δευτέρα.


Χάος σήμερα από το πρωί στις τράπεζες της Μυτιλήνης όπου χιλιάδες αγρότες κατεβηκαν μαζικά με σκοπό να δουν αν μπήκαν τα χρήματα αλλά και να πάρουν μέρος αυτών για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.. Μάταια τραπεζικοί υπάλληλοι και οι υπεύθυνοι του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Μυτιλήνη προσπαθούν να εξηγήσουν στους αγρότες ότι λόγω τεχνικών προβλημάτων τα χρήματα θα μπουν σταδιακά από το μεσημέρι και μετά σε όλους τους τραπεζικούς λογ/σμους των δικαιούχων.

Σε κάποιες περιπτώσεις δεν λείπουν και οι εντάσεις με εξαγριωμένους αγρότες να τα βάζουν με τους υπαλλήλους.

Ημέρα πληρωμών για αγρότες και μη η σημερινή, αφού στη διάρκεια της ημέρας θα μπουν στους λογαριασμούς τους τα χρήματα των βασικών γεωργικών ενισχύσεων και το lesvospost.com κρίνει σκόπιμο να σας δώσει μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για να ξέρετε, είτε παίρνετε είτε όχι επιδοτήσεις ποιοι εισπράττουν, ποιοι ελέγχονται και ποιους αποκλείει αυτόματα το σύστημα !

- Για να επιδοτηθεί ένας αγρότης θα πρέπει να έχει μίνιμουμ αγροτική καλλιέργεια στην κατοχή του 4 στρέμματα. Με μικρότερη ιδιοκτησία δεν εισπράττεις βασική ενίσχυση

-          Για να επιδοτηθείς θα πρέπει να είσαι ενεργός γεωργός. Όσοι παίρνουν βασική ενίσχυση κάτω από 5.000 ευρώ θεωρούνται ενεργοί αγρότες. 

Θα πάρουν κανονικά τις επιδοτήσεις τους χωρίς να διενεργηθεί κανένας έλεγχος, με τα ποσά που " κουτσουρεμένα" πλέον λόγω των μειώσεων θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους.

-          Όσοι παίρνουν πάνω από 5.000 ευρώ υπόκεινται στη διαδικασία του ελέγχου. Για να εισπράξουν τις επιδοτήσεις τους όσοι δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα πρέπει οι αγροτικές ενισχύσεις που παίρνουν να είναι πάνω από το 5% των εξωαγροτικών τους εισοδημάτων.

Παράδειγμα: ένας κρεοπώλης ή ένας επιχειρηματίας που έχει 100.000 ευρώ εισόδημα από την κατά κύριο επάγγελμα ασχολία του και κάνει να πάρει από επιδότηση 4.999 ευρώ, δεν θα μπορέσει να την εισπράξει ενώ αν είναι η επιδότηση 5001 ευρώ τότε... πάει κανονικά στο ταμείο!


Επίσης κάτι σημαντικό: για να πάρει κάποιος βασική ενίσχυση θα πρέπει τα έσοδα από τις αγροτικές δραστηριότητες του να είναι μίνιμουμ το 1/3 των συνολικών του εσόδων!