Με επιτυχία η παρουσίαση της υποψηφιότητας της Λέσβου ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, η παρουσίαση της υποψηφιότητας της Λέσβου ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, για το 2021.


Στην παρουσίαση, που έγινε από τα παιδιά του Τοπικού Συμβουλίου Νέων του Δήμου Λέσβου, μίλησαν ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός και ο υπεύθυνος του φακέλου της υποψηφιότητας κ. Βασίλης Αναστασίου.

Το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, ήταν γεμάτο από προσκεκλημένους, οι οποίοι παρακολουθήσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την παρουσίαση.

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

Αγαπητοί συμπολίτες και συμπολίτισσες,

Σας καλωσορίζω στην παρουσίαση της υποψηφιότητας της Λέσβου ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021. 

Το νησί τη Λέσβου και η πόλη της Μυτιλήνης, έχουν πλούσια και μακρά πολιτισμική ιστορία, η οποία χρονολογείται πάνω από 4.000 χρόνια, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ο Αρίωνας, η Σαπφώ, ο Πιττακός ο Μυτιληναίος, ο Ελύτης, ο Μυριβήλης, ο Θεόφιλος, είναι μόνο μερικές προσωπικότητες, σταθμοί στην πολιτισμική μας διαδρομή. Αμέτρητα έργα τέχνης ονομαστά σε όλο το κόσμο, αποτελούν ζωντανή μαρτυρία της πολιτισμικής κληρονομιάς της Λέσβου. Είμαι σίγουρος, πως ποτέ στα χρονικά της παγκόσμιας ιστορίας ένα τόσο μικρό κομμάτι γης δεν παρήγαγε τόσο πολιτισμό.  Όλες αυτές οι προσωπικότητες που ανάθρεψε η Λέσβος έπλασαν την πολιτισμική μας κληρονομιά και διαμόρφωσαν αυτό που σήμερα ονομάζουμε Ευρωπαϊκό πολιτισμό. Η κληρονομιά μας αυτή, πέρασε από γενιά σε γενιά και έγινε καθημερινό βίωμα των κατοίκων της Λέσβου.

Γι’ αυτές τις αρχές και τις αξίες που συνθέτουν τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό παλεύει καθημερινά η Λέσβος. Η Λέσβος, που προσπαθεί καθημερινά να ανταποκριθεί σε μια κρίση που ο ανταγωνισμός ισχύος των Μεγάλων δυνάμεων δημιούργησε. Το κάνει ακούραστα, χωρίς να ζητά ανταλλάγματα και κυρίως με ανθρωπιά και αλληλεγγύη προς κάθε άνθρωπο, που ξέφυγε από το θάνατο και διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον για εκείνον και τα παιδιά του. Είναι μια προσπάθεια, που βγαίνει από την ψυχή μας και ορίζεται από την καρδιά μας. Μια προσπάθεια που αντανακλά τον Λεσβιακό πολιτισμό, τον Ελληνικό πολιτισμό, τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Υποβάλαμε την υποψηφιότητά μας για πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης έχοντας ως παρακαταθήκη την τεράστια πολιτιστική μας κληρονομιά. Κληρονομιά, που μας δίνει μια καλή βάση για την διεκδίκηση αυτού του εγχειρήματος. Αυτή η κληρονομιά όμως, δεν περιορίστηκε σε μουσεία, θέατρα, βιβλία και αίθουσες τέχνης αλλά πέρασε στο συλλογικό συνειδητό των κατοίκων και έγινε η αλληλεγγύη που συγκίνησε ολόκληρο τον κόσμο, έγινε η ανθρωπιά που τάραξε την παγκόσμια κοινή γνώμη, έγινε η αγάπη και η συμπόνια που συναντά κανείς καθημερινά στις ακτές της Λέσβου. Δεν έχουμε λοιπόν μόνο τα πολιτισμικά εχέγγυα για να διεκδικήσουμε την πολιτισμική πρωτεύουσα της Ευρώπης, έχουμε δείξει στη πράξη ότι ο πολιτισμός μας είναι το κύριο εργαλείο διαχείρισης μιας κρίσης. Έχουμε δείξει σε όλο το κόσμο πως στις πιο δύσκολες στιγμές αυτό που μας κρατάει όρθιους είναι ο πολιτισμός μας. 

Η υποψηφιότητά μας έχει ηθική αξία για εμάς. Έρχεται σαν μια επιβράβευση σε μια πόλη, σε ένα νησί που έχει διαμορφώσει τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό και οι καθημερινές πράξεις του αντανακλούν τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό σε όλο το κόσμο.  Έχει όμως και ύψιστη συμβολική σημασία. Θέλουμε με αυτό το τρόπο να στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα στον κόσμο. Το μήνυμα ότι η πόλη και το νησί που διαχειρίζεται μια τόσο μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, δεν έχει χάσει ούτε στο ελάχιστο την ομορφιά του. Δεν έχει χάσει την ζωγραφική του, την φιλοσοφία του, την ποίησή του… δεν έχει χάσει την τέχνη του. Το μήνυμα αυτό όμως επεκτείνεται και πέρα από αυτό. Γίνεται μήνυμα κατά της ξενοφοβίας, κατά του φόβου, κατά του ρατσισμού και υπέρ της ανοχής στη διαφορετικότητα, υπέρ της αλληλεγγύης, υπέρ ανθρωπιάς. 

Υποβάλλαμε την υποψηφιότητά μας για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε τη νέα εικόνα της Λέσβου. Εικόνα που θα έχει αποδεσμευτεί από την προσφυγική κρίση και θα συνδεθεί με τα ασύγκριτα ποιοτικά χαρακτηριστικά μας. Για να μπορέσουμε να φύγουμε από τη Λέσβο της κρίσης και να περάσουμε στη Λέσβο της τέχνης, του πολιτισμού και της ιστορίας, τη Λέσβο του μοναδικού αστικού και φυσικού τοπίου, τη Λέσβο που διεκδικεί τη θέση της ανάμεσα στους καλύτερους ευρωπαϊκούς, και όχι μόνο, τουριστικούς προορισμούς. Αυτό είναι το όραμά μας και ο στόχος μας για το μέλλον και πιστεύω ότι το αξίζουμε. Το αξίζουν όμως περισσότερο οι νέες γενιές και τα παιδιά μας. Για να έχουν την επιλογή να μείνουν και να προσφέρουν στον τόπο τους, στον τόπο που όλοι μας αγαπήσαμε και αγαπάμε. 

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα της αλληλεγγύης διεκδικεί την στήριξη όλων για να γίνει η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021. Διεκδικεί την συμβολική, ηθική αλλά και ουσιαστική επιβράβευσή της. Μια επιβράβευση για ότι έχει κάνει μέχρι σήμερα αλλά και μια ευκαιρία να αποτελέσει και ουσιαστικά το σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό της Ευρώπης το 2021. Πάνω από όλα όμως διεκδικούμε το όραμα μας για την Λέσβο των ποιητών, τη Λέσβο της τέχνης, τη Λέσβο του πολιτισμού, ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2021!

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη συναυλία του συνθέτη Στέφανου Κορκολή, με τη συμμετοχή της ερμηνεύτριας, Σοφίας Μανουσάκη.


Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Στέφανος Κορκολής, εξέφρασε την ολόθερμη υποστήριξη του στην υποψηφιότητας της Λέσβου, λέγοντας χαρακτηριστικά όποτε επισκέπτεται το νησί μας, φεύγει με τις καλύτερες εντυπώσεις.