Ψήφισμα της Δ.Κ Αγιάσου για την κατάργηση του Α.Τ- Σοκάρουν τα στοιχειά εγκληματικότητας της περιοχής την περίοδο 2013-2015

Το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Αγιάσου, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία και τα αισθήματα σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας, διατρανώνει την κάθετη αντίθεσή του στην προτεινόμενη κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Αγιάσου για τους κάτωθι λόγους:


Η Αγιάσος είναι το γεωγραφικό κέντρο της νότιας Λέσβου και συγκεκριμένα της χερσονήσου του Ολύμπου και χωροταξικά κατέχει στρατηγική θέση στην ευρύτερη περιοχή, πράγμα που αυξάνει τις επιχειρησιακές δυνατότητες της ΕΛΑΣ.

Το Α.Τ. Αγιάσου πληρώνει σήμερα το μικρότερο ενοίκιο (70€ μηνιαίως) απ’ όλα τα άλλα αστυνομικά τμήματα του νησιού και συνεπώς ελάχιστα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Αν το κτίριο του Νέου Ξενώνα κρίνεται ακατάλληλο για τη στέγασή του, υπάρχουν άλλα δημοτικά κτίρια τα οποία πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές και μπορούν να στεγάσουν τις υπηρεσίες του (π.χ. το παλιό εξατάξιο Γυμνάσιο, που διαθέτει και αύλειο χώρο για τη στάθμευση περιπολικών και λοιπών υπηρεσιακών οχημάτων).

Το Α.Τ. Αγιάσου είναι μικτό (με αρμοδιότητες Τροχαίας, Ασφάλειας, Τμήματος) και έχει  στο χώρο ευθύνης του τους οικισμούς των τέως Δήμων Αγιάσου και Ευεργέτουλα, παρέχοντας υπηρεσίες σε ένα συνολικό πληθυσμό 6000 περίπου κατοίκων. Η Αγιάσος, με βάση την τελευταία εθνική απογραφή πληθυσμού (2011), είναι ο τρίτος μεγαλύτερος σε πληθυσμό οικισμός της Λέσβου με 2.293 μόνιμους κατοίκους, που τους καλοκαιρινούς μήνες σχεδόν διπλασιάζεται. Διαθέτει αρκετά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα στάθμευσης, ταλαιπωρείται συχνά από κλοπές, επικίνδυνη οδήγηση, ηχορρύπανση, διατάραξη κοινής ησυχίας κλπ, είναι σημαντικός τουριστικός προορισμός καθόλη τη διάρκεια του έτους και παρουσιάζει έντονη θρησκευτική και πολιτιστική κίνηση  (τον Αύγουστο συρρέουν στην κωμόπολη χιλιάδες ντόπιων και ξένων επισκεπτών για τη μεγάλη θρησκευτική και εμπορική πανήγυρη της Παναγίας και το ίδιο συμβαίνει το Πάσχα, τις Αποκριές στο πασίγνωστο καρναβάλι της, στο πανηγύρι του Προφήτη Ηλία, στη Γιορτή Κάστανου κ.ά.).

Ο ορεινός όγκος Ολύμπου με τα καταπράσινα βουνά και τα βαθύσκιωτα δάση του προσφέρεται για την χασισοκαλλιέργεια και είναι γνωστό ότι αποτελεί τον «παράδεισο» όχι μόνο των χρηστών, αλλά και των εμπόρων μαλακών ναρκωτικών, τα οποία είναι κοινό μυστικό ότι διακινούνται σε ευρεία κλίμακα και μάλιστα στους κύκλους της νεολαίας μας, πράγμα που συμβάλλει στην εμφάνιση παραβατικών συμπεριφορών και στην αύξηση της εγκληματικότητας. Και μόνο γι’ αυτό το λόγο επιβάλλεται η παραμονή του Α.Τ. στο κεφαλοχώρι μας.

Με την εφαρμογή των πολιτικών των τελευταίων χρόνων καταργήθηκαν στην Αγιάσο μια σειρά σημαντικές υπηρεσίες που εξυπηρετούσαν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της καθημερινής ζωής των κατοίκων (Τράπεζες, ΟΤΕ, Δήμος κλπ). Ας μην υποβαθμίσουμε περισσότερο την ήδη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι της περιοχής μας, σε μια εποχή μάλιστα που η παρατεινόμενη και αυξανόμενη οικονομική κρίση αυξάνει την εγκληματικότητα και ο πόλεμος μαίνεται στη γειτονιά μας δημιουργώντας μια από τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές της ιστορίας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας δέχεται η ακριτική Λέσβος.

                      

           Ο Πρόεδρος                                                                  Τα Μέλη

          Ευαγγελινός  Μιχαήλ                                             Βερνάρδου Δέσποινα
                                                                                             Μαγλογιάννης Ευστράτιος
                                                                                    Μαϊστρέλλη Αικατερίνη
                                                                                    Ξενέλλης ΓεώργιοςΣτατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας για Α.Τ. Αγιάσου


(Χρονική Περίοδος  2013-2015)

Μηνύσεις Ιδιωτών                                                    30

Εξαφανισθέντα άτομα                                              10

Απαγωγές (Εκούσιες – Ακούσιες)                             2

Τροχαία με τραυματισμό                                         20

Κλοπές                                                                       90

Κλοπές Τροχοφόρων                                                36

Ζωοκλοπές – Ζωοκτονίες                                        20

Αδικήματα του νόμου περί όπλων                          20

Τραυματισμοί Αστυνομικών                                   01

Απωλεσθέντα ή Κλαπέντα αντικείμενα                 50

Τροχαίες παραβάσεις                                           1500Από το Αστυνομικό Τμήμα Αγιάσου