16.500 επισκέπτες σε 6,5 μήνες λειτουργίας στην έκθεση "Το δάσος κάτω από το Δρόμο" με ευρήματα του οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου

Με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η παρουσίαση της πρωτότυπης έκθεσης «Το ΔΑΣΟΣ κάτω από το ΔΡΟΜΟ», η οποία περιλαμβάνει τα νέα σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου. 


Την έκθεση την επισκέφθηκαν πάνω από 16.500 επισκέπτες κατά τους 6,5 μήνες λειτουργίας της (Μάιος – Νοέμβριος 2015), οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν με τα ευρήματα.

Μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία της έκθεσης στη Λέσβο, η έκθεση θα παρουσιαστεί τον Ιανουάριο του 2016 στο Ευγενίδιο Ίδρυμα στην Αθήνα.  Η έκθεση θα διαρκέσει όλο το πρώτο εξάμηνο του 2016 και αναμένεται να την επισκεφθεί μεγάλος αριθμός επισκεπτών και σχολείων συμβάλλοντας στη προβολή της Λέσβου.

Η έκθεση παρουσίασε για πρώτη φορά στο κοινό τα προκαταρκτικά ερευνητικά αποτελέσματα και ενδεικτικά ανασκαφικά ευρήματα από τις απολιθωματοφόρες θέσεις που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια κατασκευής του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου, τμήμα του οποίου διασχίζει την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους από το Σίγρι έως την Άντισσα.

Οι ανασκαφές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έχουν φέρει στο φως ευρήματα ιδιαίτερης επιστημονικής αξίας, καθώς έχουν αποκαλυφθεί σημαντικά τεκμήρια της σύνθεσης των απολιθωμένων δασών της Λέσβου και του Αιγαίου καθώς και άγνωστες λεπτομέρειες της τοπογραφίας της περιοχής και του τρόπου δημιουργίας τους.
Θραύσματα και αποσπασμένα τμήματα απολιθωμένων κορμών κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δέντρων, όπως πεύκα, βαλανιδιές, σεκόϊες, φοίνικες, κυπαρισσίδες και ηφαιστειακοί ορίζοντες πλούσιοι σε μεγάλης ποικιλίας ειδών φύλλα, όπως δάφνες, κανέλλες, καρυδιές μαρτυρούν την ύπαρξη εκτεταμένων υποτροπικών δασών αλλά και δίνουν πληροφορίες για τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ενός μνημείου μοναδικής σε παγκόσμια κλίμακα σπουδαιότητας, που ανακηρύχθηκε από την Ελληνική Πολιτεία «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης».

Δεκάδες μεγάλοι απολιθωμένοι κορμοί δένδρων, ιστάμενοι και κατακείμενοι, ριζικά συστήματα και κλαδιά δένδρων, φυλλοφόροι ορίζοντες με μεγάλη ποικιλία φύλλων μεταφέρουν ζωντανή την εικόνα του πεδίου ανασκαφής στην έκθεση.

Η έκθεση οργανώνεται σε 11 ενότητες και μεταφέρει νοερά τους επισκέπτες της στους υπαίθριους χώρους του εργοταξίου, τους χώρους των ανασκαφών, της έρευνας και τους υπαίθριους και εργαστηριακούς χώρους των συντηρήσεων.

Η έκθεση οργανώθηκε και παρουσιάζεται στα πλαίσια της Πράξης «ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΛΕΣΒΟΥ-Δράσεις σήμανσης, ψηφιακής ανάδειξης και προβολής» του ΟΣΑΠΥ Δήμου Λέσβου-ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΧΩΡΑ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτη και Νήσοι Αιγαίου 2007-2013» (Άξονας Προτεραιότητας 8 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στην Περιφέρεια  Βορείου Αιγαίου») και θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι έως το Νοέμβριο 2015.


Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 2251047033, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr